DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20662752,26%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

EYT’de merak edilenleri uzmanı yanıtladı

EYT’de merak edilenleri uzmanı yanıtladı

ABONE OL
12 Aralık 2022 12:51
EYT’de merak edilenleri uzmanı yanıtladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili çalışma hükümet tarafından yürütülürken Edirne’de uzun yıllardır SGK uzmanlığı yapan Mehmet Deniz, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların merak ettiği konuları yanıtladı.

Edirne’de uzun yıllardır SGK Uzmanlığı yapan Mehmet Deniz, prim gün sayısı eksik olan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yapmaları konusunda öneride bulundu.

Meclise getirilmesi beklenen yasa teklifiyle haklarına kavuşmayı bekleyen EYT’lilerin uzun süredir emeklilikte ne kadar maaş alacaklarını merak ederken, SGK Uzmanı Mehmet Deniz’de EYT’lilerin askerlik borçlanması ile maaşlarına 300- 350 lira arasında yükseltme durumunun oluşabileceğini dile getirdi.

Eksik prim gün sayısı için erkek ve kadınlarda borçlanma taleplerini 31 Aralık tarihine kadar SGK’ya teslim etmeleri önerisinde bulunan Deniz, “İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da prim gün sayısı eksik olan erkek sigortalılar askerlik borçlanması, kadın sigortalılar ise ilk işe başladığı tarihten sonraki süreleri doğum borçlanması yaparak eksik sürelerini tamamlamaları gerekmektedir” dedi.

“ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR”

EYT’lilerin emekli maaşlarını artırmak için askerlik borçlanması yapılmalı mı sorusunu değerlendiren Deniz  “ilk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da askerlik borçlanması yaparak EYT kapsamına dahil olacak sigortalılarımızın, askerlik borçlanması tutarının emekli maaşlarına artış etkisi her sigortalının yıllara göre prim ödeme gün sayısı ve kazançlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, asgari ücret üzerinden günlük 70 TL borçlanma ödemesinde bulunacaklar için genel olarak artış miktarı 300-350 TL arasında değişmektedir. Günlük 70 TL borçlanma tutarını yükseltme imkanı da bulunmaktadır. Günlük borçlanma tutarının 70 TL’nin üzerinde ödenmesi halinde emekli maaşlarına artış etkisinin de o oranda yükseleceği da unutulmamalıdır. Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalılarımız ve EYT kapsamı dışında emekli olacaklar içinde aynı hususlar geçerlidir” şeklinde söyledi.

“EKSİK PRİM GÜN SAYISI ASKERLİK BORÇLANMASI VE DOĞUM BORÇLANMASI YAPARAK TAMAMLANABİLİR”

EYT’den faydalanacak ve faydalanamayacak kişiler için sigorta tarih kriterini söyleyen ve prim gün sayısı eksik olan kadın ve erkek için borçlanma yaparak çözüm oluturulabileceğini ifade eden Mehmet Deniz “İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar (SSK, BAG KUR, EMEKLI SANDIĞI) emekli almak için belirlenecek diğer yurtları da yerine getirmek şartıyla EYT kapsamından faydalanacaklar. 08.09.1999 ve sonrasına ilk defa sigortalı olanlar EYT kapsamında yer alamayacaklardır. İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olup da prim gün sayısı eksik olan erkek sigortalılar askerlik borçlanması, kadın sigortalılar ise ilk işe başladığı tarihten sonraki süreleri doğum borçlanması yaparak eksik sürelerini tamamlamaları gerekmektedir. 2023 yılı artışlarından etkilenmemek için ve tahmini yürürlüğe girecek EYT şartlarını da göz önünde bulundurarak, borçlanma yapacak tüm sigortalıların borçlanma süreleri talep dilekçelerini 31.12.2012 tarihine kadar SGK’ya vermeleri veya E-Devlet üzerinden işlemlerini yapmaları menfaatlerine olacaktır.” diye dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.