DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20810192,44%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emniyetten kış lastiği uyarısı

Emniyetten kış lastiği uyarısı

ABONE OL
2 Aralık 2020 10:46
Emniyetten kış lastiği uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin 81 ilinde kötü hava koşullarında olası yaşanacak trafik kazalarını en aza indirmek için zorunlu olan Kış Lastiği Uygulaması, 01 Aralık itibariyle başladı. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü de kış lastiği kullanıma yönelik sürücüleri uyarıda bulunken, trafik ekipleri ise şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar üzerinde kış lastiği denetimi yaptı.

Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 01 Aralık 2020-01 Nisan 2021 tarihleri arasında şehirlerarası yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlar ile kamyon, kamyonet, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve otomobiller ile yerleşim yerleri içinde seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs ve kamyonet türü araçlar ve A türü yetki belgelerine kayıt otomobillere yolcu ve eşya taşımasında kullanılan ticari araçlarda kış lastiği kullanımının zorunlu olduğu belirtildi.

Kış mevsiminde aşırı yağmur, sis, kar, tipi, buzlanma gibi durumlarda trafik güvenliği olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekilerek, “Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla araçlarda kış lastiği kullanılmasının temini açısından aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilmesi uygun görülmüştür” denildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği’ne göre; şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtların 01 Aralık 2020 – 01 Nisan 2021 tarihleri arasında kış lastiği kullanmalarının zorunlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerinin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekmektedir” denildi.

Kış lastiği bulunmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verileceğine işaret edilerek, “Trafik idari para cezası karar tutanağının tebliği işletene yapılacağından, lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerini teminen araç sürücüsüne güzergah ve yerleşim yeri bilgilerini de içeren izin belgesi verilecektir. Ayrıca, izin verilen yerleşim yerinin adı trafik idari para cezası karar tutanağında da belirtilecektir” denildi.

Valiliğin kararı uyarınca ilimiz yerleşim yerleri içinde seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca A türü yetki belgelerine kayıt otomobillere yolcu ve eşya taşımasında kullanılan ticari araçlarda da 01 Aralık 2019 – 01 Nisan 2020 tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunlu olduğu belirtilerek, “Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

TRAFİK EKİPLERİ DENETİM YAPTI

Öte yandan kış lastiği uygulamasının başlaması ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar üzerinde kış lastiği denetimi yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.