DOLAR 32,5568 0.01%
EURO 34,9423 0.14%
ALTIN 2.430,210,31
BIST 9.706,71-0,16%
BITCOIN 2054826-4,46%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim İş LGS’yi değerlendirdi

Eğitim İş LGS’yi değerlendirdi

ABONE OL
12 Ağustos 2020 11:09
Eğitim İş LGS’yi değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, MEB’in pandemiye rağmen, tarihini değiştirerek velilerin ve öğrencilerin itirazına rağmen düzenlediği LGS sınavının sonuçlarının ibretlik olduğunu söyledi.

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, geçtiğimiz gün açıklanan LGS yerleştirme sonuçlarına yönelik değerlendirmede bulunarak, İmam Hatip Liselerinde ki artış, tercih ve kontenjan artışları hakkında açıklamada bulundu.

“LGS VELİLERİN VE ÖĞRENCİLERİN İTİRAZLARINA RAĞMEN DÜZENLENDİ”

Başkan Nedim Zobar “Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemiye rağmen tarihini değiştirerek, velilerin ve öğrencilerin bulaş itirazına rağmen düzenlediği 2020 Liseye Geçiş Sınavı (LGS), ortaya çıkardığı tablo açısından ibretlik olmuştur. Eğitim-İş olarak tüm boyutlarıyla masaya yatırdığımız bu yılki LGS’ye dair en çarpıcı rakam ve sonuçlar şöyledir: Çocuklarımız giderek bu sınavdan umudunu kesiyor. LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, gençlerimizin bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır. 1 milyon 671 bin 337 öğrenci 8. sınıftan mezun olmuş, 2020 yılında yapılan Merkezi Sınava toplam 1 milyon 472 bin 88 öğrenci katılmıştır. 2020 LGS’de sekizinci sınıftan mezun olan 199 bin 249 öğrenci, sınava girmemiştir. Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan öğrencilerin 571 bin 704’ü (yüzde 38,84) sınavla öğrenci alan okullar için tercihte bulunmuştur. 2019 yılında Merkezi Sınava katılan öğrencilerin yüzde 42,68’sinin merkezi yerleştirme için tercih yaptığı dikkate alındığında bu oranın 2020 yılında düştüğü görülmüştür. Bu sene tercih yapan öğrenci sayısı dikkate değer biçimde azalmış, 900 bin 384 öğrenci tercih yapmamıştır. İmam hatip mezunları bile İHL’leri tercih etmedi LGS rakamları, imam hatip dayatmasının geldiği noktayı görmek için de imkan tanımıştır. Sonuçlar, yerleşen tüm öğrencilerin yüzde 66,99’unu oluşturan ortaokul mezunlarının Anadolu imam hatip lisesi dışındaki tüm lise türlerine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğunu göstermektedir. Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin ise yüzde 50,61’i imam hatip ortaokulu mezunudur. Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 50’si bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir” dedi.

 “ÖZEL ORTAOKUL MEZUNLARININ İMAMHATİP TERCİH ETMESİ DİKKAT ÇEKİCİ”

Binlerce ailenin çıkmazının ya imam hatip ya özel okul olduğunu söyleyen Başkan Zobar, “Bu konudaki önemli diğer bir sonuç, özel ortaokul mezunlarının neredeyse tamamının Anadolu liseleri, fen liseleri ya da sosyal bilimler liselerine yerleşmesidir. Özel ortaokul mezunlarının imam hatip lisesini tercih etmemeleri dikkat çekicidir. Bu sonuçlar, sırf imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin gırtlağından kesip çocuğunu özel okula yollayamadığının da göstergesidir. Sonuçlar, yerel olarak yerleşen öğrencilerin yüzde 91,60’ının ilk üç tercihinden birindeki ortaöğretim kurumuna yerleştiğini göstermektedir. 2019 yılında bu oranın yüzde 91,08 olması, artan öğrenci sayısına rağmen bu konuda kısmen iyileştirme yapılabildiğini göstermektedir”dedi.

