DOLAR 32,5728 0.16%
EURO 34,9266 0.7%
ALTIN 2.437,440,20
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21745661,27%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erdoğan’ın zaferi

Erdoğan’ın zaferi

ABONE OL
29 Mayıs 2023 11:34
Erdoğan’ın zaferi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, 13’üncü Cumhurbaşkanını seçmek için ikinci tur oylamasında yeniden sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre; ikinci tur olmasında oyaların yaklaşık yüzde 52’sini alan Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2’inci turu oylaması için dün milyonlarca seçmen sandık başına gitti. Seçimin 1’inci turunda adaylar yeterli oy seviyesine ulaşamadığı için ikinci turda en yüksek oyları alması nedeniyle Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı.

Türkiye’de olduğu gibi Edirneli seçmenlerde sabah saat 08.00’den itibaren sandık başına giderek oylarını kullanmaya başladı. Edirneli seçmenlerin ağırlıklı olarak sabah erken saatlerinde sandık başına gittiği gözlendi.

Edirne’de kayıtlı 320 bin 488 kayıtlı seçmenden 280 bin 308’i 1024 sandıkta Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için sandık başına gitti. Kullanılan oylardan 277 bin 416’sı geçerli sayıldı. Edirne’de seçimleri katılım oranı ise yüzde 87’yi aştı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, oyunu Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu İlkokulu’nda kullandı.

Vali Kırbıyık, oy kullanacağı okula eşi Dilek Kırbıyık ve kızları Sude ile birlikte geldi. Kırbıyık ailesi, Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oylarını 1103 numaralı sandıkta kullandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da oyunu İlhami Ertem Anadolu Lisesi’nde kullandı.

Başkan Gürkan, oy kullanacağı okula eşi Esra ve oğlu Yiğit Gürkan ile birlikte geldi. Gürkan ailesi oylarını 1255 numaralı sandıkta kullandı.

“SANDIK VATANDAŞIN TERCİHİ”

Oy verme işlemi sonra çıkıştı gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Gürkan, “Bugün cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu gerçekleştiriyoruz. Tabii Türkiye’de ilk kez bu anlamda bir seçim oluyor. Farklı bir seçim bir önceki seçime kıyasladığınızda hem oy kullanma çok hızlı hem de tek oy pusulası olduğu için. Daha bir karışıklığa meydan vermeden ama vatandaşlar çok hızlı bir şekilde oyunu kullanıyor. Tabii sabahtan beri sandıkları geziyoruz. Katılım çok az diyor herkes, Türkiye’nin her yerinden de aynı bilgiler geliyor. Öncelikle bütün vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Hangi adaya oy verirseniz verin mutlaka sandığa gidip oyunuzu kullanın. Demokrasinin olmazsa olmaz kuralı bu vatandaşın oyunu özgürce kullanması hiç kimsenin oyu ipotek altında değildir. O yüzden bütün vatandaşlarımızdan tercihini özgürce kullanmasını, oyunu özgürce kullanmasını ama mutlaka oy kullanmasını bekliyoruz. Aksi takdirde yarın öbür gün oyunuzu kullanmazsanız bir şikayet hakkınız da olamayacaktır diyoruz. O yüzden oy kullanmak esastır. Demokrasinin temel kuralıdır mutlaka herkesin gidip oyunu özgürce istediği, beğendiği, inandığı adaya vermesi, demokrasinin temel kuralı. Diğer taraftan bugün gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde edinmemiz için, ülkemiz için ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum inşallah sandıktan milletimizin arzu ettiği sonuç çıkacaktır. Sandığa giren oyların çıkması için herkes el birliğiyle, gönül birliğiyle mücadele ediyor. Bu da demokrasinin temel fonksiyonlarından temel kurallarından birisi. İnanıyoruz ki sandık vatandaşın tercihi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Demokrasilerde milletin dediği olur. Bugün akşam üzeri sandıklar açıldıktan sonra milletimiz ne denirse biz de siyasetçiler olarak ona saygı göstereceğiz ve o şekilde bir sonraki seçime kadar ülkeyi yönetecek isim belirlenecek. Biz de buna saygılı bir şekilde demokratik mücadeleyi, demokrasi standartlarımızı yükselmeyi, ülkemizi bir sürü geç çıkarma mücadelesini sürdüreceğiz. Hayırlısı olsun diyorum. Edirne’miz için de ülkemiz için de güzel Türkiye’miz için de”

“BAŞKAN GÜRKAN’A EŞİNDEN DOĞUM GÜNÜN SÜPRİZİ “

Oy kullanım sonrası basın açıklaması sırasında eşi Recep Gürkan’ın doğum gününü kutlayan Esra Gürkan “Bugün eşimin doğum günü kendisi evlilik yıl dönümümüzde bana sürpriz yapmıştı. Ben de kendisinin doğum gününü sizden huzurunda kutlamak istedim. Nice senelerin olsun hayatım inşallah ülkemiz için vatanımız için hayırlısı olur. İnşallah akşaam taçlandırırız yine”

Alper Yazoğlu Orta Okulu’nda oyunu kullanan CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman da yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere bugün ikinci tur seçimlerimizi yapıyoruz. İYİ bir kampanya dönemi geçirdik. Edirne’de de ciddi bir oy artışı yapacağız inşallah. Tüm örgütlerimizle 9 ilçede her yerde gayet güzel bir çalışma yaptık. Bugün oyumuzu burada arttıracağız. Türkiye’de de Cumhurbaşkanımızı Kemal Kılıçdaroğlu yapacağız. Buna inancımız tam. İnşallah ülkemiz için Edirne’miz için, bölgemiz için hepimize hayırlısı olur. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, oyunu Keşan’da kullanırken, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan da Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda oy verme işlemini gerçekleştirdi.

AK PARTİ ÖNÜNDE KUTLAMA

Resmi olmayan sonuçlara göre; Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Edirne İl Başkanı önünde partililer kutlama yaptı. Burada konvoy oluşturan partililer ardından Edirne’de kutlama turu attı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.