DOLAR 32,5755 0.03%
EURO 34,9229 0.08%
ALTIN 2.434,480,19
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2167831-0,03%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Yüzde 100’e yakın hasar var”

Gaytancıoğlu, “Yüzde 100’e yakın hasar var”

ABONE OL
16 Ekim 2021 12:07
Gaytancıoğlu, “Yüzde 100’e yakın hasar var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dolunun vurduğu Sarıcaali köyünde yüzde 100’e yakın hasar olduğunu ve çoğunun da sigortasız olduğunu söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, beraberinde CHP İlçe Başkanı Ahmet Uybaş, CHP İl Genel Meclis Üyesi İsmail Aliş ve CHP ilçe yönetim kurulu üyeleri Mıstık Ak, Şeref Topaç ve İsmail Göksu ile birlikte e birlikte İpsala’ya bağlı Sarıcaali ve Balabancık köylerinde yaşanan dolu felaketi nedeniyle zarar gören çeltik tarlalarında incelemelerde bulunarak, üreticilerle görüştü.

“YÜZDE 100’E YAKIN HASAR VAR”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabında yaptığı videolu paylaşımda, Türkiye çeltik üretiminin yüzde 60’nı karşılayan İpsala bölgesinde olduklarını belirterek, “Edirne’nin İpsala İlçesi Sarıcaali Köyü’ndeyiz. Şiddetli dolu yağışından yaklaşık 7 bin dekar çeltik alanı zarar gördü. Çeltikler tam biçime yakındı şu anda yerler tane dolu. Yani bu işlendiği zaman biliyorsunuz pirinç oluyor, temel gıda maddesi. Yeni bir milli servet şu anda maalesef doludan etkilendi ve yerlerde. Yüzde 100’e yakın hasar var çoğu da sigortasız” dedi.

“SİGORTA POLİÇELERİ PAHALI”

Üreticilerin sigorta poliçelerinin pahalı olması nedeniyle sigorta yaptıramadıklarını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Çiftçimiz sigorta yaptıramamış. Neden mi? Çünkü sigorta poliçeleri çok pahalı, çiftçinin geliri çok çok az. Her yere borcu var. Çiftçimiz çok zor durumda malesef hasata yakınken ürününü kaybetmiş. Sigortalı ve sigortasız olan üreticilerimiz de devletin o sıcak elini uzatmasını bekliyorlar. Çünkü bir daha ki yıllarda üretim yapmak istiyorlar. Ama bu şekilde yapmaları mümkün değil. Zaten gübre ve ilaç fiyatları çok çok yükselmiş, hiç olmazsa bir gelirlerinden mahrum kalmamalılar” dedi.

GÖKSU, “200 DEKAR ÇELTİK ARAZİM ZARAR GÖRDÜ”

Sarıcaali Köyü çeltik üreticilerinden İsmail Göksu da kendisine ait 200 dekar çeltik arazisinin doludan zarar gördüğünü belirterek, “Evet Sigortasızdı. Neden sigortasızdı? Bugüne kadar yaptırdıkları sigortalardan gerekli ilgi ve alakayı görmediğimiz için güvensizlikten dolayı sigortasız. Yaklaşık 800-900 dekar gibi bir alanda üretim yapmaktayım. Yerlerimin 600 dekarı sigortalıydı. Son kalan kısım sigortasız olan kısımdı. Zaten onları da bankalardan kredi çektiğimiz için sigorta yapıyoruz. Çiftçi ben gidip bunu sigorta yaptıracağım demiyor, çünkü sisteme güven olmadığı için. Şu an zor durumdayız. Yerler tane içinde, bu ürünü hasat edip etmemekte kararsızız. Etmezsek bir daha ki seneye yerlerimizi hazırlayamayacağız. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

MUHTAR KORKAN, “AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

Sarıcaali Köyü muhtarı Hamit Korkan da bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, “Dolunun hasar verdiği bu bölgelerinin afet bölgesini ilan edilmesini istiyoruz. Başka türlü bu işin içinden çıkamayız. Şu an çok borçluyuz. Eğer afet bölgesi ilan edilmez ise biz bu işin içinden çiftçi olarak çıkamayız. Önümüzdeki yıllarda da bu ekilişi yapamayız. Üretim olarak biteriz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.