DOLAR 32,3427 0.17%
EURO 35,2113 0.05%
ALTIN 2.246,210,14
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2127090-3,07%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Esnafa son uyarılar yapıldı

Esnafa son uyarılar yapıldı

ABONE OL
10 Kasım 2021 22:51
Esnafa son uyarılar yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği himayesinde Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı doktorları tarafından yeni normalleşme takvimi çerçevesinde bugün açılacak kafe, restoran, lokanta ve pastane işletme sahiplerine dün bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya iş yer sahipleri maskeli katılıp sosyal mesafeli otururken, kendilerine uyulacak hijyen kuralları detaylı şekilde aktarıldı. Toplantıda işletme sahiplerini bilgilendiren Halk Sağlığı Birimi Doktoru Can Behzat Demirkan, “Hep birlikte iş birliği yaparak bu hastalığı yenebiliriz. Siz ne kadar duyarlı olursanız müşterileriniz o kadar duyarlı olur. Çekinmeyin, uyarın, hepimizin sağlığı için bu tedbirler. Kimseyi cezalandırmak ya da sınırlandırmak değil amacımız” şeklinde belirtti.

“MASKE UYGUN VE DÜZGÜN ŞEKİLDE GÜN İÇERİSİNDE TAKILI OLMALI”

Dr. Demirkan, cerrahi maskelerin sadece karşı tarafı koruduğunu belirterek, “Cerrahi maske önemli mutlaka takmamız lazım. Ama cerrahi maske tek başına korumuyor.  Ben maskemi taktım bana hiçbir şey olmaz diye bir şey yok. Normal maskeleri takarsanız yüzde 70 koruyuculuğu var. Yüzde 30 yine hastalık bulaşabilir. Daha üst olanları taktığımızda örneğin benim maskem N95, yüzde 95 koruyor yine yüzde 5 ihtimalle hastalanabiliriz. Bu maskelerle de nefes almak ve uzun süre çalışabilmek mümkün değil. Çok riskli ortamlarda ve işlerde kullanıyoruz. Gün içerisinde mutlaka cerrahi maskeyi uygun ve düzgün bir şekilde burnu da kapatacak şekilde çeneye inmeden gün boyu takılı olması lazım. Ağızdan saçılan tükürük parçacıklarını ileriye saçılmasını engelliyor”dedi.

“ÇALIŞANLARINIZA ŞİKAYETLERİ SORULMALI”

Çalışanlara sürekli rahatsızlığı ya da sıkıntısı olup olmadığı sorulmasını isteyen Demirkan “Hastalık en fazla ateş, öksürük ve nefes şikayetleri vermekle birlikte aniden gelişen tat alamama, koku alamamadır. Bazı hastalarımız şunu söylüyor. Köfte yiyorum ama sanki plastik çiğniyorum. Hiç bu kadar tatsız olmamıştı, hayatımda ilk defa bu kadar tatsız olduğunu hissediyorum gibi şikayet olabilir, ishal olabilir, eklem yada kas ağrısı olabilir. Bu tarz şikayetleri olup olmadığını siz çalışanlarınıza her gün sormanız gerekiyor. Ve bir tablo oluşturup orada her gün çalışanınızın şikayet var yada yok diye kaydetmeniz gerekiyor. Her gün ateşini ölçerek yazmanız lazım. Tabi sadece çalışanlarımızın müşterilerin değil” dedi.

“MÜŞTERİ VE İŞLETME İÇİNDE GÖREVLİLER MASKE TAKMAK ZORUNDA”

Herkesin sağlığı ve virüsü yenmek için bu tedbirlerin alındığına değinen Behzat Demirkan” Müşterilerinde maskesiz şekilde içeri girmesini istemiyoruz. Ya maskesini takılı şekilde gelecek. Maskesi yoksa siz ona maske temin etmekle sorumlusunuz. Ücretsiz bir şekilde müşteriye girişte maske vermeniz gerekiyor. İçeride çalışanlarımız sürekli maske takması lazım. Yeme içme yaparken müşteriler çıkaracak ama çalışanlar sürekli olarak maskesi takılı vaziyette olmaları gerek. Tükürük taneciklerinin yayılımı ile hastalığın bulaştığını hatırlatıyorum. Onun için tükürüğün değeceği her yüzey dezenfekte edilmeli. Bunlar çatal, kaşık, bardak gibi yüzeyler. Bulaşık makineniz varsa orada yıkamanızı öneriyoruz. Bulaşık makinesi olmayan işletmeler tek kullanımlık gıda güvenliğinde kullanılabilir malzemeler kullanabilirler. Siz ne kadar dikkatli olursanız çalışanlarız o kadar dikkatli olur. Aman denetlenmiyorum, bana ceza gelmedi, kimse bir şey demedi, maske takmasamda bir şey olmuyor anlayışı olursa, binlerin altına inmiş vaka sayıları korkarız ki 1-2 ay içinde bir sıçramaya neden olur herkes evlerine kapanır ve işletmeleriniz kapanır. Hep birlikte iş birliği yaparak bu hastalığı yenebiliriz. Siz ne kadar duyarlı olursanız müşterileriniz o kadar duyarlı olur. Çekinmeyin, uyarın, hepimizin sağlığı için bu tedbirler. Kimseyi cezalandırmak ya da sınırlandırmak değil amacımız. Ama sağlığımızı kaybetmeden hayatımızı devam ettirmemiz için sosyal mesafe ve kişisel koruyucu ekipman kullanımını özenle uymamız gerekmekte”dedi.

