DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2103123-0,20%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ev sahiplerine ara zam uyarısı!

Ev sahiplerine ara zam uyarısı!

ABONE OL
26 Aralık 2022 11:47
Ev sahiplerine ara zam uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kamuoyunda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ara zam şikayetleri ve açılan davaları değerlendirdi. Bu süreçte Başkan Serhat Çeker, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan sözleşmede ara zam maddesi olduğu takdirde problem olmayacağını belirtti.

Edirne’de ara zam ve 1 yıllık kontrat sonunda yüzde 25’i aşan zam yapmak isteyen ev sahipleri ile kiracılar arasında çok sayıda mahkemelik olay yaşandığını kaydeden Başkan Çeker, sözleşme haricinde hareket eden ve zam sınırını aşıldığı takdirde bu davaların sonucunda zararlı çıkan ev sahipleri olduğunu ifade etti. Başkan Serhat Çeker, eve kendi oturacağını beyan ederek kiracıyı çıkaran ev sahibinin ise, kiracı çıktıktan sonra evini 6 ay kiraya veremediği konusunda da uyardı.

“KONTRATTA ARA ZAM MADDESİ YOKSA ARA ZAM YAPILAMAZ”

Devletin verdiği kira zam sınırının yüzde 25 olduğunu hatırlatarak, kiracı ile yapılan sözleşmede ara zam maddesi olmadığı takdirde ara zam yapılamayacağını dile getiren Serhat Çeker “Bir yeri kiralamaya kalktığında gidiyorsunuz kira sözleşmesi yapıyorsunuz. Kira sözleşmesinde ne diyorsunuz? Kiramız bir yıllıktır. Bir yıllık ne diyorsun, Tefe tüfe enflasyona göre. Şimdi devletimiz de onu belirli bir şekilde iş yerlerinde yüzde 70 gibi son açıklanan konutlarda yüzde 25 gibi artış yapılabilir diye karar aldı. Şimdi ara zam gibi kontratta ya 6 ayda bir oturup görüşelim, 6 ayda bir kiramızı bi kontrol edelim diye bir madde eklendi ise o tamam sözleşmede yazdığı gibi olur. Ama sözleşmede bir yıllığına yapılmış Tefe Tüfe yüzde 25 artışına göre değiştirmen imkansız. Bir yıl geçtikten sonra tekrardan yeni bir sözleşme yapılacağı zaman, zaten şu anda açıklanan bir kira yüzde 25 zam limiti var. Sen bunun üzerinde örnek ben yüzde 50 zam yapıyorum dediğin zaman ne oluyor? Kişiyle karşılıklı bu sefer sürtüşmeye giriyorsun” dedi.

“YÜZDE 25 ÜZERİNDE ZAM YAPMAK İSTEYEN EV SAHİPLERİ DAVALARI KAYBEDİYOR”

Kanuna göre konutlarda 1 yıllık kontrat sonunda ev sahiplerinin kiracısına yüzde 25 zam yapabileceğini ancak bu sınır aşıldığı takdirde mahkeme yoluna gidildiğinde ev sahibinin davayı kaybettiğini dile getiren Başkan Çeker, “Edirne’de görüştüğümüz avukatlar var öğreniyoruz, Çok sayıda şu anda mahkemelere başvurular varmış bu ara zam ve kira kontratıyla ilgili. Eski kiracı olduğu için kişi normal yüzde 25 üzerinde zam yapmış mevcuttaki kiracıda gitmiş, itiraz ediyor.  Böyle açılan birçok dosyalar var. Biten dosyalar da var. Ben buradan şeyini mal sahiplerine şunu söyleyeyim.  Kesinlikle, yüzde 25 değilde ben yüzde 75 kira artışı yapayım gibilerinden uygulamaya gitmesin ev sahipleri. Devletin verdiği limit ne ise ona göre uygulasınlar. Mahkemeler Kanunda ne varsa ona göre sonuçlandırmaya çalışıyor olayı. Kanunun verdiği bir karar var. Senin yaptığın yüzde 80’lik zam sonrası mülk sahipleri mahkemede birçoğu da kaybediyor. Kaybedince de ne oluyor? Karşı tarafın avukatlık masrafı, bütün masrafları bütün giderleri bu sefer mal sahiplerine yıkılıyor, mal sahibi ödüyor. Mal sahibi daha çok zarara biner burada. Bazı uyanıklar da şöyle yapıyorlar, ‘ben kendim oturacağım’ gibilerinden, müracaatını yapıyor. Bununla ilgili de yargı karar alıyor. ‘Ben eve kendim taşınacağım’ diyerek kiracıyı çıkartırsan kanun diyor ki ‘6 ay sen kiraya veremezsin’. Eğer kendin 6 ay içinde geçmediğin sürece tekrardan eski kiracıya bir hak oluyor burada. Onu da bu şekilde sonlandırıyorlar. Durum vaziyet bu” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.