DOLAR 32,5790 0.11%
EURO 35,0460 0.58%
ALTIN 2.434,610,49
BIST 9.766,010,45%
BITCOIN 2085569-3,86%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

EYT’liler küçük esnafa haciz getirebilir

EYT’liler küçük esnafa haciz getirebilir

ABONE OL
28 Kasım 2022 11:59
EYT’liler küçük esnafa haciz getirebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT’lilerin küçük esnaf için büyük bir yük olacağını söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “Küçük esnafın EYT’ye takılıp da emekli olan yanında çalışanların, tazminatlarını ödeme gibi bir imkanı çok zayıf diye düşünüyorum. Eğer ki devlet uzun vadeli düşük faizli kredi kullanma imkanı verirse esnafı rahatlatır. Yoksa küçük esnafın hepsi hacizlik olur” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) küçük esnaf için büyük bir yük getireceğini söyleyen EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “EYT kuvvetli muhtemel yetkili ağızların açıklamaları ile Ocak sonu Şubat başı gibi çıkacağını ifade ediyor. Eğer ki devlet uzun vadeli düşük faizli kredi kullanma imkanı verirse esnafı rahatlatır. Yoksa küçük esnafın hepsi hacizlik olur” dedi.

Şu anki asgari ücrete göre 2 EYT’li çalışanı olan esnafın ödeyeceği tazminatını hesaplayan Başkan Cingöz, 150 bin liraya yakın maliyet çıktığını, bunu büyük firmaların karşılayabileceğini söylerken, küçük esnafın çok zor duruma düşeceğini ifade etti.

“EYT İÇİN KÜÇÜK ESNAFA UZUN VADELİ VE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ”

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz “Bugün bi çay ocağında en az 2 tane çalışan var. Kim bir ocakçı, iki dışarıya servis yapan bunlar şimdi EYT’ye takılanlar olduğunu var sayalım. Yarın emekli olmaya kalktıkları zaman, kaç yıl çalıştığını bilemiyorum. Eğer ki adam 10 yıl çalıştıysa aydın şeyde küçük esnafta  tazminatını alacak. 10 yıl dediğin bugünkü asgari ücretten 55 bin TL. Bunun bir de kıdem tazminatı var. Yani 60, 70 bin TL gibi bir kişiye ödemesi lazım. 2 kişi çıkarırsa 150 bin liraya yakın bir maliyet var. Peki çay ocağı işleten arkadaşlarımızın hangisinde böyle bi bir birikim var? Şimdi ben dinliyorum haberlerde büyük sanayiciler işte diyor, ben de 6 var, biri diyor, biri 8 var, biri diyor bende 10 var. Devlet bize işte uzun vadeli düşük faizli kredi versin. Verilecekse önce küçük esnafa versin. Büyük esnafın zaten krediye ulaşma şansı küçüğe göre daha fazla. Ne olur?  Şu an faizler yüksek, bizim politika faizi düştü denildiği gibi değil faizler politika faizi düşük ama git bankalara 2’nin üzerinde faiz oranları. 3’e yakın olanlar da var. Eğer ki devlet uzun vadeli düşük faizli kredi kullanma imkanı verirse esnafı rahatlatır. Yoksa hepsi hacizlik olur küçük esnafın. Sonuç itibariyle EYT kuvvetli muhtemel yetkili ağızların açıklamaları ile Ocak sonu Şubat başı gibi çıkacağını ifade ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı diyor. Tabii ki Cumhurbaşkanı’nın bu işte onayı olmadan. O açıklamayı yapamaz. Demek ki Cumhurbaşkanımız kararı vermiş, ettiği çıkaracak. EYT’lilere hayırlı olsun diyorum ama bir de kademeli çıkacağı söyleniyor tüm EYT’liler değil. Çıktığı zaman neyin ne olacağını göreceğiz. Küçük esnafın EYT’ye takılıp da emekli olan yanında çalışanların, tazminatlarını ödeme gibi bir imkanı çok zayıf diye düşünüyorum. Herkesi tedirgin ediyor bu durum en çok küçük esnafı tedirgin eder. Büyük esnaf belki de gayrimenkul yatırımı vardır, satar öder ama küçük esnafta öyle bir imkan da yok” diye konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.