“BULUNDURULACAK ZORUNLU DEZENFEKTAN MERDİVENALTI OLMAYACAK”

Zorunlu dezenfektanların onaylı olması gerektiğinin altını çizen Demirkan “İş yerinin girişinde dezenfektan bulundurmanız lazım. Bu dezenfektanlar merdiven altı işletmelerden değil, TSE tarafından onaylanmış, Tarım Müdürlükleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış yerlerden almanızı tavsiye ediyoruz. Öbürleri hem kanserojen maddeler içermekte, bazılarının ise hiçbir etkisi bulunmamakta.

“ÖDEME SIRASINDA HİJYEN”

Ödemelerde nakit ve pos üzerinden hijyen kurallarına uyulacağını vurgulayan Behzat Demirkan “Kasiyeriniz siperlik takması gerekiyor. Kasanın önünde bariyer oluşturulması gerek. En fazla 1 buçuk metre yaklaşabileceği mekanizma oluşturulması, ya da sandalyeler ters çevrilip bir engel oluşturulur. Parayla olanda da para alışverişi sonrası dezenfektan, kasiyerde para işlemini bitirdikten sonra elini dezenfekte etmeli. Paralarda da virüs çok yüksek derecede bulaşabiliyor. Kredi kartı ile ödeme yapılacaksa pos cihazında ki tuşlar dezenfektanla her ödeme sonrası dezenfekte yapılmalı”dedi.

“HER MASADA TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER VE DEZENFEKTAN”

Masalarda tek kullanımlık malzemeler olmasının şart olduğunu belirten Demirkan “Masa birleştirme bu dönemde uygun değil. Masaları birleştirilmemek gerekiyor. Bu sosyal mesafe kuralları aynı ailede ya da grupta olanları uygulanmaz diye ibare var. Diğer masalarla arasında 1 buçuk metre olması gerekiyor. 20 kişilik bir grup geldi, birlikte oturmak iste oturamazlar yasak. Ayrı masalarda oturacaklar. Her masada el antiseptiği ya da kolonya bulundurmanız gerekli. Kolonyalar pompalı olması gerekiyor. Kolonyalı mendiller uygun değil, kolonyalı mendillerin adı kolonyalı ama içerisi farklı içerikli oluyor, maliyetleri de çok fazla. Ortak kullanılan peçete, tuzluk ya da kürdan kullanılmamalı. Birer paketlik yaparak her müşterinin isteği doğrultusunda sizin tarafınızdan verilmesini istiyoruz. Servis esnasında da sosyal mesafe önemli. Çay kahve makineleri yasak. Termoslar sürekli temizlenerek kullanılabilir. Para ve jetonla çalışan otomatlar yasak, siz basarak müşteriye verebilirsiniz” dedi.

“PERSONELİNİZE ÖNLEM ALMAZSANIZ, KARANTİNAYA GİRER VE SİZ MAĞDUR OLURSUNUZ”

Personel çalışmasında dinlenme zamanlarında dikkat edilmesi birbirleri arasında mesafeli olmazlarsa virüs kapmasına karşı 14 gün çalışamayacağını ve maaşını iş yeri ödeyeceğini söyleyen Demirkan “Personelinize ilgili eğitimleri verip, ilgili kurallara uygulamasını sağlamakla sorunlusunuz. Günlük temizlik ve hijyenine azami dikkat etmesi gerekmekte. Bazı işletmelerde vardiyalı çalışıyor personellerden biri hastalanırsa 30-40 kişi karantinaya girebilir. Buna dikkat etmek için vardiyaları bölün en az 15 gün aynı vardiyada çalışsınlar. Bir kişi bir vardiyaya başladığı zaman 15 gün o vardiyada çalışsın. Orada biri hastalanırsa oradaki çalışanları karantinaya alırsınız. Öbür türlü tüm vardiyalara bulaşmış olasılığı ile hepsi karantinaya alınabilir. Personel aynı yerde çay kahve içesinler, aynı yerde dinlenmesinler. Personel 14 gün zorunlu karantinaya girer, maaşlarını da siz ödemeniz gerekiyor. Şikayet etse maaşını alır. Sizde mağdur olmuş olursunuz. Bu genel kurallara uyun pazartesinden itibaren size gelen ekiplerimiz ince ayrıntıları tekrar hatırlatırlar. Hemen gelir gelmez kimseye yüklenmez, düzeltmeniz için yardımcı olurlar” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.