DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20903961,29%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Federasyona aşı zorunluğu resti

Federasyona aşı zorunluğu resti

ABONE OL
6 Ağustos 2021 11:05
Federasyona aşı zorunluğu resti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hakan Gönay, kahvehanelere girişte ‘2 doz aşı zorunluluğu’ kararını alan Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu’na rest çekerek bu karara uymayacaklarını açıkladı.

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, aldığı kararla 2 doz aşı olmamış müşterilerin kahvehane ve kıraathanelere alınmayacaklarını duyurdu. Ancak Edirne Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Başkan Hakan Gönay, kendileri gibi diğer illerdeki odalarında sadece Kabine kararına uyacaklarını, federasyonun aldığı böyle bir kararın geçersiz olduğunu söyleyerek, vatandaşların ve esnafların sadece normal tedbirlere uyacaklarını dile getirdi.

“FEDERASYON BİZİM FİKRİMİZİ ALMADI, KABİNE KARAR ALIRSA UYGULARIZ”

Kahvehane esnafının Covid’te en çok sıkıntı çeken esnaf olduğunu ve 2 doz aşı zorunluluğunun kabine tarafından kararı alınırsa ilk öncüleri kendileri olacağını kaydeden Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay “Federasyonun dün basına yansıyan açıklaması oldu. Biz beklerdik ki federasyonumuz oda başkanlarını arayıp görüş alsın. Bu karar doğru mudur, değil midir?. Türkiye genelinde 118 tane oda var. 118 odanın içinde tek bir bizim federasyon bu kararı alıyorsa, bu önlem olarak düşünülüyorsa bu önlem değil. Bunun uygulanabilirliği yok. Bunun hükümet tarafından, kabine tarafından alınacak kararla olması lazım. Şu anda zaten turizm sezonunun en hızlı olduğu dönem . Zaten sahil kentlerinde insanlar. Bizim Edirne’deki mekandan yayılan bir pozisyon yok. Ama kabine tarafından karar alınırsa zaten öncülerinden biri olacağız. Biz zaten Covid dolayısıyla en fazla sıkıntı çeken meslek gruplarından biriyiz. En çok kısıtlama gelen meslek grubuyuz. Zaten sıkıntılarımız halen devam ediyor. Biz bu sıkıntıları atlatmış değiliz”dedi

“SEN BÖYLE AŞI OLMAYA TEŞVİK EDEMEZSİN”

Aşı olmayanları ikna etmenin esnafın değil ülkeyi yönetenlerin görevi olduğunu söyleyen Başkan Gönay “Bizde müşteriler genelde 30 yaş üzeri. Adam 60-70 yaşında akıllı telefon kullanmıyor ki. Onu nerden bileceksin. Ama bu kesim genelde aşı oldu. Aşıya karşı olan bir grupta var. O grubu ikna etmek bizim esnafımızın görevi değil. O ülkeyi idare edenlerin görevi. Sadece bu mekanlara girme kısıtlamsı ile bu işin uygulanabilir durumu yok. Sen böyle aşı olmaya teşvik edemezsin onu. O genel bir uygulama olursa başarılı olur. Sadece federasyon çıkıp ‘ben bir açıklama yaptım, bizim meslek grubu buna uysun’ demekle olmuyor. Bizim meslek grubu buna uymaz. Telefonla görüştük, üst yazı gönderdik, sıkıntılarımızı bildirdik. Bize üst yazılarımıza geri dönüş bile yapmadı federasyon. Sen sağır, dilsiz olup, hiçbir şey yapmayıp, şimdi bu dönemde kalkıp bize bunu mu uygulatacaksın?” dedi.

“2 DOZ AŞI KURALI MECBURİ DEĞİL, MEVCUT KURALLAR DEVAM EDİYOR”

Federasyonun kendilerine kararı danışmadan mecbur kılmasına tepki göstererek esnafların bu karar uymayacağını, normal kuralların geçerli olacağını belirten Hakan Gönay “Bütün odalar bu karar tepkili. Federasyonun esnaf üyesi yok. Federasyona sadece odalar kayıtlı. Sen bana diyorsun ki ‘sen git bu kararı üyelerine uygulat’. Sen bana sormadan bir kararlaştırmışsın, hiç değilse nezaketen sorulur. Fikir almadan, istişare edilmeden ben bunu yaptım, sizde bunu uygulamaya mecbursunuz tavrı hoş değil. Hayır mecbur değiliz uygulamaya. Esnaf bunu uygulayamaz. Şu anda mevcut durumlar devam ediyor. Esnaf uyması gereken kurallara uyacak. 2 doz aşı kuralı mecburi değil. Maske, mesafe, hijyen uygulanacak. Ama aşı uygulama zorunluluğumuz yok” dedi.

“BİZİ HÜKÜMETİN ALDIĞI KARAR BAĞLAR, TOPYEKÜN SAVAŞA HAZIRIZ”

Esnaf uygulamaya kalksa, müşterinin karşı çıkma hakkı olduğunu, esnafla müşterilerin karşı karşıya gelebileceği bir karar olduğunun altını çizen Gönay “Gelen müşteri sana iki tane tokat attı bu 2 doz aşı istemene. Sen ne yapacaksın? Hiçbir şey yapamazsın. Çünkü öyle yetkin yok. Ancak bu hükümetin aldığı kararla uygulanır. Şu an turizm sezonundan dolayı zaten o kararın uygulaması zor. Esnafla müşteri karşı karşıya gelir. Bu iş olacaksa topyekün olur. Topyekün savaşa varız. Biz böyle bir uygulamaya karşıyız. Uymayacağız. Esnafımız rahat olsun, normal kurallar geçerli. 2 doz aşı zorunluluğu da yok, yetkisi de yok. Tek başına uygulanamayacak bir duruma esnafımızı sokmayız. Bizi hükümetin aldığı karar bağlar. Federasyonun aldığı karar bağlamaz. Federasyon bize zaten sahip çıkmadı. Esnafımız rahat olsun” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.