DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067626-2,01%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hemşire ve Ebeler günlerini kutladı

Hemşire ve Ebeler günlerini kutladı

ABONE OL
14 Mayıs 2023 14:20
Hemşire ve Ebeler günlerini kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Hemşireler ve Ebeler Günü törenle kutlandı.

12 Mayıs Hemşireler ve 5 Mayıs Ebeler Günü vesilesiyle Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Tören, anıta sunulan çelenk sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Törene Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak, sağlık kurumlarının yöneticileri ve çok sayıda sağlık ebe ve hemşire katılım gösterdi.

“HEMŞİRELERE YATIRIM YAPILMALI, HEMŞİRELERE SAYGI DUYULMALI”

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak,” Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada hemşireler günü olarak kutlanmakta ve 12 Mayıs’ın olduğu tüm haftada etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl hemşirelik haftamız, Uluslararası Hemşireler Birliği’nin 2023 yılı teması olan hemşirelerimiz, geleceğimiz temasıyla kutlanmaktadır. Tüm dünyada bu tema kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Hemşirelerimiz geleceğimiz teması, küresel sağlık sorunlarının ele alınması ve herkes için sağlığı iyileştirmede hemşirelerden ne beklendiğini ortaya koyan bir temadır. Hemşirelik mesleği toplumsal gereksinimlerden doğmuş çök yönlü bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir. Hemşireler herkes için sağlık ilkesi doğrultusunda ayrım gözetmeksizin birey, aile ve topluma sağlık hizmeti sunarken, ekibin en fazla sayıda ve en etkin üyesi konumundadırlar. Bu anlamda son yıllarda ki hala içinde bulunduğumuz dönemde Covid 19 pandemisi ve afetler hemşireliğin meslek ekibi sağlık ekibi içerisinde yerini daha görünür kılmıştır. Covid 19 salgını hemşirelik mesleğinin vazgeçilmezliğini hemşireliğe yatırım yapılmasını, mesleğin güçlenmesinin önemini göstermiş, hemşirelerin yaşamlarını topyekun değiştirmiş, sağlık sistemini değiştirmiş ancak bakıldığında hemşireliğin özü aynı kalmıştır. Bu süreçte hemşireler yine toplumun yanında olmaya devam etmişlerdir. Dünya Sağlık Örgütü ve İCN Bu nedenle sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmada hemşireleri en önemli insan gücü olarak tanımlamış ve 2020 yılını Dünya Hemşireler Yılı olarak ilan etmiştir. Hemşirelerimiz geleceğimiz temasının da vurguladığı gibi geleceğimiz için bugünün hemşirelerinin korunması, onlara saygı duyulması, değer verilmesi ve bunları sağlayacak politikaların yapılması ve bu politikalar bağlamında faaliyetlerin düzenlenmesi gereklidir. Hemşirelerimiz, geleceğimiz kampanyası, hemşireleri desteklemenin önemini vurgulamaktadır. Sağlıklı hemşireler, sağlıklı toplum, sağlıklı dünya sloganı ile hemşireliğe ve hemşirelik eğitimine yatırım yapılmasının gerekliliği, küresel sağlık bakım gereksinimlerini karşılayacak güçlü hemşirelerin yetiştirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Değişen dünyada değişen sağlık bakım gereksinimlerini karşılamak için hemşireliğe yatırım yapılmalı, hemşirelerin haklarına saygı duyulmalı. Daha güçlü, daha dirençli, yetkin ve çalışmaktan mutlu hemşire iş gücü oluşturulmalıdır. Bunun için hemşirelerin sağlıklarının korunması, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi gereklidir. Bu tören vesilesiyle tüm meslektaşlarımın ve öğrencilerimin hemşirelik haftasını kutlar, saygılar sunarım” dedi.

“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN İNSANLARIN ŞİFAYA KAVUŞMASI İÇİN BÜYÜK ÇABA VAR”

Hemşireliğin Florence Nightingale’den önce 120 yılında Gevher Nesibe Hatun’la başladığının altını çizen Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım “12 Mayıs 1974 ten beri, 12 Mayıs günü Hemşireler Günü takip eden haftada Hemşireler Haftası olarak kutlanmakta. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, bu topraklarda hemşirelik 12 Mayıs’ta başlamadı. Anadolu Selçuklu Devletinde ikinci Kılıç Aslan’ın kızı Gevher Nesibe hatun 1204 yılında vefat ediyor ve Kayseri’de kendi adına bir şifahanesi var. Kendisinin ilk Türk hemşiresidir. Yani Florence Nightingale’den 500 600 yıl evvel yaşamış bu topraklarda yetişmiş ilk Türk hemşiresidir.  Burada öğrenci kardeşlerimiz var, onlar da bunu başarabilirler. Hepimiz bunu başarabiliriz. Çünkü hemşirelik bu kadar kutsal, bu kadar güzel, bu kadar değerli bir meslek. Ben bir hekim olarak yaklaşık 23, 24 yılımdayım. Gerçekten hemşirelik mesleği, biz hekimler içinde, hastalar içinde hastalar, yakınları içinde çok çok özel. Çünkü ortasında insan var. En başta insan sevgisi var. En başta özveri var. En başta empati kurmak var ve şartlar ne olursa olsun gece gündüz demeden insanların şifaya kavuşması için insanların sağlığının korunması için çok büyük bir çaba var. O yüzden bu değerli mesleğin bir meslektaşı, bir çalışma arkadaşı olarak sizlerin huzurunuzda bulunmaktan gerçekten onun gibi gurur duyuyorum, iyi ki varsınız. Aynı zamanda 5 Mayıs’ta ebeler günüydü. 5 Mayıs 1991’den beri kutlanmakta. Ebelerimizi de hastanede çoğu zaman hemşire hanım dediğimiz arkadaşlarımızın bir kısmı da sadece doğumhanede çalışmıyorlar. Serviste de hemşirelik mesleğini icra eden ebe arkadaşlarımız var. Huzurunuzda onlara da çok teşekkür etmek istiyorum. Pandemi sürecinde yine deprem sürecinde tüm evlerimiz, tüm hemşirelerimiz yine tüm sağlık memurlarımız, Tüm acil tıp teknisyenlerimiz, tüm paramediklerimiz, tüm sağlıkçılar her zaman olduğu gibi yine odak noktası insan olarak büyük bir özgür, özveri ve sevgiyle çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar. Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu, nice güzel yıllar diliyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.