DOLAR 32,5154 -0.09%
EURO 34,9400 0.27%
ALTIN 2.439,990,71
BIST 9.708,16-0,14%
BITCOIN 2057546-2,89%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekli nüfus, çalışana nüfusa yaklaştı

Emekli nüfus, çalışana nüfusa yaklaştı

ABONE OL
18 Ocak 2023 12:06
Emekli nüfus, çalışana nüfusa yaklaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin, Edirne’deki emeklilerle çalışanların sayısının birbirine çok yaklaştığını söyleyerek Edirne’nin emekli şehri olmak üzere olduğunu kaydetti.

Emekli Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin, kendisi tarafından gerçekleştirilen “Edirne’deki Emekli Fotoğrafı” konulu araştırmanın sonucunu DİSK Emekli Sen üyeleri’ne sundu.

Edirne’nin gençlerinin artık kentte kalmadığı yaşlı nüfusun artış gösterdiği konusunda uyaran Hüseyin Erkin, “Edirne’de 102 bin emeklimiz var 412 bin nüfusu olan Edirne bazında. SGK’da kayıtlı aktif çalışan 120 bin çalışanımız var. Birkaç yıl sonra bu nüfus artışında değişiklik olmazsa çalışan nüfusla emekli sayımız hemen hemen aynı olacak. Şehir yaşlanıyor. Emekli moduna girmiş bir şehir” şeklinde sözlerine yer verdi.

“ÜLKEMİZDE EMEKLİLİK POLİTİKACILARIN POLİTİK AMAÇLA KULLANDIĞI YASALARDAN BİRİSİ”

Erkin, “Emekli bir zahmete girmiş, yorulmuş kişi olarak tanımlanıyor. Emeklinin basit tanımı, belli bir dönemde çalışarak daha sonra tanımlanan çalışma süresini tamamlayıp yada malulen gerekçeleriyle çalışma hayatını tamamlıyor. Ve kendisine çalışmadığı halde bir maaş bağlanarak hayatını devam ettiriyor şeklinde. Ülkemizde maalesef birçok yasada olduğu gibi emeklilik ilgili politikacıların politik amaçlarla kullandığı yasalardan birisi. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ekonomik anlamda sıkıntıya sokan yasalardan birisidir maalesef.

“EMEKLİLER CANLI ARŞİVDİR DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİR”

Emeklilerin öneminden bahseden Erkin “Emekliler aslında canlı birer arşiv. Mühendis, doktor, öğretmen, bisiklet tamircisi içinde geçerli. Bizim ülkemizde bunlardan hiç yararlanılmıyor. O kişilerden alabileceğimiz çok önemli şeyler var. Çünkü yaşam boyunca hiçbir yazılı mevzuatta olmayan hadise yaşamıştır, çözülmüştür, çözülmemiştir. Ben bunu çok önemsiyorum. Başka ülkelerde emekli insanların değerleri, yaşam tarzları farklı ama saygınlıkları son derece var. Bizde de geçmiş yıllarda vardı. Manevi şeylerimiz var ama ana bakış açımız açısından öyle bir şey yok. Bizde tabir var yaş 70 iş bitmiş gibi anlayışla gibi bakılıyor. Aslında öyle değil, bu yaşayan arşivleri bizim kullanmamız gerekiyor. Hele ki Edirne’deki emekli kesimler içinde çok kıymetli arşiv olan insanlarımız var”diye konuştu

“EDİRNE’DE 120 BİN EMEKLİ 125 BİN AKTİF ÇALIŞAN VAR, ŞEHİR YAŞLANIYOR”

