DOLAR 32,3812 0.19%
EURO 35,0375 -0.17%
ALTIN 2.324,250,22
BIST 9.091,580,13%
BITCOIN 2272281-0,67%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, Balkan Şehitlerini andı

Gürkan, Balkan Şehitlerini andı

ABONE OL
25 Mart 2023 12:11
Gürkan, Balkan Şehitlerini andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün içinde huzur ve barış içinde yaşadığımız bu toprakları, özgürce adım attığımız her anı, nefes aldığımız her bir saliseyi bağımsızlığı ve özgürlüğü için canını feda etmekten bir an bile çekinmeyen şehitlerimize borçluyuz. Balkan Şehitlerimizi, isimsiz kahramanlarımızı rahmet, şükran ve minnetle anıyor; aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda Balkan Savaşları’nda, Türk halkının eşine çok az rastlanacak emsalsiz bir mücadele ve direniş gösterdiğini söyledi.

1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu’na karşı giriştiği Balkan Savaşı’nda, kahraman Türk halkının Mehmed Şükrü Paşa’nın kumandasında 155 gün boyunca hiçbir destek alınmadan kahramanca devletini ve milletini savunduğunu belirten Gürkan, mesajında şunlara yer verdi:

“26 Mart 1913’te Edirne için kara günler başladı. Mehmet Şükrü Paşa’nın kumandasında 155 gün hiçbir destek alınmadan kahramanca savunulmasına karşın, bu eşsiz topraklar 26 Mart 1913’te işgale uğradı ve Edirne tarihin en acı günlerini yaşadı. Kentin düşman eline geçmesi ile binlerce vatan evladı esir düştü. Sarayiçi’nde esir tutulan birçok vatan evladı; yaşlısı, çocuğu, genci büyük acılar çekerek, hayatta kalma mücadelesi verdi. Halk, sadece düşmanla değil açlık, sefalet ve hastalıkla da mücadele etti.

Bu acı günler Enver Paşa komutasındaki birliklerin 21 Temmuz 1913’te Edirne’mizi yeniden vatan topraklarına katmasıyla son buldu. Aziz şehitlerimizin yaptığı bu fedakarlık bu topraklarda asla unutulmayacak.

Bugün huzur içinde yaşadığımız bu şehirde attığımız her adımı, verdiğimiz her nefesi aziz şehitlerimize borçluyuz. Her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış serhat şehri Edirne’miz, her ne pahasına olursa olsun bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkacak, ay-yıldızlı bayrağı sonsuza kadar bu topraklarda dalgalandırmaya devam edecektir.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle özgürlüğü ve bağımsızlığı için tarihin her döneminde emsalsiz bir mücadele veren Türk Milleti’nin bir daha aynı acıları yaşamamasını diliyor;  Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Edirne’yi kahramanca savunan Şükrü Paşa’yı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve minnet duygularıyla anıyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.