DOLAR 32,3402 0.27%
EURO 35,1387 -0.02%
ALTIN 2.308,661,38
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22852382,30%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu’ndan ayçiçeği avans fiyatı değerlendirmesi

Gaytancıoğlu’ndan ayçiçeği avans fiyatı değerlendirmesi

ABONE OL
16 Eylül 2021 10:57
Gaytancıoğlu’ndan ayçiçeği avans fiyatı değerlendirmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik) önceki gün açıkladığı ayçiçeği avans fiyatına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

CHP İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Milletvekili Gaytancıoğlu, iktidarın gümrük vergisi uygulamasını eleştirerek “Devlete düşen üreticiyi korumak. Ayçiçeğinde maksimum yüzde 27 gümrük vergisi var, eğer bunu koymuş olsaydı fiyat 6 bin lira civarında olacaktı” dedi.

“ÜRETİCİ 6 BİN LİRAYA KENETLENMİŞTİ”

Kanoladaki fiyat sonrası ayçiçeğinde de güzel bir fiyat olacaklarını düşünerek beklenildiğini dile getiren Gaytancıoğlu, “Türkiye ayçiçeği üretiminin yüzde 60’ını karşılayan bölgemiz, tek başına yüzde 15’ini sağlayan Edirne ilimiz son derece önemli. Dün bir fiyat açıklandı, açıklanan fiyatı buruk bir sevinçle karşıladık. Daha önce açıklayan kurumlardan biraz yüksek, ancak istediğimiz ölçüde değil. Geçtiğimiz yıl 3 bin liralardan başlayan fiyatın 3 bin 500 lira olmasını istemiştik ancak fiyat 5 bin 500 liralara kadar çıktı. Birçok çiftçimiz 3 bin liralardan ürününü satmıştı, 5 bin 500 liraya satan da çok az üreticimiz vardı. Bir de kanola fiyatları var. Onun da bundan 1 buçuk ay önce hasadı tamamlandı, 6 bin 200 liraları görünce biz de sevindik, dedik ki, yaptığımız maliyet hesapları, özellikle güreye gelen zamlar, elektriğe gelen zamlar, tohuma gelen zamlar, ilaca gelen zamlar ve enflasyon gerçeğinden dolayı ayçiçeğindeki fiyatın 6 bin lira olması gerektiğini sürekli söyledik. Sayın genel başkanımızın başkanlığında bir çevrimiçi toplantı yaptık, orada da tüm Trakya’daki ziraat odaları tarafından deklare edildi, herkes 6 bin liraya kenetlendi” dedi

“BU SENE CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK ÜRETİMİ OLACAK”

Üreticinin bu sene iyi bir fiyat bekleyerek ayçiçeği ekimine yüklendiğini ve çok yüksek bir üretim olacağını kaydeden Gaytancıoğlu, “Cumhuriyet tarihinden beri ülkemizde bir gümrük vergisi var. Her ürünün gümrük vergisi vardır. Türkiye’nin ithal ettiği her üründe gümrük vergisi uygulanır. Ülkeler ithalattan vergi alır, ihracattan kimse vergi almaz. Niye? Malınızı satarsanız, ne kadar ucuza satarsanız karşı tarafta o kadar pazara girmeye çalışırsınız. Ancak siz sürekli ithalatçı bir ülke olursanız, örneğin Rusya geçen sene ihracata bile vergi koydu çünkü karşı tarafta ne desem alıyor. Biz böyle bağımlı bir ülkeyiz. 5500 liralık fiyatı gören üretici dedi ki; ‘ayçiçeğinde para var, ben üretimi arttırıyorum.’ Söke ovasında, Bandırma’da, Balıkesir’de, Susurluk’ta, Manyas’ta her tarafta ayçiçeği ekildi. Bu sene rekor üretim bekliyoruz. Biraz kuraklığa rağmen Türkiye ayçiçeği üretimi 1 milyon 600 – 1 milyon 700 bin ton civarında gerçekleşecek ve Cumhuriyet tarihin en yüksek üretimi olacak” dedi.

