DOLAR 32,5069 0.18%
EURO 34,7485 0.05%
ALTIN 2.487,331,03
BIST 9.482,96-0,50%
BITCOIN 2024685-1,06%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu’dan avans değerlendirmesi

Gaytancıoğlu’dan avans değerlendirmesi

ABONE OL
10 Eylül 2022 11:49
Gaytancıoğlu’dan avans değerlendirmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği avans ödemesi fiyatını değerlendirdi. Milletvekili Gaytancıoğlu, Trakya Birlik’in açıkladığı fiyatın birçok kesimi üzdüğünü savunarak, “Keşke biraz daha yukarı çıkabilselerdi. Bu bir risktir. Ama riski göze alanlar başarılı olur. İnşallah market fiyatlarına bunlar yansımaz. Bununda takipçisi olacağız” dedi.

“BEKLENTİMİZ 16 LİRAYDI, AÇIKLANAN İLE 4 LİRA FARK VAR”

Trakya Birlik’in ayçiçeği avans ödemesi fiyatını açıkladığını hatırlatan Milletvekili Gaytancıoğlu, “Trakya Birlik beklenen bir açıklama yaptı. Bu bizleri üzdü açıkçası. Çünkü beklediğimiz bir fiyat düzeyinde gerçekleşmedi. Yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeği için ton başına 12 lira fiyat ve yağ pirimi verdiler. Ancak yağ primleri de çok düşük.  Beklentilerimiz 16 liraydı yüzde 40 yağ ayçiçeği için. Aşağı yukarı arada 4 liralık bir fark var. Geçen sene bu aylarda mazot fiyatı 7,15 kuruştu. Şu anda mazot fiyatı 25 lira. Yani yüzde 300’e yakın bir artış var. Ama ayçiçeğin fiyatındaki artış 6 bin 500 lirayı baz kabul edersek yüzde 85 yani üreticinin cebinden bu para alınmıştır. Üretici çok uğraş verdi. Ve Türkiye’de bir şansı kaybetmiştir. Kaybettiği şans nedir biliyor musunuz? 2020’de artış trendine gelen ayçiçeği ekilişleri 2021’de de 1 buçuk milyon tonlara ulaşmış. Bu sene 1 milyon 700 bin ton bekliyoruz. Bu artış trendi. Yani Türkiye yağ açığını kapatabilir. Neyle ilgili? Tabii ki üreticini zarar ettiği bir ürünü üretmez. Kar ettiği bir ürün üretir. Kar da makul bir kar olması lazım. Maliyet artı makul kar. Yani bu da en az 16 lira artı hükümetin de 2 liralık desteğiyle olur demiştik ve hatta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu buraya davet ettiğimizde kendisi de bu fiyatı deklare etmişti. Çünkü Türkiye’de ciddi bir yağ açığı var ve ayçiçeği 2 yıldan beri zam şampiyonu olarak raflarda yerini alıyor. Şimdi ben şu soruyu sormak istiyorum. 16 lirayı, 17 lirayı mart ayında görmüş, ayçiçeği ve 5 litrelik yağ 200 liraları, 220 liraları görmüş. Fiyatlar düşünce acaba aşağı inecek mi? Ben hiç̧ sanmıyorum” dedi.

“TRAKYA BİRLİK’İN DAHA İYİ BİR FİYAT AÇIKLAYACAĞINI BEKLİYORDUM”

Riske girilerek ayçiçek fiyatının yüksek açıklanması gerektiğini savunan Milletvekili Gaytancıoğlu, “Hükümet’e sesleniyorum, zaten sınıfta kaldı. Zaten gidici. Bu son açıklanan ayçiçeği fiyatından sonra bir daha hükümet ayçiçeği fiyatı açıklamayacak. Bir daha Cumhuriyet Halk Partisi birlikleri, tarım satış kooperatifleri, birliklerini tüccar gibi çalıştıracak ama devlet gibi de koruyacak. Yani üreticinin kurduğu, üreticinin yönettiği bu tip kurumlarda üreticinin söz hakkı olacak. Üretici maliyetlerini dünya fiyatlarını dikkate alacak bir fiyat olacak. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki dünya fiyatları yükselişe geçmiştir. Kış geliyor. Akaryakıt, enerji, doğal gaz fiyatları artacak. Buna bağlı olarak yağ fiyatları da artacak. Bütün alımların fiyatları artacak. En azından üreticimizi korumamız gerekli üreticiyi küstürmememiz gerekli. Ben açıkçası Trakya Birlik’in riske girerek daha iyi bir fiyat açıklayacağını bekliyordum. Ama onlar da yan çizdiler diyebilirim. İşte Karadeniz Birlik 10 buçuk lira açıkladı. Piyasalarda 11 lira. Biz de biraz daha yukarı çıkaralım ama ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabildiler. Keşke biraz daha yukarı çıkabilselerdi. Bu bu bir risktir. Ama riski göze alanlar başarılı olur. Şu anki açıklanan fiyatın kimseyi mi tatmin etmediğini de biliyorum. Şimdi tüccar daha agresif davranacak. Piyasa buralarda oluşacak ama birkaç ay sonra fiyatların tekrar yükselişe geçeceğini maalesef göreceğiz. İnşallah market fiyatlarına bunlar yansımaz. Bununda takipçisi olacağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.