DOLAR 32,5179 0.2%
EURO 34,8845 0.43%
ALTIN 2.484,990,94
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1984207-4,55%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Bu kış zor geçecek”

Gaytancıoğlu, “Bu kış zor geçecek”

ABONE OL
19 Ekim 2021 11:26
Gaytancıoğlu, “Bu kış zor geçecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Akaryakıta sürekli zam geldiğini ve birçok petrol ürünü ve gıdanın akaryakıta bağlı olduğunun altını çizerek, bu kışın çok zor geçeceğini söyledi. Geçen yıl 800 lira olan gübrenin şu an 8 bin lira olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, 2007 yılından beri verilmeyen 211 milyarlık desteği istediklerini söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile birlikte partisinin il başkanlığı tarım ve akaryakıttaki zamlara yönelik değerlendirmelerde bulunarak iktidarı eleştirdi.

“KIŞ GERÇEKTEN ZOR GEÇECEK”

Akaryakıta gelen zammın aslında birçok sektörü etkileyeceğini dile getiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “TBMM açıldı. Geçen hafta vergi usulü kanunu çıkartıldı. Birtakım değişiklikler yapıldı. İktidar sanki bir reform yapıyormuş gibi esnafların vergi hükümlülüklerini azalttık şeklinde söyledi ama bu götür usuldeki çalışan esnaflarımızın sadece gelir vergisindeki ödemek durumundaki matrahları yükseltildi. Çok fazla bir gelir artışı değil. Tarımsal desteklemelerden kesinti yapılmayacak, yüzde. Kesinti yapılıyordu. Buda iktidarın bilerek getirdiği bir şey değil. Urfa’da bir çiftçinin müracaat ederek kesinti yapamazsınız diyerek mahkemeye başvurması sonucu davayı kazanması, Danıştay’ın da bunun uygulanması gerek diyerek bu uygulamayı kanun içerisine soktular. Dolayısıyla reform gelmedi. Bu haftada kooperatifçilik yasası gelecek meclise. Neden kooperatifçilik yasası? Ülkemizde sulama, süt, tarım kredi, yağlı tohumlar kooperatifleri var. Ama bunları ilgilendiren hiç madde yok. Artık iktidarın Türkiye’nin gerçeklerinden koptuğunun tamamen meclis versiyonunu görüyoruz. Günlük hayatımızı da insanlar görüyor. Akaryakıta zam yapıldı. Akaryakıta zam geldiğinde her şeye zam gelir. Birçok ürün petrol, petrol ürünleri ve gıda ona bağlıdır. Kış gerçekten çok zor geçecek. İktidar gitmediği için güneşi görmek kolay olmayacak. İktidar artık ülkeyi yönetmediğini görmezden geliyor. Ülkenin gerçeklerinden kopup bir iktidar var. 2022 bütçesi meclis gündemine gelecek. Ve didik didik edeceğiz” dedi.

“GEÇEN SENE 800 LİRA OLAN GÜBRE BU SENE 8 BİN LİRA”

Tarımın çöküş içinde olduğunu artık depolarda gübrenin yüksek fiyatı sebebiyle gübre olmadığını dile getiren Gaytancıoğlu, “İktidar halkın çıkarlarını hiç görmemektedir. Uzun zamandır söylüyoruz iktidar halktan koptu. Sarayda yaşayanlar halkın gerçek sıkıntılarını inanın bilmiyorlar. Peynir, domates, ekmeğin kaç para olduğunu bilmezler. Halkın içerisine giremiyorlar. Halkın içine girseler sadece üretenlerin, esnafın ne kadar zorlandığını görüp bütçeleri buna göre yaparlar. Türkiye’de tarım maalesef çöküş içinde. Üreticilerimiz her şeye rağmen üretmeye çalışıyor. Bir tane gübre fabrikası bırakmadılar. Bir tane var ismi de Gübretaş. Hisselerinin önemli kısmı tarım kredi kooperatiflerinde. Devlete Tarım Bakanlığı’na bağlı tarım kredi kooperatiflerinin iştirakinin gübre piyasasında hiç etkin olmadığını görüyoruz. Göstermelik bir gübre desteği. Geçen sene bin 800 lira olan üre gübre, şu anda 8 bin lira ve ürün yok. Fiyat askıda var 4 kata yakın artış var. Bu taban gübre dediğimiz 3.15, 20.20 bulamadık, insanlarda artık gübre yok. Eskiden depolarda gübre vardı. Şimdi yok. Ciddi anlamda para çünkü. Bugünlerde tarla temizlenecek, hazırlanacak, tohumla birlikte gübre kullanılacak. Gübrelerin tamamı ziraat odaları birliğinin verileri. Türkiye’de ortalama 70 kilo gübre kullanılıyor” dedi.

