DOLAR 32,3248 0.22%
EURO 35,1209 -0.04%
ALTIN 2.302,431,11
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23000142,83%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitimde deprem endişesi

Eğitimde deprem endişesi

ABONE OL
4 Mart 2023 11:44
Eğitimde deprem endişesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün her okul özelinde o okulun deprem dayanıklılık durumunu veli, öğrenci ve öğretmenlerin kaygılarını giderecek şekilde açıklaması gerektiğini belirterek, “Gerekirse okul girişlerine, o okulun depremle ilgili durumunu bir tabela vasıtasıyla da belirtilmesini arzu ediyoruz” dedi.

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, sendika binasında yönetim kurulu ile birlikte; Edirne’deki okulların depreme ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğuna yönelik İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kendilerine verdiği cevaba ilişkin açıklamada bulundu.

Konuşmasına, yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dilerek başlayan Akçay, “Tüm ulusumuza baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz” dedi.

“6 OKUL İÇİN İSE HERHANGİ BİR ÇALIŞMANIN YAPILMADIĞINI ANLAMAKTAYIZ”

Akçay, Yaşanan deprem nedeniyle, öğrencilerin en fazla vakit geçirdiği ortamlar olan okulların da depreme ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğu soruları hem veliler, hem öğrenciler hem de öğretmenler nezdinde akıllara getirdiğini söyledi.

Eğitim İş olarak Edirne genelindeki okulların depreme hazırlık ve dayanıklılık durumlarına ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bir yazı yazdıklarını ve müdürlüğün de cevap verdiğini anlatan Akçay, “Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız yazışma sonucu, Edirne genelindeki okulların depreme hazırlık ve dayanıklılık durumlarına ilişkin aldığımız bilgilere göne; İlimizde 2000 yılından sonra 86 okul binası, bin 38 derslik, 9 pansiyon, 9 spor salonu, 2 çok amaçlı salon, 9 yemekhane, 1 konferans salonu, 1 bilim sanat merkezi, 4 adet atölye binasının güncel deprem mevzuatına göre yapıldığının, yapılan deprem etüt çalışmaları sonucunda 21 okul ve kurumumuzun bakanlığın onayı ile yıkıldığı ve yerlerine ihtiyaç olunan 10 okulun yenilendiği, 5 okulda ise güçlendirme yapıldığı bilgisi verildi. Eksik kalan 6 okul için ise herhangi bir çalışmanın yapılmadığını anlamaktayız. Örneğin depreme dayanıksız olduğunu için Edirne merkezde yıkılan Gazi İlkokulu’nun yerine otopark yapıldı. Ve yine Meriç İlkokulu depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı ama akabinde o bölgeye yeniden bir okulun yapılıp yapılmayacağı konusu halen daha bir muallakta. Bir soru işareti” dedi.

“TÜM BİNALARIN DEPREM ETÜT ÇALIŞMALARININ YAPILMA SÜRECİNİN BAŞLADIĞI BELİRTİLDİ”

Akçay, yine İl Milli Eğitim tarafından kendilerine deprem etüt çalışması olan okulların güncel deprem mevzuatına göre etüt raporlarının revize çalışmalarının devam ettiği cevabı verilerek, “Çıkacak sonuçlara göre gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağı, 2000 ve öncesi yapılan tüm binaların deprem etüt çalışmalarının yapılma sürecine başlandığını, tarihi nitelikte olan okul ve kurum binalarının deprem etütlerinin yapılabilmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin talep edildiğini, izin verilmesinin ardından okul ve kurum binalarının deprem etüt çalışmalarının yapılacağını, yıkılan öğretmenevi binasının yerine yeni öğretmenevi binasının yatırım programına alınmasının bakanlığa teklif edildiğini, müdürlüğe bağlı uygulama otelinin 45 oda ve 121 yatak kapasitesi ile öğretmen ve yakınlarına hizmet etiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bize verilen cevaplar bu şekilde” dedi.

“CEVAPLARDAN DEPREME PLANLI BİR HAZIRLIĞIN OLMADIĞINI GÖRMEKTEYİZ”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendilerine verilen cevaplarda depreme planlı bir hazırlığın olmadığını görmekte olduklarını belirten Akçay, “Edirne Öğretmenevi konusunda ise Eğitim İş Edirne Şubesi 2017 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapmış. Öğretmenevinin durumunu sormuştur. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün dilekçemize verdiği cevapta; 2017-2018 yatırım programına alınacağı belirtilmiştir. Fakat yıllar geçmiş Edirne Öğretmenevinin neden bir türlü yatırım programına alınmadığı anlaşılamamıştır” dedi.

“GEREKİRSE OKUL GİRİŞLERİNE O OKULUN DEPREM DURUMU TABELAYLA BELİRTİLMELİ”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün her okul özelinde o okulun deprem dayanıklılık durumunun veli, öğrenci ve öğretmenlerin kaygılarını giderecek şekilde açıklaması gerektiğine dikkat çeken Akçay, “Bizlerin talebi İl Milli Eğitim Müdürlüğü her okul özelinde o okulun depreme dayanıklılık durumunu okulun veli, öğrenci ve öğretmenlerin kaygılarını giderecek şekilde açıklamalıdır. Gerekirse okul girişlerine, o okulun depremle ilgili durumunu bir tabela vasıtasıyla da belirtilmesini arzu ediyoruz. Edirne Eğitim İş olarak yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak olan çalışmaların ilgili kurumlar nezdinde takipçi olacağımızı, gerekli tedbirlerin alınması için tespit ettiğimiz durumları kamuoyunu, öğretmen, öğrenci ve velileri bilgilendirme faaliyetlerine devam edeceğimizi ilan ederiz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.