DOLAR 32,6371 0.44%
EURO 35,0973 0.27%
ALTIN 2.511,471,11
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20369231,45%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Esnaf bloke oldu

Esnaf bloke oldu

ABONE OL
16 Kasım 2020 11:03
Esnaf bloke oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, koronavirüs salgını nedeniyle esnafın geçim derdine düştüğünü belirterek, başta vergi, SGK ve BAĞ-KUR borcu bulunan esnafın bankadaki hesabına e-haciz sistemi üzerinden uygulanan bloke ile karşı karşıya kaldığını ve işlerini yürütemediğini söyledi. Yaşagör, 1 yıl ertelemeli sıfır faizle kendilerine tanınacak kredinin hem borçları ortadan kaldıracağını hem kendilerine yararlı olacağını belirtti.

Edirne bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, bankadaki hesaplara e-haciz sistemi üzerinden uygulanan blokenin esnafın en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi.

“ESNAF E-HACİZ’LE KARŞI KARŞIYA KALDI”

1 yıl ertelemeli sıfır faizle kendilerine tanınacak kredinin hem borçları ortadan kaldıracağını hem kendilerine yararlı olacağını söyleyen Edirne Bakkal ve Tekel Bayiler Başkanı Süleyman Yaşagör, “Gerek BAĞ-KUR, gerek vergi dairesine olan esnafın borçlarından dolayı Vergi Dairesi bu konuyla ilgili hemen bankalara yazı çıkartıp E-Haciz uygulamasında bulunuyor. Tabii ki esnafın bu pandemi sürecinde işlerinin durmasından, kötüye gitmesinden, maliyetlerin artmasından dolayı gelirlerinde büyük bir düşüş oldu. Dolayısıyla bu arada hem vergilerini zamanında ödeyemediler hem BAĞ-KUR veya sosyal güvenlik primlerini zamanında ödeyemediler. Bundan dolayı da E-Hacizle karşı karşıya kaldı esnaf. Kesinlikle bahsettiğimiz bu uzun vadeli yani 1 yıl ertelemeli sıfır faizli kredi verilirse bu tür devlete olan borçlarımızı da ödemiş oluruz. Yani en azından tanınacak krediden kesilip esnafa kalanı verilir. Bizde bunu uzun bir süreç içinde ödemiş oluruz. İşlerimizi devam ettiririz. Çünkü E-Haciz olduğu zaman banka ile ilgili işlemlerinde esnaf yürütemiyor, bununla ilgili bankada alabileceği kredi limitesi ile ilgili de sıkıntı yaşıyor, alamıyor. Tabii ki devletimiz, hükümetimiz bu konuyla ilgili de esnafın bu yönünü düşünüp bununla ilgili gerekli tedbirleri alması lazım. Bizde esnaflar olarak faizsiz, 1 yıl ertelemeli kredi beklentisi içerisindeyiz. Devlet olan borçlarımızı da bu arada ödemiş oluruz. Son günlerde çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi ile ilgili yapılan taksitlendirme 18 taksit olarak belirlendi. 2 ayda bir 36’aya yayıldı. Buda çare bulacağını zannetmiyorum. Çünkü hakikaten sıkıntı büyük. Çünkü biz geriden geleni ödemeye çalışırken bugünkünü satacağız. Dolayısıyla bunu daha çok iç faizsiz kredi şeklinde esnafa tanınıp o şekilde kapatılırsa daha uygun olacağı düşüncesindeyim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.