DOLAR 32,3837 0.18%
EURO 35,0022 -0.26%
ALTIN 2.324,410,23
BIST 9.085,850,06%
BITCOIN 2267013-0,70%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu’ndan bütçe tepkisi!

Gaytancıoğlu’ndan bütçe tepkisi!

ABONE OL
12 Kasım 2021 10:43
Gaytancıoğlu’ndan bütçe tepkisi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 Bütçesi hakkında söz alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım Bakanlığı bütçesinin büyüklüğünün son derece az olduğunu belirterek, 2 milyon çiftçi ailesini bu bütçe ile nasıl geçindireceksiniz? diye sordu.

“BAŞKA ÜLKELERİN ÇİFTÇİLERİ DESTEKLENİYOR”

Son 3 yıldaki artışın yüzde 15 ve son 3 yılda enflasyonun da yüzde 100’ün üzerine çıktığını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Olması gereken 3’te 1’ini veriyorsunuz çiftçiye. Bu bütçe sayesinde ne mi oluyor? Ben size söyleyeyim. Çiftçi gün geçtikçe borçlanıyor. Siz iktidara geldiğinizde 1 Milyar TL olan çiftçi borcu 210 Milyar TL’yi aştı. Peki bütçe vermediğiniz için ne oluyor biliyor musunuz? Başka ülkelerin çiftçileri destekleniyor. Türk çiftçisi yerine başka ülkelerin çiftçileri destekleniyor. Çünkü siz Türk çiftçisini sevmiyorsunuz daha çok başka ülkelerin çiftçilerinden ürün almayı tercih ediyorsunuz. Hep de hasat zamanı ithalat yapıyorsunuz. Bunu da anlamış değilim. Kaynakları başka yerlere veriyorsunuz, ülkemiz ithal ürünler cenneti oldu” dedi.

“TARIM BAKANLIĞININ GÖREVİ İTHALAT OFİSİ DEĞİLDİR”

Tarım Bakanlığının görevleri olduğuna işaret eden Milletvekili Gaytancıoğlu, Nedir? Bir ülkedeki tarımsal üretimi yönlendirmek kimin için ülkedeki insanların çıkarları için çiftçinin gelir düzeyini artırmak görevlerinden bir tanesidir, bir de ulusun tamamını düşünmek gerekir Onlara temiz, güvenli ve ucuz gıdayı sunmak Tarım Bakanlığının görevlerinden bir tanesidir. Tarım Bakanlığının görevi ithalat ofisi değildir. Üretimi yönlendirmektir, altyapıyı düzenlemektir. Siz ne yapıyorsunuz hiçbir şekilde altyapıya bir yatırım yapmıyorsunuz. Sulama yatırımı diye getirdiğiniz hiçbir şey yok. Yani kuraklıktan kavruluyoruz, hiçbir şekilde bir baraj yapıldığını, doğru dürüst damla suluma, ekipman desteklerini verdiğinizi görmedim” dedi.

“ÜRETEN KAYBEDİYOR, STOKÇULAR KAZANIYOR”

“Dünya pandemiden kırılıyor, siz üretim yerine, bütçeyi artırma yerine ithalatta çözümler arıyorsunuz ve sonra bize pahalı ürünler yediriyorsunuz” diyen Milletvekili Gaytancıoğlu, şunları söyledi;

“Yani 2 bin 250 liradan buğdayı alıyorsunuz, ama dışarıdan 3 bin 300-3 bin 400 liraya biz buğday temin ediyorsunuz. Çiftçi ürettiği için zarar ediyor. Bakın üretmese geçen seneden bin 800 liraya aldığı üre gübresini bekletse bugün satsa 5 katı para kazanacak. Böyle bir kar var mı? Üreten kaybediyor bu ülkede stokçular kazanıyor. Böyle bir şey yok! Süt yem paritesine hiç dikkat etmiyorsunuz. Yeni 1 kilogram süt satarsınız 2 kilogram yem alırsınız. Şimdi 1 litre süt satıyor üretici 1 kilogram yem alamıyor. Besiciler kan ağlıyor. Basit bir hesap yaptığımızda bir besi hayvanı günde 10 kilogram karma yem tüketir, 5 kilogram saman tüketir, arpa kırması veya slaj verirsiniz et fiyatıyla aynı. Böyle bir hayvancılık olabilir mi? Bu adam ne yiyecek? Bunun hiç mi elektrik masrafı yok-, hiç mi su masrafı yok?, hiç mi taşımacılık yapmıyor?, ulaşım kullanmıyor mu? Evine nasıl ekmek götürecek? Bunları hiç mi görmüyor musunuz? Siz her şeyi ithalatta arıyorsunuz. 8 Milyar Dolarlık ithalat yaptınız hayvancılıkta sonuç ne oldu? El de var sıfır yine biz çözümleri ithalatta arıyoruz. Yem ham maddelerinin yüzde 60’ını ithal eden bir ülke. İthal edilen ürünleri bakınız hepsi Türkiye’de yetişiyor. Ama siz Edirne’deki tren istasyonuna sürekli trenler geliyor Bulgaristan’dan ya da başka ülkelerden katar katar kepekler, razmollar, küspeler iniyor. Meraları berbat ettiniz. Orman yangınları yanarken de hiç umursamadan siz ithalat kararnamesi çıkardınız, domuz eti ithalatı yaptınız” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.