“ÇİFTÇİLERE 2007 YILINDAN BERİ VERİLMEYEN 211 MİLYAR LİRA DESTEĞİ İSTİYORUZ”

Tarımdaki maliyetlere değinen Gaytancıoğlu, “Çiftçinin tamamen kazanması için tarım desteklenmeli. Kalkınmanın temelinde tarım sektörü vardır. İktidar şaftı kopmuş araba gibi gidiyor. Nereye gidiyoruz hiç belli değil. Her şeyi ithalatla çözmek isteyen bir iktidar söz konusu. Halkında, üreticisinden kopmuş bir iktidar var. Türkiye’deki tarım bakanlığı tarımsal bütçeyi bir kuruş arttırmadı. Çiftçilere çağrımdır 2007 yılından beri bize verilmeyen 211 milyar liralık desteği istiyoruz. Yasa çok açık. Çiftçiye verilecek destek yüzde 1’den az olamaz diyor. Gayri safi milli hasıladan az olamaz diyor. İktidar yıllardır bu destekleri vermedi. Vermeyince çiftçi hep borçlandı. Şu anda 200 milyar lira üzerinde çiftçinin borcu var. Çiftçinin her şeyi ipotekli ve çiftçi kartlarla tanıştı. Sonuç iyi günler beklemiyor. Çiftçi sigorta yaptıramıyor, girdiler yüksek cebinde para yok. Üreticilerimizin cebine para konmalı, borçların ertelenmesi ile de olmuyor. İktidar sigorta işinde de sınıfta kaldı. Biz iktidarımızda tüm tarımsal arazilerimizi sigortalayacağız” dedi.

BİZ İKTİDAR OLDUĞUMUZDA KOOPERATİFLERLE YAN YANA OLACAĞIZ”

Kooperatiflerde ilaç, gübre tohum gibi girdiler kooperatiflerde neden piyasa şartlarından daha yüksek fiyata satılıyor sorusuna Okan Gaytancıoğlu “Demek ki üretici kuruluşlara artık, üretici kuruluşluğunun dışında başka işlerle uğraşıyorlar. Piyasadaki avantajları yok. Ben tarım kredi kooperatifine sürekli modern tefeci diyorum. Ama yarın biz iktidar olduğumuzda o kuruluşlarla yan yana olacağız. Biz yöneteceğiz onları. Çünkü o kuruluşlar çok önemli. Devletin destek vermesi gereken kuruluşlardır. Hiçbir ayrıcalıkları yok. Fiyatları belirleme güçleri de yok. Trakya Birlik niye gübre piyasasında etkin değil niye bir fabrikası yok. İnşallah olur. Bu kurumları özel sektörlerle yarıştırmalı. Kooperatiflerin amacı kar değil. Üreticilere hizmettir. Ortaklarının çıkarlarını korumaktır. Tarım satış kooperatiflerini bitirmek üzere görev yapan bir iktidar var. Devlet kooperatiflere ayrıcalık tanımalı” dedi.

