DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2066950-2,32%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Erikli’de yaklaşık 10 dönümlük alana, pazaryeri yapılıyor”

“Erikli’de yaklaşık 10 dönümlük alana, pazaryeri yapılıyor”

ABONE OL
12 Ekim 2022 15:33
“Erikli’de yaklaşık 10 dönümlük alana, pazaryeri yapılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • Erikli sahilindeki hak sahibi yaklaşık 60 esnafın 1 Kasım 2022 tarihine kadar pazaryerinden yer almak için başvuruda bulunabileceğini belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “60’a yakın 25 metrekarelik dükkanlar olacak. Dükkanlar çekme belgeli, trafik tescil belgeli karavan tipinde. Hak sahiplerimizden 10 yıl kira alınmayacak, 10 yılın sonuca cüzi miktarda kira alacağız. Erikli’deki hak sahibi 60 esnafımız projeye başvuruda bulunabilecek. ‘Benim gücüm yok, başvuruda bulunamıyorum’ diyenler ise projeye girecek olan yatırımcılardan bizim belirleyeceğimiz kiralama yöntemiyle iş yeri kiralayarak faaliyetine devam edecek.” dedi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu düzenlediği basın toplantısında, Erikli Sahili’ne yapılacak olan pazaryeri projesi ile ilgili bilgi verdi.

Saat 11.00 sıralarında başkanlık makamında başlayan basın toplantısına; Belediye Başkan Yardımcıları Ali Ünal ve Bülent Günsal ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Arzu Kirezli de katıldı.

“ERİKLİ PAZARYERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI YAPTIK”

Erikli’nin mücavir alanları arasında olduğunu ve imar konusunda bugüne kadar ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Helvacıoğlu, “İmar yapısında Erikli, Yayla ve Danişment’te çalışmalarda sona geldik. İmar yapısının son durumu çevre ve şehircilik bakanlığında. Nerede ne olacağı, park alanları, yollar, sosyal alanlar, otogar, arıtma alanı, pazaryeri, okul alanı hepsi tek tek belirlendi. Karışıklığı önleyeceğiz. Geç kalmamak adına Erikli pazaryeri ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Erikli’de 60’a yakın esnafımız var. Barakalarda faaliyet gösteriyorlar. Yıllardır gece-gündüz çalışıyorlar. Bazıları balık satıyor, bazıları sebze meyve satıyor, bazıları gıda ürünleri satıyor, bazıları cafe olarak hizmet veriyor. İş yeri modeline dönüşmüş, ruhsatları yok, su bağlantılarını yapamıyorlar. Problemli bir durum. Bu durumu önlemek ve düzene sokmak adına Erikli’de kendi yerlerinden taşınmak üzere bir pazar alanı oluşturalım istedik. Arıtmanın karşısında, otogarın orada. Şimdi otopark olarak kullandığımız ve lunaparkın kurulduğu yerde bir pazar alanı oluşturacağız. 60 hak sahibimiz var. Taslak proje hazırlardık ve ihaleye çıkacağız. 60’a yakın 25 metrekarelik dükkanlar olacak. Esnafımızın ruhsatı olacak, elektrik aboneliği, su bağlantısı olacak, park-bahçesi, peyzajı olacak. Toplam 10 dönüme yakın bir alan.” dedi.

“ESNAFIMIZ BU PAZARYERİNDEN YER ALMAK İÇİN 1 KASIM’A KADAR MÜRACAAT EDEBİLİR”

Erikli’ye yakışır bir pazar alanı oluşturacaklarını ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erikli otelin orada, geçtiğimiz yıl yangın çıkan pazaryerinde 26, Yıldız Market’in önünde bulunan 29, otopark alanındaki esnaflarımız hak sahibi. 60’a yakın esnaf olduğunu tespit ettik. Bugün 12 Ekim ve esnafımız bu pazaryerinden yer almak için 1 Kasım’a kadar müracaat edebilir. Faaliyet gösteren esnafımızın hepsi yer alırsa dışarıdan kimseye yer vermeyeceğiz. Yer almazlar ise yapılacak olan projemizde kiracı olarak yer alacaklar. Eski yerlerde kesinlikle faaliyet gösteremeyecekler. Erikli Otel’in olduğu yer imar planlarında spor alanı oldu. Zaten oradaki işyerlerimiz de ruhsatsız. Yıldız Market’in orası da okul alanı. 33 dükkan için 2017’de alınmış bir yıkım kararı var. Pazaryerimizi yaptıktan sonra bu alandaki 33 dükkanı yıkacağız. Bu dükkanlar okul alanında olduklarından ötürü imar barışı başvuruları iptal olmuş.”

