DOLAR 32,5887 0.34%
EURO 34,8506 0.32%
ALTIN 2.493,420,38
BIST 9.684,271,68%
BITCOIN 21171904,60%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvanseverler av sezonuna tepkili!

Hayvanseverler av sezonuna tepkili!

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:17
Hayvanseverler av sezonuna tepkili!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye genelinde 2020-2021 Av Sezonunun başlaması ile beraber 81 ilde birçok hayvansever sezonun başlamasına tepki gösteriyor. Edirne 22 Dosteli Ekoloji Derneği Başkanı Mehmet Esvet Kütük, avcılığın spor kategorisinden çıkartılması gerektiğini belirterek, “Avcılık sertifikası verilecek kişilerin sınırlandırılması ve avcılığın tamamen yasaklanması temennimizdir” dedi.

22 Ağustos itibariyle ülke genelinde 2020-2021 Av Sezonu başladı. Ancak av sezonuna gerek hayvan severler gerekse çevreciler tepki gösteriyor.

Birçok şehirde kamu kurumlarının avlanma ihaleleri yaptığını söyleyen Edirne 22 Dosteli Ekoloji Derneği Başkanı Mehmet Esvet Kütük, derneklerinin uğraşı ile 7 ilde bu ihaleleri iptal ettiklerini söyledi.

“HİÇBİR CANLININ YAŞAM HAKKINI ELİNDEN ALMAK VİCDANLI BİR DAVRANIŞ DEĞİLDİR”

Hayvanların popülasyonunun korunarak dengede tutulacağının altını çizen Mehmet Esvet Kütük “Avcılık tarihin ilk evrelerinde insanların beslenmesini sağlamak için zaruri olarak ortaya çıkmış bir olgudur. Spor olarak değerlendirilmesi aslında modern toplumda dahi ne kadar ilkel olabildiğimizin göstergesidir. Günümüzde aç kaldığımız ya da vahşi hayvanların saldırısına maruz kalmadığımız için av asla kabul görür bir durum değildir. Hiçbir canlının yaşam hakkını elinden almak vicdani yükümlülük gereği ahlaklı bir davranış biçimi degildir. Ekolojik olarak popülasyonu artmış ve diğer türlerin yaşam alanını yok eden türler avlanmasından ziyade popülasyonu dengede tutmak gerekir; ancak bunu onları öldürerek değil yaşam alanlarında popülasyonu artan türlerin başka bölgelerde azalması söz konusu ise bu hayvanların transferiyle de dengede tutulması gerekir. Ülkemizde yaban hayatında yaşayan türlerin sayımları ya hiç yapılmadığı ya da kısmen yapıldığı için popülasyonların ne durumda olduğu bilinmemektedir. O yüzden av yasağının kalkmış olması sonucu bazı türlerin aşırı avlanması sonucu türlerin de yok olabildiğini görmekteyi”dedi.

 “DOĞANIN DENGESİN SONSUZA KADA BOZABİLECEK HATALAR YAPIYORUZ”

Hayvanların, doğayı ayakta tutan önemli bir parça olduğunu söyleyen Mehmet Esvet Kütük, “Doğa dediğimiz olgudan her zaman insanı ayrı tutuyoruz aslında doğa üç ayaklı bir tripot gibidir ve bu ayağın biri insan biri hayvan diğeri de tabiatın bizzat kendisidir 3 ayaklı bir tripot en sağlam duruş̧ biçimine sahiptir ancak bir ayağı yok ettiğiniz takdirde ayakta durması söz konusu değildir. Biz insanlar olarak bunu göz ardı ediyoruz ve doğanın dengesini sonsuza kadar bozabilecek hatalar yapıyoruz. Av yasağının kalkması kamu kurumlarının da istemeden de olsa bu dengeyi bozduğunu açık göstergesidir”dedi.

 “7 İLDE AVLANMA İHALESİ İPTAL ETTİRDİK”

Avlanmanın tamamen kaldırılmasının kendileri adına temenni olduğunu söyleyen Kütük “Bir diğer bir durum 22 Dosteli Ekoloji Derneği olarak tüm illerde uğraştığımız bir sorun bazı türlerde ihaleli av serbestisidir. Bazı türlerde 20-30 ve çok daha fazla  hayvan için kamu kurumlarının  ihale açarak hayvanların yaşam hakları  tarafından satılmasıdır ve avcılar tarafından satın  alınmaktadır.  Şimdiye kadar 7 ilde bu ihaleleri iptal ettirdik. Ancak bu ihalelerin komple yasaklanması avcılığın spor kategorisinden çıkartılması, avcılık sertifikası verilecek kişilerin çok çok sınırlandırılması, bu sertifikaları alacak kişilerin de mutlak surette adlı sicillerinin temiz olması, psikoteknik testlerden geçirilerek sertifika verilmesi ve av alanlarında ise orman koruma memurları nezaretinde av yapabilmelerine izin verilmesi ya da avcılığın tamamen yasaklanması temennimizdir”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.