GÖKÇETEPE VE DANİŞMENT’İ TÜGVA KONTROL EDİYOR”

TÜGVA’nın Gökçeada ve Danişment’te halka açık olan yerleri kendi istediği kişilere ayırttığını, bu tür halka açık yerlere herkesin giremediğini öne süren Gaytancıoğlu “Bize göre sahiller halkındır, kiralanamaz. Gökçetepe ve Danişment tabiat kampı ile ilgili kamp yerlerinden herkes yararlanamıyor listeler belli. TÜGVA kendisi kiralamıyor aslında işleticisi. TÜGVA değil belediyeler kiralıyor. Son dönemde kim milyoner olmak ister yarışmasını bile parsellediğini çeşitli kamu kuruluşlarına personel gönderdiğini biliyoruz. Genel Başkanımız sürekli liyakat liyakat diyor. Kim işe girmeli kim sınavları kazanırsa biz anladık ki sınavları kazanmak çok zor. Sınavları ancak TÜGVA’nın listesinden olursan ancak kazanabilirsin. Bilgiler geldikçe açıklayacağız. Bölgemizde bu tip yapılanmalar var. Bunlar son derece yanlış̧” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL BUĞDAY ÜRETİMİ DÜŞECEK”

Üreticinin artık hayvanlara bakamadığını ve bu sebeple kesmek zorunda kaldığını anlatan Okan Gaytancıoğlu, “Halkımızın gündeminde geçim var. Halk kredi kartı tüketici kredisi borcunu ödeyemiyor. Çeki senedini ödeyemeyen esnafımız borcunu ödeyemiyor. Birazcık parası olan çiftçi mazot mu gübre mi tohum mu alsam yoksa almasam mı acaba diye düşünüyor. Buğday ekilişleri azaldı. Önümüzdeki yıl buğday üretiminin düştüğünü göreceksiniz. Buğdayda alternatif düşünüyor daha az gübre ilaç kullanma mantığı ile. Bölgemizde ayçiçeği ve buğday üretimi önemlidir. Hayvancılıkta kötü durumda 1 milyon süt ineği kesildi. Erkek hayvan besleyen çok az sayıda üretici var. Dişi hayvanları da bir süre bakıp ya kesiyor ya satıyor çünkü yem çok pahalı. Her fırsatta üretemeyen bir iktidar var. Tarım yapan insanımız tarlaya gitmek, traktöre binmek, ahıra girmek istemiyorlar. Esnaflarımız çok zor durumda. Tüm esnafımız zor durumda, borçlarına takla attırarak ödemeye çalışıyor. İnsanların gıda alışverişleri dahi azaldı. Bunları görmek istemeyen bir iktidar var. Bazı kahvehaneler emekliler olmasa çalışamaz. Birbirine çay ısmarlayan kalmadı. Emekliler de açlık sınırının altında. Asgari ücretin altında gelire sahipler. İktidar gidici, giderken de biraz daha halkın çıkarına çalışmış olsa en azından çok iyi olur ama maalesef bunu yapmıyor” dedi.

“MAZOT 8, GÜBRE 8 NE OLACAK BİZİM BU HALİMİZ”

İktidarın 1980 öncesindeki yokluktaki örnekleri gösterirken, şu anki dönemde insanların akaryakıt istasyonlarında kuyruğa girdiğini belirten CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da “Son günlerdeki fiyat artışları herkesin belini büküyor. Mazot 8, gübre 8 ne olacak bizim bu halimiz. Geçen haftanın gündemi çok farklıydı. Tekrar zamlarla güne başladık. Bu akşam akaryakıta tekrar bir zam geliyor. Cuma akşamı yaşananları herkes gördü ülkede. 80 öncesindeki yokluk dönemindeki örnekleri gösteren iktidarda varlık döneminde de demek ki bu kadar pahalılıkta insanlar üç beş kuruş indirimli mazot alsın, benzin alsın diye gecenin bir vaktine kadar akaryakıt istasyonlarında kuyruklara girdiler. Gerçekten çok üzücü bir tablo. Bizde gelişmeleri yakında takip ediyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.