“ERİKLİ’Yİ İLERİYE TAŞIYABİLMEMİZ İÇİN DÜZENSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRMAMIZ LAZIM”     

Erikli’de Perşembe günleri kurulan pazarın faaliyetine devam edeceğini dile getiren Helvacıoğlu, “Erikli’de faaliyet gösteren 60 esnafımız isterse kendisi başvuruda bulunabilecek, ‘Benim gücüm yok, başvuruda bulunamıyorum’ diyenler ise bizim belirleyeceğimiz kiralama yöntemiyle faaliyetine devam edecek. Bu konuyu olgunlaştıktan sonra meclise götüreceğiz. Erikli’de Yayla’da uygulanan modeli örnek alacağız. Bu projeyi de esnafımızla yapacağız. Esnafımızın yarısı hazır diye düşünüyorum. Erikli’de bir düzen kurmamız lazım, bir sistem olmalı. Projeye katılanlara devir hakkı da vereceğiz. 60 esnafımızın bütçesi, durumu aynı olmayabilir, onları mağdur mu edeceğiz? ‘Parası olan gelsin, olmayan gelmesin’ düşüncesi yanlış. Biz diyoruz ki; ‘Parası olan gelsin, binasını yapsın kira ödemesin. Parası olmayan da zaten belediyeye kira veriyorlar. Projeye girecek bir yatırımcıya bizim belirlediğimiz şartlarda kira ödesin.’  Bu yatırımcıyı da kurala belirleyeceğiz. Bu projeyi daha önceden pazarcı esnafımızla konuştuk, pandemiden dolayı bekliyorduk. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Ciddi yatırımlar yaptık, su geldi. Bu yıl yolların yapımı bizleri bekliyor. Erikli’yi ileriye taşıyabilmemiz için düzensizliği ortadan kaldırmamız lazım. İmar planlarıyla ilgili çalışmamız bitiyor. Mücavir alanlarımızın öneminin farkındayız. Şu anda pazaryerinden başladık. Sıra yollarda.  Arıtma için de proje hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“HAK SAHİPLERİMİZDEN 10 YIL KİRA ALINMAYACAK”

Pazaryerindeki dükkanların çekme belgeli olacağının altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Trafik tescil belgeli karavan tipinde iş yeri. Hak sahiplerimizden 10 yıl kira alınmayacak, 10 yılın sonuca cüzi miktarda kira alacağız. Yatırımcı bulanlar için fahiş kiralar olmayacak. Projeye girecek olan yatırımcılar da esnaf olacak. Yani şu anda Erikli’de faaliyet gösteren esnafımız başvuru yapıp kendi binaları kendisi yapacak, bu esnafımızdan ‘Ben yapamıyorum. Bütçem uygun değil’ diyenler yatırımcı bulacak, ihaleye girecek, bizim belirlediğimiz şartlarda kiracıya verecek. Kiracı kim; Erikli sahilinde faaliyet gösteren bizim belirlediğimiz 60 kişi. Yatırımcı 1’den fazla yer alamayacak. Yatırımcı 4 tane aldı, kira modelini zaten belediye belirliyor. ‘Sen 1 tane işletmeye yatırımcı olabilirsin’ diyeceğiz. Ama katılım yoksa ‘4 tane almak istiyorum’ derse o sonraki plan. Ama burada yatırıcı çıkar, fazla bile çıkar ve kura çekeceğiz. Yatırımcılarımızdan esnaf odası veya ticaret odası kaydı isteyeceğiz. Kendi esnafımızın yanında duracağız. Kimse mağdur olmayacak, alanlar 10 yıl kira ödemeyecek, alamayanlar zaten kiracı ve kira ödemeye devam edecek. Yatırımcıların ödemesi peşin olacak. Erikli sahiline okul yapılması milli eğitimin planlarında yok. Erikli’deki okul alanın da yeşil alan ve otopark olarak kullanılması için yer değişikliği girişimimiz var. okul alanını başka yere taşımak istiyoruz. Mevcut planlardaki okul alanını da meydan, cennet bahçesi, millet bahçesi havasında bir çalışma yapalım. Çok da ihtiyaç.” diye söyledi.

“KENT MEYDANI YAPIYORUZ”

“Erikli’deki esnaflara olduğu gibi yıkılan köy garajı ve belediye hizmet eski binasındaki esnaflara yer bulunamaz mıydı?” sorusuna Helvacıoğlu, şu şekilde cevap verdi: “O esnafımızın hepsi yerlerini buldu. Kent meydanı yapıyoruz. Yer nasıl bulabilirdik, barakaya mı getirelim? Burada dükkanlarımız boş kimse gelmedi? Hepsini aynı yere toplama şansımız yok. Ben de başka bir kişi de belediye başkanı olsaydım 2 yer yıkılacaktı. Köy garajı başımıza yıkılacaktı. Meclisteki 4 partimizin de ortak kararıyla kent meydanı yapıyoruz.”

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.