DOLAR 32,5713 0.01%
EURO 34,9228 0.09%
ALTIN 2.428,05-0,07
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2172467-0,38%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Esnaf destek bekliyor

Esnaf destek bekliyor

ABONE OL
18 Mart 2020 11:24
Esnaf destek bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile geçici süreliğine kapatılan lokanta, restoran, kahve, kıraathane, internet kafelerin en çok bulunduğu Sabuni Mahallesi’nde, Muhtar Aykut Yaman, esnafların ekonomik olarak zor duruma düştüğünü belirterek, ödemeler konusunda esnafın devletten destek beklediğini söyledi.

Türkiye’yi de etkisi altına alan korona virüs (Kovid-19) nedeniyle bir süredir devam eden tedbirlere ek olarak kafeterya, düğün salonu, kahvehane gibi umuma açık işyerlerinin geçici süreyle faaliyetlerini durdurma kararı verildi. Dükkan kapatan esnaflar ise kira, banka ödemeleri, ev giderlerini nasıl karşılayacakları konusunda sıkıntıya düştüklerini belirttiler.

“KREDİLERİMİZİ, BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

Sabuni Mahalle Muhtarı Aykut Yaman, “Esnaf arkadaşlarımızın internet kafeleri, kahvehaneleri, oyun salonları, hamamları şu anda kapatıldı. Tabi ki bunların içerisinde mağdur olan insanlarımız da var. Mağduriyeti olanların içerisinde de işçilerimiz ve işverenler geliyor. Söyledikleri ve düşünceleri de şudur; ‘bizim günlük yevmiye alanlar var. Bu yevmiyeler ile geçiniyoruz’. İşverenler ise şunu söylüyor; ‘dükkanlarımızı kapattığımız zaman biz kredilerimizi, borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz’, diye düşünüyorlar. İkinci neden de ekonomik durumda Edirne’yi ayakta tutan Yunan ve Bulgar turistlerdir. Onlarda korona virüsü (kovid-19) nedeniyle gelmiyorlar artık. Bütün ülkeler önlemini almış kimisi kapıları kapatmış, kimisi gitmeyin diye yasaklar koymuş bununla ilgili de tabi ki Edirne ekonomik durumdan da zor durumda öğrencilerimizde gitti. Çoğu yerler boşaltıldı. Ülkemizde ekonomik durum tamamen durma safasına geldi” dedi.

“BANKA ÖDEMELERİ ERTELENMELİ, BANKAMATİKLERE DE ÖNLEM ALINMALI”

Esnafların birçoğunun bakanlık genelgesi ile dükkanı kapattığı, bir çoğunun ise virüs sebebi ile müşterisi olmadığı için banka ödemelerinin devlet tarafından süreç geçene kadar ertelenmesi gerektiğinin konuşulduğunu söyleyen Yaman, “Bu konuda biz muhtar olarak ve esnafları dinlediğimiz kadarıyla bankalara da, bir dondurma örnek olarak da bir deprem olan bölgede, tabi ki hiçbir yerde deprem olmasın ama deprem olan bölgede nasıl bankalar ve krediler 1 ay erteleniyor, 6 ay erteleniyor. Bu gidişata göre de hükümetimizden beklentimiz bu kredilerin, kredi kartlarının bankalardan ertelenmesi birde bankamatiklerin hijyenik olmadığını herkes biliyor. Bankamatikler herkesin parmak uçları ile dokunduğu yerler, bankalarda para sirkülasyonu oluyor. Buralarda da tedbir alınmasını için talep de bulunuyoruz. Birde hijyenik olarak herkesin kendisine dikkat etmesi gereken kurallar da var. Bol bol ellerimizi yıkayalım, tokalaşmayalım, bunları zaten sağlık bakanlığımızın gerekli mercileri söylüyor. Kişisel hijyen kurallarına dikkat edelim. Toplumsal alanlardan kaçınalım. Bu konuyu atlatacağımızdan eminim. Sağlık Bakanlığımız ve mercileri başarılı”dedi

“VİRÜSLE ALAKALI ÇARŞIYA BROŞÜR DAĞITILMASI İÇİN STANTLAR KURULABİLİR”

Vatandaşlarda ki korku ve paniği bilgilendirici broşürlerle azaltılabileceğini vurgulayan Muhtar Yaman, “Esnaflarımız bu konuda hem fikiriz açıklamalarda da söylendiği üzere dışarıdan gelen Umre’den gelen, Türkiye’den iş görüşmesi için gidip de dönen vatandaşlarımızın bu hastalığa yakalandığı tespitleri var. Türkiye’de herhangi bir hastalığa yakalanmış bir insanın olmadığını da makamlarımız bizleri bilgilendiriyor. Kurumlarımız bu konuda biraz daha hassas olmaları lazım. Belediyemiz, valiliğimiz, emniyetimiz ve biz muhtarlara da çok iş düşüyor. Muhtarlarında bu konuda güzel çalışıp insanları aydınlatması lazım. Birkaç tane çarşı bölgesine stant kurulup bununla ilgili broşürler dağıtılabilir. Ben kendim bizzat belediye ile görüşüp stant kurulmasını istedim. Vatandaşlarımıza broşürler dağıtıp bilgilendirme yapılmalı. İnsanlarımızda bir korku, panikleme var. Bunu da bilgilendirme ile aşabiliriz. Bunu da stantlar kurarak çözüme ulaştırabiliriz”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.