DOLAR 32,5841 0.13%
EURO 35,0568 0.48%
ALTIN 2.425,750,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2090496-3,95%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Egemenlik Toplantılarında “Cumhuriyet ve Kadın”

Egemenlik Toplantılarında “Cumhuriyet ve Kadın”

ABONE OL
16 Mart 2020 10:14
Egemenlik Toplantılarında “Cumhuriyet ve Kadın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 100’üncü yılı nedeniyle organize ettiği Egemenlik Toplantılarının 2’incisi “Cumhuriyet ve Kadın” başlığıyla gerçekleştirildi.

Edirne Kent Konseyi tarafından TBMM’nin 100’üncü yılı nedeniyle düzenlenen Egemenlik Toplantılarının 2’incisi Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

7 toplantıdan 2’incisi olan “Cumhuriyet ve Kadın” başlığıyla gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Toplantının açılışında konuşan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, ilk toplantının “Cumhuriyet ve Ekonomi” olarak gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “TBMM’nin 100. Yılında egemenlik toplantıları diye başlattığımız 7 toplantının 2.sindeyiz. Birincisini Cumhuriyet ve Ekonomi diye yaptık. Bu Cumhuriyet ve Kadın. Bundan sonra ki Cumhuriyet ve Yerel Yönetimler, Cumhuriyet ve Eğitim gibi devam edecekler.  Bugün 4 konuşmacı kadın arkadaşımız katılacak bize. Pervin Bilir Çukurova Üniversitesi’nden geldi. Seyhan Bilir Güler, Elif Hacı Salihoğlu, Gökben Demirbaş’ta Trakya Üniversitesi elemanları. Bildiğimiz gibi Türkiye cumhuriyeti kurulurken meclisi kurduk. Bu meclisin devamında kentlerde de sivil örgütlenmeler olmalı, mahallelerde de olmalı. Ama bunu başaramadık 100. Yılda. Bu mantıkla çıktık biz bu toplantılara. 100. yılda meclisimizin bile işlevi azaldı. Dolayısıyla yeniden bunu sorgulamak, yeni geliştirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ne kadar doğru olduğu ne kadar yanlış olduğunu tartışmak sorularla birbirimize anlatmak niyetiyle bu toplantıları yapıyoruz. Kadın olması önemli. Çünkü kadın olmadığı zaman ülke olmaz. Yüzde 50’si kadın dediğimize göre onun için toplantıya kadın koymak zorundaydık. Bildiğiniz gibi kadınların bir sürü kazanımları var. Cumhuriyet kuruluşunda 1924’ten 1937’ye kadar bir sürü haklar verilmiş. Diğer haklar, işçiye verilen, köylüye verilen haklar gibi. Ama bu hakları biz kullanmayı becerememişiz. 100 yıl sonra biz ne yazık ki egemenlik halkta değil. Sözlerimizde var egemenlik ulusundur diyoruz ama maalesef alamadık. İşte bunu sorguluyoruz. Dolayısıyla egemenliğin nasıl elde edileceğini tartışarak, görüşerek, birbirimizi ikna ederek yeniden halkın toplumun egemen olmasını arzu ettiğimiz için bu toplantıyı yapıyoruz ki ne yazık ki bugün biraz eksik olacak. Çünkü hastalık nedeniyle kadınlarımda az gelecek. Ama gelenlerle biz bunu anlatmaya, basın yoluyla kamuoyuna ulaştırmaya çalışacağız” dedi.

Gökerküçük’ün konuşmasının ardından katılımcılara Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pervin Bilir, Dr. Öğr. Gör. Seyhan Bilir Güler, Dr. Öğr. Gör. Elif Hacı Salihoğlu ve Dr. Öğr. Gör. Gökben Demirbaş tarafından “Cumhuriyet ve Kadın” konulu sunum yapıldı.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.