DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2068152-1,91%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Güne tarhanayla başladılar

Güne tarhanayla başladılar

ABONE OL
15 Şubat 2020 11:35
Güne tarhanayla başladılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “Sağlıklı nesiller tarhana ile büyüyor” projesi kapsamında Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda minik öğrencilere Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan tarhana çorbası ikramı yapıldı.

Edirne Valiliğinin koordinesinde İl Milli Eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan “Sağlıklı Nesiller tarhana ile büyüyor” projesi kapsamında pilot seçilen 4 okuldaki bin 100 öğrenciye haftanın iki gün bağışıklıklarının güçlü tutulması amacıyla tarhana çorbası ikramına başlanıldı. Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda gerçekleştirilen tarhana ikramına Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı ve Edirne Halk Sağlığı Başkanı Selma Heves Yılmaz katıldı.

“ATA ÇORBASI TARHANA”

İnsan vücudunda ki besinlerin bir orduya benzediğini aktaran Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, “yaklaşık 2 ay 8 hafta boyunca devam edecek. Buradaki amacımız siz basın mensuplarına tanıttığımız gibi “Sağlıklı Nesiller Tarhana İle Büyüyor” sloganıyla başladık. bu projeyi yaklaşık bin 100 öğrenciyle uygulamaya başladık. 8 hafta boyunca devam edecek. Amacımız sağlıklı nesiller yetiştirmek. Bu tarhana ata çorbası bağışıklık sistemini geliştiren bir yiyecek. İnsan vücudundaki besinler bir ülkeye benzetmek gerekirse orduları gibidir. Bizim bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlüyse virüsleri hastalıkları kapmaz. Sayın Valimiz Ekrem Canalp’in çok büyük katkıları ve gayretleri ile her ilçemizde Havsa’dan başladı. Kadın kooperatifleri kuruldu. Yerelden el emeği bizzat kaynağından bu ürünleri aldıracağız. Ve yine valimizin gayretleri ile büyük şehirlerde satış noktaları oluşturacağız. Kendi öz kültürümüz tarhanayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin bağışıklık sistemi daha güçlü olsun istiyoruz. Daha sağlıklı olsun istiyoruz. Şöyle düşünelim; milleti, ulusu oluşturan gençler, bireyler ne kadar sağlıklıysa biz o kadar güçlüyüz. Türkiye’de ki sağlık harcamalarını bir hayal edin. Biz bunları en azından yüzde 50 azalttığımızı düşünürsek müthiş bir şey olur. Biz bizzat yerelden kadın kooperatiflerimizden alacağız” dedi.

“WE ARE WHAT WE EAT”

Virüslerden, hastalıklardan koruyacak en önemli besin kaynağının tarhana olduğunu söyleyen Uysal, “2 ay boyunca devam ettireceğiz. Fakat seneye tabi sayın valimizin talimatına bağlı. Ben umut ediyorum ki bunu tarım bakanlığı, milli eğitim bakanlığı, sağlık bakanlığı ortaklaşa yapacağı bir proje olduğunu hayal ediyorum. Biz seneye inşallah yaygınlaştırarak devam edeceğiz. Her sabah aralık ayından itibaren şubat ayının sonuna kadar en az 3 ay okul girişlerinde erkenden okulların yapmış olduğu satın alınmış değil de tarhanayı çocuklara bir kasede ikram etiğimizi hayal edelim. Çocuklar okulda derse giderken kapıda bizim bir görevlimiz tarhana ikram edecek. Muhteşem olmaz mı? Hepimiz bu dünyayı terk eyleyeceğiz. Önemli olan güzel hizmetler bırakabilmek. İngiliz milletinde bir değiş var. “We are what we eat” yani biz ne yersek oyuz. Bende bunu şöyle söylüyorum; biz sadece besin olarak değil, ruhsal olarak da kendimizi nasıl beslersek oyuz. İnsan mekanizması, vücudu sadece besin ile değil aynı zamanda ruhsal kendimizi nasıl besliyorsak oyuz. Onun için tarhana bizde geleneksel bir besin bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin. Bizi virüslerden hastalıklardan koruyabilecek en önemli besin kaynağımız. Ve çok sade basit bir şekilde dağıtımı olabilecek bir besin. Onun için restoranlara gerek yok. Sadece okulların girişinde seneye inşallah yağacağız. Bu sene sadece tanıtım amaçlıydı. Her okulda yapmayı planlıyoruz. Okulların girişine okul aile birliği tarafından yapılan çocuklara bardaklar da verebileceğiz. Kahvaltı yapmamış olsa bile öğleye kadar tok tutacak çocuklarımızı. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“ÇOK DEĞERLİ BİR ÇORBA”

Tarhananın tüm Türkiye tarafından tanınması gerektiğini söyleyen Havsa Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Tuncer, “Evde nasıl yapılıyorsa aynen o şekilde yapılıyor. Vali beyin destekleriyle özel kurduğumuz imalathanede tarım il müdürlüğünün kontrolünde imalathanemizde özenerek yapıyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok. Aynen evde anneannelerin çorbası gibi güç çorbası, vali beyin dediği gibi çok değerli bir çorba. Tüm Türkiye’nin tanıması lazım. Tarhana her ilde var. Ama Trakya, Edirne tarhanası çok farklı. Bunu besin değerlerimizden de anlayabiliyoruz. Böyle bir kampanya için teşekkür ediyoruz” dedi.

“TÜM ÜLKEMİZDE YAYILMASINI ARZU EDİYORUZ”

Tarhananın vitamin deposu olduğunu gündeme getirmek istediklerini anlatan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Yoğrulurken sevgiyi içilirken de bağışıklığı arttırır, diyoruz. Gerçekten de bu slogan ile milli eğitim müdürlüğümüz ile halk sağlığımızla tarım il müdürlüğümüzle beraber bağışıklık sistemimizi güçlendirmek amacıyla geleneksel besin öğelerimizi sayın valimizin çok nezih benzetmesi ile ata çorbamızı tekrar laik olduğu değerine kavuşturmak amacımız. Öncelikle sayın valimiz Ekrem Canalp’in teşvikleriyle il sahamızda ve il sağlık kurulumuzda yaptığımız toplantılarda alınan bir karardı. Büyük bir destek ile bugün hayata geçti. Okullarımızda başlayarak tüm ülkemizde yayılmasını arzu ediyoruz. Sağlık ve sıhhat açısından müthiş bir beslenme kaynağı kalsiyum, protein, vitamin, mineral açısından olan zenginliklerin yanında bağırsak florasını toparlayıcı düzenleyici etkisi ve bağırsak sağlığını kazandırıcı etkisiyle tüm hastalıklara karşı vücut direncimizi arttırmada ata çorbamız sevgi ile hazırlanan yoğrulan içildiğinde de bağışıklığı artıran bir fonksiyonu var tarhananın bunu gündeme getirmek. Bizim kendi milli içeceğimiz olan bu ürünlerimizin bundan böyle de yayılarak hastalıklara karşı gerçek bir engel oluşturma gücünü kullanılmasını arzu ediyoruz. Gerçekten de sağlık için tarhana için diyoruz” dedi.

Program sınıflarda ki minik öğrencilere dağıtılan tarhana çorbası sonrası çekilen fotoğraflarla son buldu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.