DOLAR 32,5809 0.01%
EURO 34,9158 0.12%
ALTIN 2.425,740,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2102034-3,37%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

‘Fatih’in düşü’ projesi

‘Fatih’in düşü’ projesi

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:39
‘Fatih’in düşü’ projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2’inci Bayezid Külliyesi karşına yapılacak olan  “Fatih’in düşü” isimli projeyle ilgili son aşamaya gelindiğini belirleterek, ““II. Bayezid biliyorsunuz ki Fatih’in oğlu.  Böylece yüzyıllar sonra baba ve oğlu o alanda buluşturmuş olacağız.  Edirne’mize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Başkan Gürkan dün konuyla ilgili belediye meclis salonunda bir basın toplantısı düzenledi. Projenin, II. Bayezit Külliyesi yanındaki 4 bin metrekarelik alanda yapılacağını anlatan Gürkan şunaları sıraladı: “Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de doğmuş olması, “Edirneli Fatih” ünvanını benimsemiş olması ve Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış olması ve bugün İstanbul ve Antalya’dan sonra Türkiye’nin en çok turist çeken şehri olması nedeniyle Edirne’ye yeni bir turistik destinasyon kazandırmak istedik. Bu destinasyonun ismi de “Fatih’in Düşü”. Fatih’in en büyük düşü, en büyük hayali, en büyük arzusu Peygamberimizin iltifatına mazhar olmak, İstanbul’u fethetmek. Bütün bunlardan yola çıkarak Belediyemizde Şehit Ressam Hasan Rıza’nın en ünlü tablolarından biri olan, “Fatih’in İstanbul Kuşatmasında Gemileri Haliç’ten Karadan Yürütmesi” tablosundan esinlenerek, “Fatih’in Düşü” isimli bir proje yapıyoruz.  Bu projede Edirne Sarayı’nın kapısından giriyorsunuz, sonra büyük bir padişah çadırı göreceksiniz. İçeri girdiğinizde bu tablonun birebir bir replikası olacak. Fatih Sultan Mehmet Osmanlı’nın en gurme padişahlarından birisi, döneminde Osmanlı Sarayı yemekleri gerçekten efsane olmuş.

FATİH’İN MUTFAĞI OLACAK

Alandaki ikinci çadırda da bu yemeklerin alakart usulde sunulduğu, “Fatih Mutfağı” olacak. Ayrıca hediyelik eşya çadırı ve Saray-ı Cedide Amire’nin giriş kapısının replikası olacak. Burada hafta sonları Osmanlı’daki en önemli törenlerden biri olan ve şehzadenin kılıç kuşanmasını anlatan Gülbank Töreni’ni yapacağız. İkinci Bayezid Külliye’nin karşısındaki 4 bin metrekarelik otopark alanında gerçekleştireceğimiz bu proje ile ilgili her şey tamamlandı ve şimdi yapım aşamasına geçiyoruz. II. Bayezid biliyorsunuz ki Fatih’in oğlu. Böylece yüzyıllar sonra baba ve oğlu o alanda buluşturmuş olacağız.  Edirne’mize ve ülkemize hayırlı olsun”.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.