DOLAR 32,3189 0.2%
EURO 35,1079 -0.07%
ALTIN 2.295,470,81
BIST 9.040,482,65%
BITCOIN 23066912,41%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Grevin gölgesinde Tıp Bayramı

Grevin gölgesinde Tıp Bayramı

ABONE OL
15 Mart 2022 11:12
Grevin gölgesinde Tıp Bayramı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

14 Mart Tıp Bayramı grevin gölgesinde kutlandı. Kutlamalar kapsamında Atatürk Anıtına çelenk sunulurken, Sultan I. Murat Devlet Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli hekimler olmak üzere sağlık çalışanları yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için iş bıraktılar.

14 Mart Tıp Bayramı’nın nedeniyle sabah saatlerinde Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıta sunulan çelenk sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Selma Heves, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Filiz Akata ve çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katılım gösterdi.

“HEKİM OLMAK, DOĞDUĞUN ELLERDE YİNE ŞİFA ARAMAK DEMEK”

Edirne İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Selma Heves Tıp Bayramı’nın 14 Mart 1919 da 1. Dünya Savaşı sonunda İstanbul un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak ortaya çıktığını belirterek, “Hayatımızın en temel yapı taşıdır sağlık. Salgının yayılımını engelleyerek, Ülkemizi vatandaşlarımızı korumak için hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız en ön safta mücadele vermektedir. Bu mücadeleyi kendi hayatlarımızdan, sağlığımızdan, sevdiklerimizden ve ailemizden büyük fedakârlıklarda bulunarak, sorumluluk bilinciyle üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Heves, Edirne’de salgınla mücadeleyi Bakanlığın talimatları ve Valiliğin koordinasyonunda başarıyla yürüttüklerini ve yürütmeye devam ettiklerini söyledi.

Heves, ayrıca, sağlıkta şiddeti önlemek için ciddi yasal düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Devletimiz ve Sağlık Bakanlığımız tarafından sağlıkta şiddet ve malpraktis konularında hukuksal ve sosyal düzenlemeler yapılmakta ve çalışan haklarını kapsayan ve koruyan düzenlemelerle sağlıkta şiddetin kalmadığı, tüm sağlık çalışanlarımızın refah ve huzur düzeylerinin daha yüksek olduğu günler bizi beklemektedir” dedi.

 “PANDEMİNİN YÜKÜNÜ EN ÇOK SAĞLIK ÇALIŞANLARI TAŞIDI”

14 Mart Tıp Bayramının son iki yıldır farklı bir önem taşıdığını kaydeden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Filiz Akata, “14 Mart Tıp Bayramı her yıl başka bir heyecanla yaşanırken, son iki yıldır bambaşka tarihsel bir önem taşımaktadır. Son iki yılı SARS-CoV-2 virüsüne karşı mücadele ile geçirdik ve pandeminin yükünü en çok sağlık çalışanları taşıdılar. Bu süre zarfında çok sayıda hekim ve sağlık çalışanımızı kaybettik. Bu nedenle 14 Mart, hastalarının yaşamını kurtarmak için can veren meslektaşlarımız başta olmak üzere mücadelenin her evresinde emek veren sağlık çalışanlarına ithaf edilmeyi bu yıl da hak etmektedir.  Bir hekim olarak, tüm hekimlerimize sağlıkta şiddetin sona erdiği, sağlıklı, başarılı ve umut dolu gelecek diliyor ve Tıp Bayramlarını kutluyorum” dedi.

“BUGÜN TIP BARAMI OLSA DA HEKİMLERİN 1 GÜN BİLE BAYRAM YAŞADIĞINI SÖYLEMEK OLASI DEĞİL”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun da 14 Mart’ın, 103 yıldır hekimlerin sorunları ile taleplerini dillendirdiği bir mücadele günü oluğunu belirterek, “103 yıl önce emperyalist güçlere karşı mücadele eden bu ülkenin hekimleri, bugün özlük hakları için yine grevde/görevdeler. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz, daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz” dedi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPTILAR

Öte yandan Sultan I. Murat Devlet Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Edirne Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası, Aile Hekimleri Derneği, Hekimsen, Diş Hekimleri Odası ve Genel Sağlık-İş’e üye hekimler ve. Sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı.

DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE EYLEM

Sultan I. Murat Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminde konuşan Genel Sağlık-İş Edirne İl Temsilcisi Özcan Arslan 14,15, ve 16 Mart tarihlerinde 3 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirileceğini belirterek, “Acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak ve diğer hastalara nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek şekilde, ülke genelinde 3 günlük iş bırakma eylemleri yapılacaktır” dedi.

“İYİLEŞTİRME PAKETİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK”

Arslan, 14 Mart 2022 tarihinde yapılacağı açıklanan iyileştirmelerin, sağlık çalışanlarının taleplerini ve beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu ‘değersizleştirme’ politikalarının paralelinde olduğunu belirterek, “Amacın dün olduğu gibi bugün de kamuoyunu yanıltmak sağlık çalışanlarını kamuoyu ile karşı karşıya getirmek pahasına sağlık çalışanlarının yükselen tepkisini baskılamak olduğunu biliyoruz” dedi.

“GİTMEYECEĞİZ”

Daha iyi yaşam koşulları için sağlık çalışanlarının yüzde 20’sinin istifa etmeyi düşündüğünü belirten Arslan, “Atatürk’ün mücadele arkadaşı Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüzyıl sonraki meslektaşları olarak, ondan aldığımız mirasa sahip çıkacak ve gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“OYALAMA İSTEMİYORUZ”

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun da Tıp Bayramını bayram tadında geçirmeleri gerekirken, yine haklarımız için mücadele ettiklerini belirterek, “Oyalama istemiyoruz,

Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı “Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim” diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.