DOLAR 32,3497 0.29%
EURO 35,1446 0%
ALTIN 2.306,551,29
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22854122,57%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

EŞİK, “Kadın cinayetleri son bulsun”

EŞİK, “Kadın cinayetleri son bulsun”

ABONE OL
2 Aralık 2020 11:09
EŞİK, “Kadın cinayetleri son bulsun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Edirne İnisiyatifi önceki akşam Nilay Karaaslan’nın çalıştığı markette boşanmak üzere olan kocası tarafından tüfekle vurularak öldürülmesine tepki gösterdi. EŞİK, uzaklaştırma kararı olmasına rağmen neden önleme mekanizmalarının harekete geçirilmediğini sorgulayarak, “Yıllardır artarak devam kadın cinayetlerinin son bulması için; 6284 sayılı yasa uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesinin Uygulanması için, Avrupa Konseyinin belirlediği ve EŞİK Platformu olarak talep ettiğimiz 12 adım uygulaması derhal hayata geçirilmelidir”

EŞİK Edirne İnisiyatifi yaptığı açıklamada önceki akşam Nilay Karaaslan’nın çalıştığı markette boşanmak üzere olan kocası tarafından tüfekle vurularak öldürülmesine tepki gösterdi.

Açıklamada, daha 5 gün önce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde; çiçekte istemiyoruz, öldüren sevgi de diye bir kez daha haykırdıkları belirtilerek, “Kendi hayatımıza dair kendi kararlarımızı alarak yaşamak insan hakkı. Yaşamak istiyoruz” denildi.

“EKİM AYINDA 21 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”

Açıklamada, 2020 Ekim ayında erkekler tarafından 21 kadının öldürüldüğü 8 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Öldürülen 21 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 9’u da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.  Anayasada; Türk Ceza Kanunu’nda kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik hükümler, Uzaklaştırma Kararı, 6284 Sayılı yasa varken kadına karşı şiddetle ilgili dünyanın en kapsamlı sözleşmesi olan “İstanbul Sözleşmesi”, Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesine ne rağmen kadınlar öldürülüyor” denildi.

“12 ADIM UYGULAMSI DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

Açıklamada şöyle denildi; “Bu nedenle Kadın Cinayetleri Politiktir diyoruz. Yıllardır artarak devam kadın cinayetlerinin son bulması için; 6284 sayılı yasa uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesinin Uygulanması için, Avrupa Konseyinin belirlediği ve EŞİK Platformu olarak talep ettiğimiz 12 adım uygulaması derhal hayata geçirilmelidir.  6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin tam ve etkin uygulanması kadınlar için hayatidir.  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temelli şiddetin durdurulmasına yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesi; tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte etkin ve bütünlüklü uygulanmalı, süreç̧ takip edilmeli, devletin tüm birimleri kadınların yaşam haklarını korumalı ve görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri cezalandırılmalıdır. Kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi Devletin görevidir. Bununla ilgili tüm kurum ve kuruluşların, tüm mekanizmaları harekete geçirilmelidir. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Hepimiz Bir’İZ”şeklinde belirttiler.

Açıklamaya EKAMADER, Birleşik Kamu İş Edirne Temcilciliği, DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi, Edirne Belediyesi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Edirne Kadın Meclisi, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, KESK Edirne Şubeler Platformu, Lüleburgaz Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi de destek verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.