DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21007310,73%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekçiler medyana indi

Emekçiler medyana indi

ABONE OL
7 Mart 2022 09:55
Emekçiler medyana indi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun ‘Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur!’ sloganı ile başlattığı eylem planının ikincisini Edirne’de gerçekleştirildi. Eylemde 2022 yılında yapılan yetersiz zamların daha ilk aydan enflasyon ve hayat pahalılığında eridiğine dikkat çekildi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun 7 bölgede yapacağı ‘Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur’ eylemlerinin ikincisi Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirildi.

Eylemde Marmara Bölgesi’ndeki tüm şehirlerden temsilciler ve üyelerin yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Birleşik Kamu İş Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve CHP Teşkilatından önemli isimler ile Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.

“ÇİFTÇİ ÜRETEMEZ HALE GELMİŞSE KAÇINILMAZ SON GIDA ENFLASYONU OLACAKTIR”

Çeltik üretiminde Türkiye birincisi olan Edirne’de fahiş zamlardan dolayı çeltik ekimine son verildiğini, tarım ve hayvancılıkta artık üreticilerin üretemez hale geldiğini söyleyerek gıda enflasyonunun kapıda olduğunu aktaran Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Mehmet Koç “AK Parti Hükümeti’ne bir kez daha sesleniyoruz. Açlık yoksulluk kader değildir. Memur emeklilerin maaşlarına yüzde 30 ile 35 arası değişen kümülatif artış oranları ile. Enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı tamamen çarpıtmadır. Ekonomik çarkın dönebilmesinde en aktif rolü oynayan akaryakıt fiyatları arttıkça hayat pahalılığı katlanarak etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Akaryakıt fiyatlarının yanı sıra, temel ihtiyaçlarımız olan elektrik, doğalgaz ve gıda maddelerine gelen zamlar karşısında artık dayanacak gücümüz kalmamıştır. Yüksek enflasyon memur ve memur emeklisinin maaşlarını erittiği için maaşlar cebimize girmeden erimiştir. Bu nedenle insani yaşam standartlarını sağlayabilecek düzeyde enflasyon oranına göre aylık zam istiyoruz. Üst üste zamlar karşısında sadece biz kamu emekçileri zor durumda değiliz. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Trakya’da tarım ve hayvancılık yapan çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleri karşısında artık üretemez duruma gelmiştir. Çeltik üretiminde Türkiye’de birinci sırada olan Edirne, elektrik, mazot, gübre ve tarım ilaçlarına gelen fahiş zamlar neticesinde çeltik ekimine son vermektedirler. Çiftçilerin ekimi bırakmasının kaçınılmaz sonu maalesef gıda enflasyonu olacaktır” dedi.

“TRAKYA’DA TARIMLA UĞRAŞAN HALKIMIZ MAĞDUR EDİLMİŞ DURUMDA”

İnsanların tarlasını süremez hale geldiğini söyleyerek Trakya’daki çiftçileri işaret eden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Edirne’ye geldik. Ama bu yürüyüş Ardahan’a kadar sürecek bir yürüyüş. Bu yürüyüşümüz AK Parti iktidardan gidene kadar sürecek bir yürüyüş. Son 19 yılda Cumhuriyetle birlikte ne kazanmışsak hepsini bir bir elimizden aldı. Bunların hesabını soracağız. Konuşmaya nereden başlasak problemli. Akaryakıttan mı, elektrikten mi, doğalgazdan mı, kamu çalışanlarına yapılan zamdan mı başlayalım? Hepsi arızalı, hepsi yanlış. Bir tane doğru göremiyoruz. Akaryakıt fiyatlarına 1 Ocak’tan bugüne 14 kez zam yapıldı. Özellikle Akdeniz’de Trakya’da tarımla uğraşan halkımız şu an mağdur edilmiş durumda. İnsanlar tarlasını süremez durumda. Kırşehirli Ozanımız ne demişti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “ya garibanın cugarasına karışma” demişti. Tekel ürünlerine yüzde 47 ÖTV, yüzde 18’de zam eklenerek devam ediyor. Bugün halkımızın ölüm sebeplerinden bir tanesi kaçak alkol tüketimi ve tütün ürünleri. Bunu yasaklamakla, zam yapmakla önüne geçebilecek miyiz? Mümkün değil. Bu zamların geriye alınmasını istiyoruz. Isparta’da kar yağdı, elektrik kesildi. Enerji Bakanı toplantı yapıyor, salonun elektriği kesiliyor. Kara mizah gibi. Ak Parti İktidarı ne enerji politikasını ne devletin kamu politikalarını sürdürebilmiştir. Baktılar ki fiyatların önüne geçemiyorlar kademe oranını yükselttiler, KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüler. Yetmez. KDV’yi elektrikten sıfır oranında almak gerekir. En önemlisi devletin barajlarında bugüne kadar ürettiğimiz elektriğin özel şirkete, beşli çeteye 37 kuruşa veriyoruz, piyasaya 137 kuruşa satıyorlar. Alt yapı çalışması var mı? Yok. Elektrik hatlarında yenileme var mı? Yok. Tamamen kar amaçlı AK Parti’nin beşli çetesine akan bir saadet zinciri kurulmuş durumda” dedi.

“VATANDAŞ ÜRETİRKEN UCUZA AL, TÜKETİCİYE PAHALIYA SAT”

Hükümet tarafından açıklanan oranlarla gerçek oranlar arasında uçurum olduğunu söyleyen Mehmet Balık” Açlık sınırı geçen ay 213 lira yükselerek 5 bin 138 liraya çıktı. Bugün açlık sınırı asgari ücretin daha da üzerindedir. Yoksulluk sınırı geçen ay rekor bir rakamla bin 307 lira artmış ve 16 bin 320 lirayı geçmiştir. Konfederasyonumuzun aylık gıda fiyatları araştırmasına göre aylık 14.1, yıllık gıda fiyatlarında yüzde 91 artış yaşanmıştır. Bu artış kamu çalışanlarının ücretlerine yansıtıldı mı? Yıllık yağ fiyatında ki artış 62.8. Yağ için üretilen Ayçiçeği ve benzeri yağlı tohum birliklerindeki alım fiyatlarında yüzde 62 var mı? Hayır. Süt üretimindeki yıllık artış yüzde 51. Vatandaşın sütü alırken üretici firmalar yüzde 51’lik artış yaptılar mı? Hayır. Vatandaş üretirken ucuza, ama vatandaşa geriye döndürdüğünüzde katlayarak satmaya devam ediyorsunuz. İşte tam bir Ak Parti politikası. Vatandaştan ucuza al, pahalıya geri tüketiciye sat. TÜİK’e göre Aralık’ta işsizlik rakamı yüzde 11.2 yani 3 milyon 794 bin. Gerçekte işsizlik rakamı 10 milyonun üzerinde. Bugün sokağa çıktığınızda üç vatandaştan birinin işsiz olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.