DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20845400,79%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan’dan başpehlivan Şimşek’e destek

Gürkan’dan başpehlivan Şimşek’e destek

ABONE OL
7 Ocak 2023 11:10
Gürkan’dan başpehlivan Şimşek’e destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, federasyondan kendilerine iletilen cezalı sporcular listesinde Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in isminin olmadığını belirterek, “Dualı çayırda güreşini yapmıştır ve bizim nezdimizde de vicdani kanaatimizde de Cengizhan Şimşek, bileğinin hakkıyla başpehlivan olmuştur. Mustafa Taş da ikinci olmuştur. Bizim açımızdan bu konuda tartışma yoktur” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu’nu tarafından 9 Mart 2022 tarihinden itibaren 1 yıl güreşlerde men cezası verdiği Başpehlivan Cengizhan Şimşek hakkında Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“GÜREŞ CAMİASINDAN VE KAMUOYUNDAN KONUYLA ALAKALI SÜREKLİ SORULAR GELİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yağlı güreşi de içinde barındıran Türkiye Güreş Federasyonu’yla çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, “Türkiye Güreş Federasyonu yağlı güreşe katılacak pehlivanlara lisanslarını veriyor. Biz lisansı olan ve cezası olmayan pehlivanları güreşlerimize dahil ediyorduk. Uygulama bugüne kadar bu şekilde gitti.  1, 2, 3 Temmuz 2022 tarihlerinde yaptığımız son Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 661.Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde de uygulama aynı şekilde devam etti. Biz yine her yıl olduğu gibi Türkiye Güreş Federasyonu’ndan şunun altını kalın bir şekilde çizeyim 661.Kırkpınar Yağlı Güreşleri yapılmadan önce Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu kuruldu. Ama Kırkpınar bitene kadar 1 Ağustos 2022 tarihine kadar Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Kırkpınar da dahil 1 Ağustos’tan önceki yağlı güreşler de dahil hiçbirine bir müdahilliği söz konusu olmamıştır. 1 Ağustos’a kadar Türkiye’de geleneksel güreşlerle ilgili, yağlı güreşlerle ilgili bütün yetki Türkiye Güreş Federasyonu tarafından kullanılmıştır. Geleneksel Güreşler Federasyonu herhangi bir dahli, herhangi bir etkisi, yetkisi olmamıştır. Son Kırkpınar’da da 1, 2, 3 Temmuz 2022 tarihlerinde yaptığımız 661. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde de yetki Türkiye Güreş Federasyonu’nda idi. Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş benim konuğum olarak bir protokol seyircisi olarak Kırkpınar’a katılmıştır. Onun dışında hiçbir yetkisi olmadan misafirim olarak katılmıştır 1Ağustos 2022 tarihinden itibaren de yağlı güreşle ilgili bütün yetki de Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’na geçmiştir” dedi.

“TÜRKİYE GÜREŞ FEDERASYONU’NUN CEZALI 12 SPORCU LİSTESİNDE CENGİZHAN ŞİMŞEK YOK”

Edirne Belediyesi’nin Kırkpınar’ı yeni yapmadığını ve 1946’dan beri Kırkpınar’ı düzenlediklerini belirten Gürkan, “24 Haziran 2022 tarihinde Türkiye Güreş Federasyonu Başkan adına Yusuf Gümüş genel sekreter imzasıyla yazımızı aldık. Yazıda, Türkiye Güreş Federasyonu tarafından110 tane hakem ve görevlinin isimleri verilmiş. Listede ayrıca 12 sporcunun da cezalı oldukları bildirilmiş. Burada Cengizhan Şimşek’in adı yok. Dolayısıyla Cengiz Şimşek de gelmiş. Kırkpınar’da çayıra çıkmış ve bileğinin hakkıyla da başpehlivan olmuş. Ben öyle görüyorum. Kırkpınar’ı düzenleyen kurumun başkanı olarak Kırkpınar düzenleme komitesinin başkanı olarak üç gün boyunca bu kardeşimiz, bu evladımız çıktı, aslanlar gibi güreşti. Bileğinin hakkıyla, emeğiyle, alın teriyle başpehlivan oldu. Bizim 661.Kırkpınar’da gördüğümüz, yaşadığımız, gözümüzün önünde yaşanan tablo budur. Mustafa Taş kardeşimiz de ikinci oldu. Sonuçta spordur. Şimdi bugün geldiğimiz noktada Cengizhan Şimşek’in geriye dönük işte federasyonların birbirine topu atarak ‘o tarihte biz yoktuk. O tarihte sen vardın’ gibi ama tarihler net. Yani bunu okuma yazması olan herkes anlıyor bunu” dedi.

