DOLAR 32,3711 0.16%
EURO 34,9777 -0.28%
ALTIN 2.324,230,22
BIST 9.129,930,55%
BITCOIN 22769010,24%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Esnafın gözü sınır kapısında

Esnafın gözü sınır kapısında

ABONE OL
22 Nisan 2021 12:47
Esnafın gözü sınır kapısında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Normalleşmeyi bekleyen esnafın gözü kulağı sınır kapılarında. Vaka ve vefat sayılarındaki artışla birlikte Türkiye bir Ramazan ayına daha kısıtlamayla girdi. Salgın nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan Edirneli esnaf, Ramazan ayının ardından normalleşmeyi beklerken, gözü kulağı sınır kapılarında.

Her sektör olduğu gibi parfüm ve kozmetik sektörünün de ekonomik olarak etkilendiğini, normal şartlarda 3 kişiyken imdi tek kişi çalıştıklarını dile getiren parfüm mağaza işletmecisi Devral Keser, “Açık parfüm sektörü burada bayağı etkilenen sektörlerden bir tanesi. Bayramdan sonra havalar güzelleşir, belki 1 ay geçtikten sonra ekonomik artış olacağını düşünüyorum. Yerli müşterimiz ekonomik zor durumda olduğu için Bulgar turistleri dört gözle bekliyoruz hep beraber” şeklinde konuştu.

“AÇIK PARFÜM SEKTÖRÜ BU SÜREÇTE EKONOMİK ÇOK ETKİLENDİ”

Parfümeri işletmecisi Devral Keser, “Bu süreçte parfüm ve kozmetik sektörünün ikisininde etkilendiğini düşünüyorum. Açık parfüm sektörü burada bayağı etkilenen sektörlerden bir tanesi. En nihayetinde bulunduğumuz ilde Yunanı saymıyorum pandemiden öncede gelmedikleri için Bulgar turistin yokluğu belli. Bulgar tur halinde geldiğinde çekirge sürüsü gibi bir anda Edirne’yi talan ediyorlar. Ama talan derken alışveriş çılgınlığı. Bulgar, öğrenci, asker yokluğu var. Askerleri pandemiden beri göremiyoruz, arada belki komutanlar için parfüm alanları görüyoruz. Öğrenci olmadığı müddetçe sıkıntı. Çünkü öğrenci yerel müşteriye göre pastadaki büyük bir payımız. İl dışından gelen yerel turistlerde etkiliyordu ama onlarda yok artık.  2020 Mart ile Haziran arasında geçen kötü süreci geçtiğimiz yaz güzel kapattık. Ama yaz bittikten sonra şu ana kadar olan durum berbat. Sektörde normalde biz burada 3 personel çalışırdık şimdi teke düştü. Kapat, aç”dedi.

“YEREL MÜŞTERİMİZİN YÜZDE 60’I YOK”

Yaz dönemi ile ekonomik artış yaşanacağını düşünen Keser “Ramazan’dan sonra normale dönüş takvimi olacak diye düşünüyorum. Çünkü ülkenin turizme çok ihtiyacı var. Az çok bizde görüyoruz ülkede parada yok, çaresiz bacasız sanayiye önem verilecek. Yaz dönemine girildiğinde gurbetçi vatandaşlarımızda gelecek. Geçen sene öyle olduğu için biliyorum. Bayramdan sonra havalar güzelleşir, belki 1 ay geçtikten sonra ekonomik artış olacağını düşünüyorum. Bizim gördüğümüz geçtiğimiz yazda yerel müşteri ekonomisine göre alamıyordu.  Benim yerel müşterimin yüzde 30’u geliyor, yüzde 60’ı yok. İşle alakalı olabilir, kısa çalışma sistemine mi geçtiler bilemiyorum ama yok göremiyorum” dedi.

“BULGARI TÜM ESNAF DÖRT GÖZLE BEKLİYOR”

Sınır kapısının açılması ile Bulgar turistler için fabrikadan stok çekeceklerini söyleyen Keser. “Sınır kapısı açılırsa 3-5 gün idare edecek stok mevcut. Ama biz muhakkak fabrikadan siparişi acil şekilde çekeriz. Çünkü geçen sene yaşadık o sıkıntıyı, elimizde çok az stok vardı. Hiç farkında olmadan Bulgar akını başladı. Hatta farklı mağazalardan ürün çekmek zorunda kaldık. Çünkü Edirne için işler yolunda ama bazı illerde o sıkıntılar devam ediyor ellerinde mal kalmış. Bunu da işveren bildiği için oradaki ürünleri buraya aktarıyoruz. Bulgar turisti dört gözle bekliyoruz hep beraber. Şu an bayağı bir sıkıntılı durum. Çalışanda, işverende herkes sıkıntıda. Hayırlısı olur inşallah ”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.