DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,940,96
BIST 9.059,682,87%
BITCOIN 2286549-0,55%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Ayçiçeğinde destek 2 lira olmalı”

Gaytancıoğlu, “Ayçiçeğinde destek 2 lira olmalı”

ABONE OL
29 Mart 2023 12:42
Gaytancıoğlu, “Ayçiçeğinde destek 2 lira olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği ekimi için çiftçilerin tarlalarını hazırlamaya başladığını belirterek, ithalatın hasat zamanı yapılmaması ve ayçiçeğindeki destek miktarının ise 50 kuruştan 2 liraya çıkarılması gerektiğini belirtti.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden ayçiçeğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Üreticilerin ayçiçeği ekim hazırlığına başladığını belirten Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Ayçiçeğinde son zamanlarda ciddi bir fiyat istikrarsızlığını olduğunu belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Dünyada sözde fazla üretim var. Türkiye ise kendi kendine yeterli değil. Açığımızı ithalat ile kapatıyoruz. İthal ettiğimiz ülkelerde fiyatlar düştüğü için içeride de fiyatlar yükselmiyor. Halbuki 2 yıl önce ayçiçeği yağı zam şampiyonu olarak marketlerde yerine aldı. Şimdi market piyasasında ayçiçeği yağında çok büyük düşüşler yok. Ama normal üreticide fiyatlar 9 ila 10 lira civarında değişiyor. Tarlalar ayçiçeği ekildikten sonra ağustos ve eylül aylarında hasat edilecek. Ve yine dünya fiyatları mı? dikkate alınacak, üreticilerin maliyetleri mi? dikkate alınacak. Çünkü gübre kullanılacak, akaryakıt kullanılacak, tohum kullanılacak. Ve ciddi bir emek sarf edilecek. Bu işler de çiftçide para olmadığı için borçla yapılacak. Şimdiden biz yetkilileri uyaralım” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeği ve ham yağ ithalatına verdiğimizi belirterek, şöyle devam etti; “Petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeği ve ham yağ ithalatına vermemize rağmen AK Parti’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle bir türlü kendimize yeterli olamadık. Yılda 3-4 milyar doları başta savaşan 2 ülkeye yani Rusya ve Ukrayna’ya vermemize rağmen iç piyasada şu anda ayçiçeği 9-10 TL’lerden alınıp satılıyor. Önlem alınmazsa yani en azından ayçiçeğinde destek miktarı 50 kuruşlardan 2 TL’lere çıkarılmaz, gümrük vergileri yükseltilmezse ayçiçeği üreticimizin yüzü gülmez. Ama gümrük vergisi yükseltilecek sınırın en üstüne yükseltilir, destekleme primi de kilogram başına 2 TL’lere çıkarsa ve ithalat hasat zamanı yapılmazsa en azından üreticimiz korunur. AK Parti’nin bunu yapacağını hiç sanmıyorum. Bu uygulama CHP iktidarında mutlaka gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.