DOLAR 32,3812 0.18%
EURO 34,9905 -0.25%
ALTIN 2.324,890,25
BIST 9.067,24-0,14%
BITCOIN 2264505-1,08%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Grip aşıları eczanelere geldi

Grip aşıları eczanelere geldi

ABONE OL
9 Ekim 2021 11:49
Grip aşıları eczanelere geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eczacı Şükrü Ciravoğlu 3 firmanın grip aşısının eczanelere gönderildiğini ve grip aşısının Ekim-Şubat arasındaki süreçte yılda bir kez vurulduğunu belirterek, vatandaşlara Covid-19 da olduğu gibi gripte de maske, mesafe ve hijyenle korunacakları konusunda uyarıda bulundu.

Koronavirüs salgını nedeniyle daha önemli hale gelen grip aşıları eczanelere geldi. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, grip aşılarına yönelik açıklamada bulundu.

“3 TÜR GRİP AŞISI”

Grip aşılarının türlerini ve ücretlerini söyleyen Şükrü Ciravoğlu “Grip aşısı konusunda son 2 yılda bazı sıkıntılar yaşandı aşı temininde ya da hastaya ulaştırılmasında sorunlar yaşandı. Dolayısıyla bir tedirginlik vardı halkta bu konuda. Bu yılda sadece devletin alıp dağıtacağı ifade edilmesine rağmen daha sonra bu karar düzeltilerek şu şekle getirildi: grip aşıları 3 firmanın grip aşısı piyasaya verildi. Üçü de uluslararası firmalar çok uluslu şirketler. Esas kökeni Fransız olan bir grip aşısı fiyatı 117 lira. Bu devlet tarafından ödenen aşı. Ödenme koşulu da 65 yaş üstü kişilere ödeniyor. Tabi buda 65 yaş üstü kişiler ödeniyor. Bunların hepsi doktor tarafından reçetelenerek ödenmeyi kastediyoruz. Bir diğeri 65 yaş üstü olma koşulu aranmaksızın kronik hastalığı olanlar, yani kalp dolaşım sistemi ile ilgili kronik hastalığı olan, diyabet, kanser hastalıkları gibi raporları olan varsa bu rapora istinaden yaş koşulu aranmaksızın doktor tarafından reçete edildiğinde ödenmesi olanaklı. Bir diğer firma İngiliz kökenli firmanın aşısı. Buda aynı şekilde. Bunun bedeli ödenmiyor. Birde Amerikan kökenli aşı var onunda bedeli ödenmiyor. İngiliz kökenli olanın fiyatı 117 lira ama Amerikan kökenli olanın 85 lira. Bu ödenmeyen iki tanesinde sadece hastanın TC numarasını almak yeterli oluyor. Buda ürün takip sisteminde aşının stokunun ve tüketiminin takip edilebilmesi içindir. Şu olsa gerek kişi bunu yılda bir kere vurulabiliyor. Ekim Şubat periyodu içinde, bir kişi birden fazla alıp ticaretini yapmasın diye. Her vatandaşa bir tane alma hakkı veriliyor ücretiyle de olsa. Bu 3 aşının da içeriği aynıdır. Dünyada çok görülen 4 türü Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenip firmalara bildiriliyor. Aynı içerikteki aşılar üretiliyor. Fiyat farkı da firmalardan ötürü, ambalajdan ötürü birtakım firmaların gerekçelerine göre fiyat farkı oluşuyor. Grip aşısı şu anda eczanelere dağıtıldı. Reçeteli ya da reçetesiz koşulu ile vatandaşın ulaşması olanaklı” dedi.

“BU AŞI SADECE GRİP TÜRLERİNE KARŞI BİR AŞI”

Covid-19 da olduğu gibi gripte de maske, mesafe ve hijyenle korunacakları konusunda uyaran Ciravoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü belirleyip hangi suçlara karşı aşı üretileceğini bildiriyor. Son 2 yılda 4 türü belirlendi ve programa kondu. Daha önce 3 türe karşı aşı üretiliyordu. Bunlar dünya sağlık örgütünce bütün dünyadan veriler toplanarak belirleniyor. Piyasadaki mevcut grip türüne göre aşı üretiliyor. Dolayısıyla grip hastalığında da değişim söz konusu. Burada yurttaşın tedirginliği de pandemi süreci olması nedeniyle, bir de üstüne grip hastalığı binerse problem olur endişesi var vatandaşlarda. Özellikle geçen senelere oranla vurdurmak isteyen kişi sayısı daha fazla. Bu yapılan grip aşısı sadece grip türlerine karşı etkili bir aşı. Burada bizim halk arasında daha çok soğuk algınlığı, üst solunum yolları enfeksiyonu gibi birçok bakteriyel rahatsızlıkta grip diye nitelendirildiğinden, bunlarla da karıştırmamak lazım. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı bir etkisi olmaz. Sadece grip türlerine etkili. Ayrıca pandemi nedeniyle mesafe, temizlik, hijyen ve maske kurallarına dikkat ettiğimiz için grip gibi enfeksiyonların bulaşma oranını da ortadan kaldırmış oluyoruz. Pandemiden ciddi ve doğru şekilde kendimizi koruduğumuzda gripten de korumuş oluyoruz” dedi

“COVİD İLE GRİP AYNI ANDA YAPILABİLİR”

Vatandaşların Covid aşıları gibi grip aşısı vurdururken bekleme süresinin olmadığını kaydeden Ciravoğlu, “Aynı anda da olabilir Covid aşısı ile grip aşısı bir problem yok. Birbiri ile ilişkisi olan aşılar değil” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.