“2020 YILINDA 212 BİN 485 ÖĞRENCİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİ”

Tercih edilen okullara değil imam hatiplere kontenjan dopingi yapıldığını aktaran Başkan Zobar, “Bu rakamlara rağmen imam hatip dayatması, kontenjan ayarıyla sürdürülmüştür. Kontenjan düzenlemeleri kapsamında sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinde yüzde 69, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yüzde 62, Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 45, fen liselerinde yüzde 35 ve sosyal bilimler liselerinde yüzde 35 kontenjan artışı gerçekleşmiştir. Bu düzenlemenin yanı sıra merkezi yerleştirme ile öğrenci alan Anadolu lisesinin olmadığı 21 ilde en az bir Anadolu lisesi sınavla öğrenci alan okullar kapsamına alınmıştır. Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde ise fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve Anadolu lisesi kontenjanlarının tamamen dolduğu görülmektedir. Anadolu imam hatip lisesi (yüzde 99,76) ve mesleki ve teknik Anadolu lisesi (yüzde 96,64) kontenjanlarının da neredeyse tamamının dolduğu belirlenmiştir.  Tercihleri neticesinde 2020 yılında 212 bin 485 öğrenci sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Kontenjanı 213 bin 940’a çıkan sınavla öğrenci alan kurumların doluluk oranı yüzde 99,32’ye ulaşmıştır. Bu durum, Merkezi Sınava katılan öğrencilerin yüzde 14,43’ünün sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildiğini göstermektedir. 2019 yılında bu oranın yüzde 13,50 olmuştur”dedi.

“ORANLARIN ARTTIĞI GÖRÜLMEKTE”

İlk 3 tercihin gözdesi fen liseleri olduĞunu söyleyen Başkan Nedim Zobar, “Lise türlerine göre yapılan analizler, ilk üç tercihinde yerleşme oranlarının Anadolu liselerinde yüzde 98,72, Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 87,26 ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinde ise yüzde 82,00 olduğunu göstermiştir. 2019 yılında bu oranların Anadolu liselerinde yüzde 98,87, Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 86,73 ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinde ise yüzde 78,79 olduğu dikkate alındığında özellikle mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve Anadolu imam hatip liselerinde oranların kısmen arttığı görülmektedir. 1. tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı yüzde 46,7’dir. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğu görülmektedir”dedi.

“KIZ ÖĞRENCİLERİN HER ALANDA ERKEKLERE GÖRE DAHA BAŞARILI”

Çocukların çoğunun istediği okula gidemediğini savunan Zobar, “LGS 2020 sonuçlarına tepeden bakıldığında, binlerce çocuğumuzun en çok istediği okullardan uzağa düştüğü görülmüştür. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 87,26’sının yerleştikleri okul, ilk 3 tercihi arasındadır. Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 98,72’si ilk 3 tercihindeki okullardan birine yerleşmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 82’si yerleştikleri okulu ilk 3 sırada tercih etmiştir. LGS 2020’nin belki tek memnun olunacak sonucu, kız çocuklarının başarıdaki yükselen ivmesi olmuştur. Merkezi Sınav Puanı ile yerleşen öğrencilerin cinsiyetlerine bakıldığında kız öğrencilerin tüm alanlarda erkeklere göre daha başarılı oldukları görülmektedir. LGS rakamları göstermiştir ki; eğitim sistemimiz çocuklarımızı geleceğe hazırlamaktan, onların düşlerine ayak uydurmaktan uzaktır. Yine görülmüştür ki onca teşviğe, dayatmaya, devlet bütçelerinden aslan payıyla beslemeye rağmen iktidarın kendi tabanını hoş etmek için açtığı imam hatip okulları, öğrencilerin de velilerin de kaçtığı kurumlar haline gelmiştir. Birçok alanda geçen seneki rakamlara yakın sonuçlar veren 2020 LGS, bozuk sistemde bir yıl boyunca gözle görülür bir iyileşme yapılmadığını da ortaya koymuştur. Çocuklarımızın istediği okullarda, yetenek ve yönelimlerine göre, ailelerinin gelir durumuna bakılmadan, çağın gelişmeleriyle ve değerleriyle iç içe eğitim gördüğü bir Türkiye; Eğitim-İş’in verdiği laik, parasız, bilimsel ve adil eğitim mücadelesiyle yaratılabilecektir ”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.