“BU OLAYIN HİÇBİR TARAFINDA DEĞİLİZ, CENGİZHAN HUKUKLA HAKKINI ARAYACAKTIR”

Cengizhan Şimşek’in hukuki süreci ile altın kemerin kendisinde kalıp kalmayacağının belli olacağını belirten Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi ve Kırkpınar’ın ev sahibi olarak, 661.Kırkpınar’da bize bildirilen Türkiye Güreş Federasyonu tarafından bize verilen cezalı sporcular listesinde Cengizhan Şimşek yoktur. Olmadığı için de çayıra çıkmıştır. Bizim nezdimizde de vicdani kanaatimizde de bileğinin hakkıyla başpehlivan olmuştur. Bizim açımızdan bu konuda tartışma yoktur. Elbette hepimiz hukuka bağlıyız. Cengizhan Şimşek evladımızla elbette hukuki zeminde hakkını arayacaktır ve araması da gerekir. Bu olayın hiçbir tarafında değiliz. Bize bildirilen listede cezalı denilen isimlerden birisini güreştirmiş olsak eyvallah biz de suçluyuz. Böyle bir durum söz konusu değil. Cengizhan Şimşek’in ismi bize bildirilmemiş. Dolayısıyla Cengizhan Şimşek’in hukuki mücadelesini sonuçta karara hukuk verecektir hukuki mücadelesini sonuna kadar destekliyorum ve arkasındayım. Hukuk, Cengizhan Şimşek haklıdır der, 661.i Kırkpınar Yağlı Güreşlerin altın kemeri önümüzdeki yıla kadar onda kalmaya devam eder. Hukuk, Cengizhan Şimşek haksızdır der, biz kemeri ondan alırız. Hukuk kim haklıdır demişse ona bakarız. Bizim buradaki pozisyonumuz bu. Ama dediğim gibi Edirne Belediyesi olarak biz bu hukuk kararını bekliyoruz” dedi.

“ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”

Doping numunelerinde herhangi bir problem çıkmadığını, Cengizhan Şimşek’in başpehlivanlığı hakkıyla aldığını kaydeden Başkan Gürkan, “Kırkpınar bittikten sonra başpehlivanlık güreşi bittikten sonra bakın Cengizhan Şimşek’te diğer pehlivanlarımız da doping numunelerini ve herhangi bir problem çıkmamış. Çıksa zaten geçmişte bunun örnekleri var, isim vermek istemiyorum. Gereği yapılırdı. Bu durumda Cengizhan Şimşek’in spor ahlakı açısından, yağlı güreş ahlakı açısından baş pehlivanlığının üzerine söylenecek hiçbir söz yoktur. Anasının ak sütü kadar helaldir” dedi.

“BAZI İŞ BİLMEZLER YÜZÜNDEN KIRKPINAR İSMİNİN LEKELENMESİNİ KABUL EDEMEM”

661.Kırkpınar güreşlerinin tekrarlanmayacağını artık kayıtlara işlendiğini söyleyen Recep Gürkan “Sonuç itibariyle buradan yara alan sadece Cengizhan Şimşek değildir. Mustafa Taş’ta yara almıştır. O çocuğun da ben açıklamasını okudum. Gencecik evladımız bunlar bizim o da kemeri almak istemiyor. Çünkü yenildim ben diyor. Kemer Cengiz Han’ın hakkı diyor. Bakın Mustafa Taş’ta ahlaklı bir sporcu.  Ama hukuk böyle karar verirse mecbursam almaya o zaman yapacak bir şeyim yok diyor. Yani o da atlamıyor kemerin üzerine. Tebrik ediyorum. Ya böyle olması gerekir. Bu maç oynandı ve bitti. Yani Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne oynanmamış sayamayız, yapılmamış sayamayız, yok sayamayız. Tarihte yerini aldı bu. Tarihin sayfalarına girdi. Yani hiç kimse kusura bakmasın. Bazı iş bilmezler yüzünden ben Kırkpınar isminin lekelenmesini, halel gelmesini kabul edemem. Hiç kimse kusura bakmasın. Bu ben de olsam benim için de geçerli. Kırkpınar herkesten değerli. Yağlı güreşte ve her koltuktan, her makamdan da değerli” şeklinde konuşmasını noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.