DOLAR 32,5859 0.28%
EURO 34,7439 -0.01%
ALTIN 2.490,150,24
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20475172,35%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvanlar arasında ciddi uyuz artışı yok

Hayvanlar arasında ciddi uyuz artışı yok

ABONE OL
10 Ekim 2022 11:11
Hayvanlar arasında ciddi uyuz artışı yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamuoyunda Trakya Bölgesi’nde uyuz vakalarında artış yaşandığı söylemlerini değerlendiren Trakya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Polat Türkoğlu, veteriner hekimlerle yaptıkları istişareler sonucunda hayvanlar arasında ciddi bir uyuz hastalığında ciddi artış olmadığını söyledi. İnsanlar arasındaki uyuza da değinen Türkoğlu, bireyler arasında uyuzun hızlı yayılabildiğini belirterek bunun turist akımıyla alakalı olabileceğini ve tedavisine uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

“HAYVANLARDA UYUZ VAKALARINDA CİDDİ ARTIŞ YOK”

Uyuz söylemlerine değinerek veteriner hekimlerle yaptıkları istişareler sonucunda hayvanlar arasında ciddi bir uyuz hastalığında ciddi artış olmadığını belirten Türkoğlu, “Son zamanlarda yoğun miktarda bölgemizde insanlarda uyuz vakalarının arttığı yönünde şikayetler vardı. Onunla ilgili bir araştırmada bulunduk. Durum iç açıcı değilmiş. Bundan birkaç sene öncesine göre vakalarda 3-4 kat artış olduğunu söylüyor yetkililer. Veteriner hekimlik açısından baktığımızda biz barınaklar veteriner hekim arkadaşlarımızla görüştüğümüzde onlar sayının bu denli arttığını söylemiyorlar. Hayvanlarda uyuz vakalarının ciddi bir artışı yok. Bu bizim açımızdan sevindirici durum. Bölgemizdeki arkadaşlarımızın da ne kadar özverili çalıştıklarını da gösteriyor. Sadece Edirne olarak bakmıyoruz. Kırklareli, Tekirdağ bölgesinde aynı şekilde bakılıyor. Arkadaşlarımızın ciddi çalıştığına şahit olduk. Beşeri vakalardaki artışın sebeplerini doktorlarımız tabi ki daha iyi bilecektir. Bizim yaptığımız araştırmada da insanların arasında yayılımın çok hızlı olduğunu gördük. Veriler onları gösteriyor. Bir aileye uyuz etkeni bir şekilde girdiği zaman ailenin tüm bireylerinin ilaçlanma ve tedavi edilmesi gerekiyor. Bunu da çok fazla uyulmadığını söylediler. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Meslektaşlarımız da özveriyle çalışıyorlar” dedi.

“İNSANDAN İNSANA UYUZ VAKALARINDAKİ ARTIŞIN BİR SEBEBİ TURİST AKINI OLABİLİR”

Türkoğlu “Uyuzun bazı türleri maalesef insanlara bulaşabilecek karakterde ama hayvanlardan teması ile ilgili bir veri yok. Sağlık Bakanlığına baktım orada da bir şey göremedim. Bölgemizdeki beşeri hekimlerle ve ilçe sağlık müdürleriyle temas ettik. Onlar hayvan kökenli bir bulaşmadan bahsetmiyorlar. Daha çok insandan insana bir bulaşmadan bahsediyorlar. Bunun birçok sebebi olabilir. Ciddi bir turist akımı var bununla alakalı bir süreç olabilir. KOVİD-19 döneminde insanların eve kapanmasıyla alakalı ve aile içi bulaşların çok hızlı olmasıyla alakalı olabilir. Tabi onların uzmanlık alanına giriyor bizim söylememiz doğru olmaz. Beşeri tedaviye çok girmek istemiyorum bizim branşımız değil ama doktorların çok ciddi ve hızlı aksiyon alarak çalıştıklarını görüyoruz. Tedavisi çok problemli değil. Onların söylediklerine uymamız gerekiyor. Uymazsak sonuçları kötü olabiliyor. Tedavisi başarılı ve hızlı bir tedaviye cevap süreci var. Birkaç hafta sürebiliyor” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.