DOLAR 32,3812 0.19%
EURO 35,0375 -0.17%
ALTIN 2.324,250,22
BIST 9.091,580,13%
BITCOIN 2272281-0,67%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fındıklı’dan ticarete atılmak isteyen gençlere tavsiye

Fındıklı’dan ticarete atılmak isteyen gençlere tavsiye

ABONE OL
6 Mart 2023 12:01
Fındıklı’dan ticarete atılmak isteyen gençlere tavsiye
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret atılmak için dükkan açmak isteyen girişimci ve gençlere seslenen 30 yıldır esnaflık yapan Bedesten Çarşı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, pazarcılık işinin daha kazançlı olduğunu savunarak, dükkan açmak isteyenlerin macera aramaması gerektiğini söyledi.

Ekonomik zorulukların da yaşandığı bu süreçte dükkan açan esnafların ayakta durmak için zorlu koşullarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Fındıklı, maaşlı bir iş yada pazarcılığın esnaflıktan daha rahat olduğunu söyleyerek, “Ticaret yapmak isteyen genç veya başka girişimci gitsin pazarcı olsun, ne istersin onu satsın. Bir dükkan açıp da ben stopaj vereceğim, ben kira ödeyeceğim, ben çocuk okutacağım, ben ailemin geçimini temin edeceğim demek artık hayal. Kimse hayal kurmasın? Bu paralarla bu işler olmaz. Gidersin pazara 4 metre bir tahta tutarsın. Canın ne isterse onu koyarsın. En azından geçinirsin. Yani kalkıp dükkan açıp macera aramaya gerek yok” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“KİMSE ESNAF OLMASIN 30 SENEDİR ESNAFIM NE TATİLİM VAR NE PAZARIM”

30 yıllık esnaf Bedesten Çarşısı Başkanı Hakan Fındıklı “Olabilmek çok daha zor, yani maliyetler arttı, kiralar arttı. Esnaf olup da para kazanma olayı artık bitti. Yani eğer başka bir gelirin varsa o başka yerdeki gelirini dükkanına iş yerine taşıyıp, oradan işte günübirlik geçimini temin edip yerim belli olsun diye esnaflık yapıyorlar. Ben dükkan açacağım, para kazanacağım diye bir düşünce artık geçersiz. Biz gençlere tavsiye etmiyoruz açıkçası. Hiç kimse esnaf olmasın. Olmasın çünkü para kazanma davası bitti artık. Sürekli enflasyonlu ortam sattığın ürünü ikinciye İstanbul’a gittiğinde alamıyorsun. Yani ne satarsan sat zarar ediyorsun. Bu süreçte kalkıp esnaf olmak akıllıca değil ki. Yani git bir yerde 10 bin TL para al 15 bin TL para al bak rahatına, hiç olmazsa haftada 2 gün tatilin olur. 30 senedir esnafım, bizim burada ne tatilimiz var ne pazarımız var. Pazar da buradayız. Cumartesi de buradayız. Gündüz de buradayız, hep buradayız, bayramda da bu, seyranda buradayız. Bundan 7-8 sene, 10 sene öncesi para kazanıyorduk. Hani bir emek vardı. Karşılığında da bu emeğin karşılığı olan bir geliri vardı. Bir kazanç vardı. Artık bu kazanç ortadan kayboldu”dedi.

“TİCARET YAPMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİ VEYA GENÇLER PAZARCI OLSUN İSTEDİĞİNİ SATSIN”

Esnafların en ufak bir şey de prosedürlerle karşı karşıya kaldığını, ancak pazarcıların dükkanı olan esnaf gibi sorunlar yaşamaması üzerine gençlere pazarcı olmalarını öneren Fındıklı, “Esnafın gelirini 3-5 tane firma, toptancılar, esnafın elinden aldı. İşte o 3 harfli marketler dediğimiz, işte Ulus Pazarı dediğimiz olay. Edirne’de kaç tane AVM vardı? Şimdi 2 tane AVM’miz var. Sen dükkanda işte bir markanın ürününü satmaya kalkıyorsun. 2 tane avukat geliyor. 30 bin TL, 40 bin TL, 50 bin TL ceza. Hadi bir yıl hapis, erteledik 5 sene. Bir sürü rezillikler yaşıyor esnaf. Ama o gidiyorsun pazar yerine, pazar yerinde bunların hepsinin satılması serbest ve doğal. Yani esnaflık artık bence yapılması gereken bir iş değil. Ticaret yapmak isteyen genç veya başka girişimci gitsin pazarcı olsun, ne istersin onu satsın. Pazarcı esnafı olsun ne olacaksa ama bir dükkan açıp da ben stopaj vereceğim, ben kira ödeyeceğim, ben çocuk okutacağım, ben ailemin geçimini temin edeceğim demek artık hayal. Kimse hayal kurmasın? Bu paralarla bu işler olmaz”dedi

“PAZARDA 4 METRE TAHTA TUT PARA KAZAN, DÜKKAN AÇIP MACERA ARAMAYA GEREK YOK”

Dükkan açıldıktan sonra herhangi bir değişiklik yapılmak istendiğinde uğraşılan süreçten bahseden Fındıklı, “Pazarda bir tezgahla istediğin ürünü satmanın daha doğru olacağını kaydederek  “Bugün pazar yerine de gitsen bugün günlük onların da işgaliyeleri var. Onlar da bir sürü paralar veriyor ama onlar bizden bir tık daha rahatlar. Yani her istediği ürünü satabiliyorlar. Biz şimdi vakıf kiracısıyız burada ben tekstilde işe başlamışım. Ben hediyelik eşya yapmak istiyorum dediğim noktada benim kiram artıyor. Vakıflara gidiyorum. Dilekçe veriyorum, o dilekçe kabul görüyor, beni çağırıyorlar diyorlar ki işte sizin kiranızı şu kadardı, bu kadar yaptık, ondan sonra eline bir sözleşme veriyorlar, notere gidiyorsun, yeniden yeni bir sözleşme yapıyorsun kiran arttı diye. Ondan sonra odaya gidiyorsun oda kayıtlarına yeniden bir odaya kayıt oluyorsun. Ondan sonra kalkıyorsun, belediyeye gidiyorsun. Belediyenin iş yeri ruhsatını alıyorsun. Yani bunlara gerek yok. Ondan sonra da gelecek o dükkanda para kazanacağım. Böyle bir şey yok. Gidersin pazara 4 metre bir tahta tutarsın. Canın ne isterse onu koyarsın. En azından geçinirsin. Yani kalkıp dükkan açıp macera aramaya gerek yok” diyerek noktaladı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.