“YÜZDE 27 GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANSA FİYAT 6 BİN OLACAKTİ”

Ayçiçeği üreticisinin dünkü açıklanan fiyattan mutsuz olduğuna değinen Gaytancıoğlu, “Şimdi bu ne demek? Türkiye yağ açığını kapatabilir. Pandemi gerçeği var. Pandemi gerçeğinde üretici biraz fiyat görmüş ve üretimi arttırmış. Burada devlete düşen nedir?  Üreticiyi korumak. Koruma derken neyi kastediyorum? Gümrük vergisi. Ayçiçeğinde maksimum yüzde 27 gümrük vergisi var, eğer bunu koymuş olsaydı fiyat 6 bin lira civarında olacaktı. Böyle olsaydı Trakya Birlik güle oynaya 6 bin lira fiyat açıklayacaktı. Önümüzdeki yıllarda da çiftçi ayçiçeğini ekmeye devam edecekti. Belki 2 milyon tona çıkacaktı üretim ve yağda dışa bağımlı hale gelmeyecektik. Şu anda bir gerçek var ki, ayçiçeği üreticisi mutsuz. Neden? Dün açıklanan rakamı beklemiyordu. Maliyetleri çok arttı. Burada Trakya Birlik yönetim kurulunu tebrik etmek istiyorum aynı zamanda riske girmedikleri için de eleştiriyorum. Niye tebrik ediyorum? Çünkü beklediler, devlet gümrük vergisi uygular mı? Uygulanmadı. Hasada girerken gümrük vergisini sıfırlarsanız kendi çiftçinizle başka ülkelerin çiftçilerini karşı karşıya getirirsiniz. Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri bunu beklediler, çok beklediler. İstişarelerde bulundular, anlattılar, bölgesel toplantılar yaptılar. Bizi çağırmadılar ama iktidar milletvekilleriyle görüştüler, anlattılar, baskı yapın dediler. Beklediler, beklediler olmadı en sonunda kendileri açıklama yaptılar” dedi.

“TRAKYA BİRLİĞE 2 AY AVANS”

Trakya Birliğin açıkladığı avans fiyata karşılık üreticiyi korumak adına fiyatı revize etmeleri için 2 aylık avans süresi verdiklerini söyleyen Gaytancıoğlu, “Ancak ben burada biraz da riske girmelerini isterdim. Hepsi üretici olan yönetim kurulu üyeleri, diyebilirlerdi ki ‘Biz 6 bin lira fiyat çekiyoruz’. Üreticiyi korumak amacıyla bu riski Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri alabilirdi. Bu konuda kendilerine bir şans tanımak istiyorum. Avans fiyatı açıkladılar. Biz de kendilerine bir avans veriyoruz. 2 aylık bir avans veriyoruz. Bu avansı çok kısa bir süre içerisinde gerçek fiyatla revize etmelerini bekliyoruz. Dün açıklanan yüzde 40 yağlı fiyat 5 bin 100 lira, avans fiyattı. İnşallah bunu kesin fiyata dönüştürürken, kısa bir süre içerisinde tekrar yönetim kurulu üyeleri toplanır, kesin fiyatı 6 bin lira olarak açıklarlar. Yani şimdilik kendilerine avans veriyoruz, çok fazla eleştirmek istemiyoruz. Bekle gör politikası uygulamak istiyoruz. Türkiye çok büyük bir fırsatı kaçırdı. Kendi kendine yetebilecek bir üründe, AKP iktidarı gümrük vergisini uygulamış olsaydı şu an için biz hem ayçiçeği üreticisinin yüzünü mutlu edecektik, hem de Tekirdağ limanında gemileri görmeyecektik. Üreticimiz bu fiyatlardan memnun değildir, üreticinin beklentisi 6 bin liradır. Çünkü Türkiye en son 760 dolardan ayçiçeği satın aldı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.