Bilgileri SGK’dan aldım. Edirne’de 102 bin emeklimiz var 412 bin nüfusu olan Edirne bazında. Bunun dörtte biri emekli. Şimdi EYT yasası ile düzenleme geliyor. Onunla beraber 2 bin 500 katılım olacak yani bu rakam 105 bin gibi rakama çıkacak daha kesinlermiş değil tabi ki. Bu önemli bir rakam. Edirne’de yaşayan nüfusta SGK’da kayıtlı aktif çalışan 120 bin çalışanımız var. Kayıtsız çalışan tarım gibi kesimde çalışanlarda var onları da katarsak 125 bin. Yavaş yavaş ara kapanıyor. Birkaç yıl sonra bu nüfus artışında değişiklik olmazsa çalışan nüfusla emekli sayımız hemen hemen aynı olacak. Şehir yaşlanıyor. Emekli moduna girmiş bir şehir. Bu önemli bir parametre. Genç nüfus maalesef çok azı Edirne’de iş görüyor, iş kuruyor. Büyük çoğunluğu dışarıda. Onları burada tutacak bir mekanizma yaratamıyoruz” dedi

“EDİRNE’DE 102 BİN EMEKLİ DAĞILIMI”

Hüseyin Erkin “Edirne’deki 102 bin emeklinin dağılımı içinde kayıtlı olarak  SSK emeklisi 68 bin, 12 bin memur emeklisi, 22 bini BAĞ-KUR emeklisinden oluşuyor. Yavaş yavaş şehrimiz emekli şehrine dönüşecek. Başka bir planlama insan nüfusu yapılmaz ise tam bir emekli şehrine dönüşeceğiz. Belki ülkemizde birinci sıraya oturacağız. Göç alıyor ama emekliliklerin çoğu burada ikamet ediyor. Bizim çok kıymetli nimetlerimiz var. Dünyanın hiçbir yerinde Edirne kadar nimetli bir şehir yok” dedi.

EMEKLİ İNSANLARIMIZIN MADDİ, MANEVİ HUZURSUZ ÖMÜR TÜKETİYORLAR”

İnsanların mağdur olmaması gerektiğini kaydeden Hüseyin Erkin “Ben emekli olduğumda, çalışırken aldığım maaşla emekli maaşım arasında yüzde 20 fark var. Asgari ücret seviyelerine yaklaştık. Bu utanç verici bir şey. Ben asgari ücret arttırılmasına bir şey demiyorum ama bu insanları da mağdur etmeyeceksiniz. Sonuç itibariyle emekli insanlarımız hem manevi hem maddi anlamda huzursuz bir ömür tükettiklerini görüyoruz” dedi.

“EMEKLİ VEKİLLER 51 BİN 900 LİRA MAAŞ ALIYOR, SANKİ VEKİLLİK MESLEKMİŞ GİBİ”

Milletvekili emeklisine verilen yüksek orandaki maaşın anlam ve önemini anlayamadığını, vekilliğin bir meslek olmadığını söyleyen Hüseyin Erkin “Milletvekili emeklisi. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir düzenleme yok. Bizde ne hikmetse milletvekili emeklisi çıkardılar. Milletvekili sanki meslekmiş gibi. Mecliste bu devlet memuru kanunu içine sokuldu ve devam ediyor. Maaş alma konusunda memur statüsünde sayılıyorlar ama memur değiller. Çalışırken alsın, ama emekli olunca olmaz. Eskiden böyleydi. Bu vekillik cazibesi de artırıldı, ticari mata haline getirildi. Çantayı kapan vekil olma gayretine düşüyor. Bu yüzden liyakatli meclisimiz olamıyor. Ben hiçbir vekili böyle eleştirmek istemiyorum ama maalesef bu hale getirildi. Emekli vekillerin maaşı şu anda 51 bin 900 lira oldu sessiz sedasız. Memur emeklisine yüzde 30 verdikleri için aynı kategoride sayıldıklarından bu zammı aldılar. Bunların içinde bu parayı alıp asgari ücrete laf eden grup sözcüleri var. Ne kadar acı bir şey. O zaman yalandan söylüyorsun bunu. Şu an 4 bin 500 üzerinde emekli milletvekili maaşı alan vatandaş var.  Vekiller de yaşayan canlı arşiv. Akil insan olarak kabul ediyorum. Emekli için daha çok çaba sarfetmesi gerektiğini düşünüyorum” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.