DOLAR 32,4375 0.17%
EURO 35,0217 -0.19%
ALTIN 2.322,610,17
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22933532,35%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ekin düşmanı ‘zabrus’ uyarısı!

Ekin düşmanı ‘zabrus’ uyarısı!

ABONE OL
13 Mart 2023 11:08
Ekin düşmanı ‘zabrus’ uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’ndeki bazı buğday ekili tarlalarda Ekin Kambur Böceği (Zabrus spp.) tespit edildi. Uzunköprü Ziraat Odası, üreticilere arazi kontrollerini gerçekleştirmeleri uyarısında bulundu.

Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle buğday tarlalarında ekin kambur böceği sık görülmeye başlandı. Uzunköprü Ziraat Odası da yapılan arazi kontrollerinde ilçede bazı bölgelerde buğday tarlalarında Ekin Kambur Böceği (Zabrus spp.) zararlısının tespit edildiğini bildirdi.

Uzunköprü Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada, “Ekin Kambur Böceği larvaları sonbaharda uygun hava koşullarında ekin yapraklarını toprak içerisine çekerek yerler, ilkbaharda ise yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar tarlalarda yer yer yenik bölümler, açık hububat sıraları ve boşluklar görülür. Ekin kambur böceği erginleri ise hasada yakın günlerde başak tanelerini hububat ekiminden sonra ise toprak altındaki taneleri kemirerek zarar yaparlar” denildi.

Üreticilerin arazi kontrollerini gerçekleştirmeleri ve Ekin Kambur Böceğinin görüldüğü tarlalarda ilaçlamalarını zararlının toprak yüzeyine çıktığı akşamüstü saatlerinde yapmaları gerekmekte olduğunu belirten açıklamada, “Yüzey ilaçlamasında tarlanın özellikle zararlının bulunduğu yerlerde bitki ve toprak yüzeyi ilaçlanmamış yer bırakmadan kaplama şeklinde yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

ARPA EKİM ALANLARINDA YAPRAK LEKESİ BAŞLANGICINA RASTLANDI

Öte yandan Uzunköprü Ziraat Odası tarım danışmanlarının Kavacık, Dereköy, Aslıhan ve Kırcasalih köylerinde gerçekleştirdikleri incelemelerde arpa ekim alanlarında septorya yaprak lekesi başlangıcına rastlandığı belirtilirken, aynı zamanda zabrus zararı da gözlendiği bildirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.