DOLAR 32,5321 -0.07%
EURO 34,8259 -0.17%
ALTIN 2.427,82-0,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2102705-3,25%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ekmeğe zam sinyali

Ekmeğe zam sinyali

ABONE OL
6 Ekim 2021 10:21
Ekmeğe zam sinyali
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, önceki zamda buğdayın 2 lira 50 kuruşken şimdi 2 lira 75 kuruş, un çuvalının 120 lirayken şu an 180 lira olduğunu ve maliyetlerin ekmeğe zammı getireceğini belirtti.

“EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ”

Herkesin merakla beklediği ekmeğe zam konusuna değinen Cingöz, “Ekmeğe zam kaçınılmaz. Ekmeğe zam yapılacak. Talepte var. Geçen hafta Uzunköprü Ticaret Odası ekmeğe zammı vermiş, komisyon toplantısı yapıldı.  Bizzat kendim katıldım. Dedim ki “vereceğiz, vermeyeceğiz demiyorum ama Vali Bey’le istişarede bulunalım. Ondan sonra Vali Bey’in buna bakış açısı nedir, değerlendiririz.” Ekmeğe zam verilecek ki birçok il de verdi. Fırıncılar zaten iller arası birbiri ile görüşüp de talepte bulunuyorlar. Diğer illerde talep edilen fiyatlarla bizim burada talep edilen fiyatlar arasında değişkenlik yok. Aynı oranda. Mesela 210 gram 2 lira, 250 gram olursa 2 buçuk lira. Şu an 230 gram 2 lira. Şimdi biz Vali Bey’le görüşelim ona göre yol haritası belirleyeceğiz” dedi.

“YARIN KIRAĞI DÜŞSE DOMATES ANTALYA’DAN GELECEK”

Esnafların genelinde zam talebi olduğunu kaydeden Başkan Cingöz “Diğer esnaf odalarından zam talebi var. Bazılarına verdik bazılarını reddettik. Şimdi bugün gördüklerimizi onaylıyoruz. Esnafta haklı, gerçekten fiyatlar durduğu yerde durmuyor. 2-3 hafta önce domates 5 liraydı, şu an 8-10 lira. Daha turfandayız. Bizim buralarda domates, biber, patlıcan bahçelerde yetişiyor. Yarın bir kırağı düştüğünde burada bir şey kalmayacak. Sonra hepsi Antalya tarafındaki seralardan gelecek. Bunların bide nakliye maliyeti var, artı el değiştirdikçe komisyonlarla beraber fiyat artıyor. Onun için herkes istiyor” dedi.

“GEÇEN ZAMDA BUĞDAY 2.50, UN ÇUVALI 120 LİRAYDI”

Önceki zamda buğday ve un çuvalı fiyatını işaret ederek maliyetlerin gözle görülür arttığını kaydeden Kemal Cingöz “Zam kaçınılmaz. Bütün esnaf zam yapacak. Biz ekmeğe zam verdiğimiz zaman buğday 2 lira 50 kuruştu. Bugün buğday 2 lira 75 kuruş. O günden bugüne artmış. Unun çuvalı 110-120 liraydı şu an 180 lira. Maliyetler tutulmuyor Türkiye’de. Enflasyon var. Öyle TÜİK’in açıkladığı bir enflasyon gibi de değil bu enflasyon. TÜİK’in verileri gerçeği yansıtmıyor.  Ekmeğe geçen sen ocak ayı gibi zam yapmıştık. Şu an fiyat versek yılbaşına doğru hayata geçer. Yönetimde karar alacağız, komisyonları toplayacağız, bakanlığa, federasyona görüş yazısı göndereceğiz. Ondan sonra yönetim kurulu onaylayacak. Bir süreç meselesi. Bugün verdik yarın hayata geçiyor diye bir şey yok” dedi.

“ANTALYA NE KADAR VERİMLİ OLDU İLERİDE GÖRECEĞİZ”

Oda başkanlarıyla beraber eğitim ve istişare toplantısına katıldıklarını söyleyen Cingöz Geçen hafta Antalya’ya oda başkanlarını götürdük. İstişare eğitim toplantımızı yaptık. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Yıllık olarak her sene eğitim ve istişare toplantısı kanuni zorunluluk. Eylül ve Ekim arasında yapılmasını gerçekleştirdik ve geldik. Ne kadar verimli oldu onu ilerleyen süreçte göreceğiz. Çok verimli olduğu söylemek mümkün değil. Herkes ayrı ayrı taleplerde bulunuyor. Herkesin ayrı istekleri var. Hepsini karşılamak mümkün değil. Mesela bu sene arkadaşlar seçimlerle alakalı talepte bulundular. Ben hiç kimsenin seçim işine karışmam dedim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.