DOLAR 32,5257 0.3%
EURO 34,6178 0.3%
ALTIN 2.500,080,69
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 20466270,81%
Edirne
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekliler zamdan umutsuz

Emekliler zamdan umutsuz

ABONE OL
4 Ocak 2021 10:32
Emekliler zamdan umutsuz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Başkanı Sait Dayıoğlu, emekli ücretlerine yapılacak zamma değinerek, Farklı işkollarında, ülke ekonomisine yıllarca hizmet etmiş emeklilerin değeri her zam döneminde ortaya çıktığını belirten Dayıoğlu, “Taleplerimiz karşılanmadan yapılacak “resmi enflasyon oranı” açıklaması ve buna bağlı olarak “zam müjdesi” bizim için yok hükmündedir” dedi.

DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Başkanı Sait Dayıoğlu, emeklilere yapılacak zamla ilgili açıklamada bulundu.

4 Ocak Pazartesi günü (bugün) TÜİK “resmi enflasyon oranını” açıklayacağını hatırlatan Dayıoğlu, “Onlar daha açıklamadan biz söyleyelim: Alıştığımız üzere yine sayılara takla attırılacak ve ülkenin gerçekliğinden tümüyle kopuk bir enflasyon oranı açıklanarak işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam şartları göz ardı edilerek yeni zam oranları ilan edilecektir” dedi.

Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira olduğunu belirten Dayıoğlu, “Asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Birileri, işçi sınıfının kıt kanaat geçinerek patronlara, Hükümete boyun eğmesini istemektedir! Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir! Söylemiştik ve tekrar ediyoruz: Biz bir an olsun yılgınlığa düşmeyeceğiz!” dedi.

Farklı işkollarında, ülke ekonomisine yıllarca hizmet etmiş emeklilerin değeri her zam döneminde ortaya çıktığını belirten Dayıoğlu, “Taleplerimiz karşılanmadan yapılacak “resmi enflasyon oranı” açıklaması ve buna bağlı olarak “zam müjdesi” bizim için yok hükmündedir. Zira emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin altında ve hatta açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam edecektir. Daha geçtiğimiz temmuz ayında yapılan zamlarla en düşük emekli ücreti bin 500 liraya yükseltileceği “müjdelenirken” gerçekte olan yaklaşık 3 milyon emeklinin ücretleri bin 252 lira civarında kalmasıydı. Bu durum zamlı haliyle bile açlık sınırının altında kalan emekli ücretleriyle birlikte Türkiye’yi Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke konumuna getirmekteydi. Üstelik bu yıl ücretlere yüzde 100 bir zam yapılsa bile emeklilerin zamlı ücretleri açlık sınırında kalmaya devam edecektir. En düşük yüzde 20’lik dilimdeki 2,6 milyon emeklinin aylık 763 lira harcanabilir geliri olduğu göz önüne alındığında ise yapılması gereken zam yüzde 400 gibi bir orana tekabül etmektedir. Bu durum emeklilerin ücret dağılımında ve ülkenin gelişmesinden aldıkları payda göz ardı edildiğinin göstergesidir. Ocak 2021 için öngörülen yüzdelik oranlarda emekli ücretleri zammı bu bağlamda hiçbir iyileştirme ifade etmemekte; gerçek enflasyonun dahi altında kalmakta, geçtiğimiz temmuz ayında 1500 liranın altında ücret alan emeklilerin yine 1500 liranın üzerinde bir emekli ücreti alamayacaklarını söylemekten ve ancak biz emeklilere “Ölün!” demekten öteye geçmemektedir.

Taleplerinin net olduğunu ve emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret almak istediklerini belirten Dayıoğlu, “Emekli ücretlerinin sadece enflasyona endeksli değil; milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesi ve asgari ücretin altında aylık emekli ücreti belirlenmemesi, emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için acilen bir intibak yasasının hayata geçirilmesi, Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun bir an önce eşitlikçi bir biçimde çözüme kavuşturulması. İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan zulmün hem de bize reva görülecek olan bu insanlık dışı zamların karşısında yılgınlığa kapılmayacağız. Meşru ve demokratik zeminde hak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.