DOLAR 32,5671 0.05%
EURO 34,8775 0.01%
ALTIN 2.435,650,24
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21734970,52%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hıdırlık Tabya bugün açılıyor

Hıdırlık Tabya bugün açılıyor

ABONE OL
30 Aralık 2021 10:13
Hıdırlık Tabya bugün açılıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Balkan Tarihi Müzesi olarak işlevlendirilen Hıdırlık Tabyası’nın bugün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açılacağını söyledi.

KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, bugün açılışı gerçekleştirilecek olan Hıdırlık Tabyası’na yönelik açıklamada bulundu.

Hıdırlık Tabyası’nın tarihsel öneminin yanı sıra birinci derecede Anıtsal Eser konumunda olduğuna dikkat çeken Milletvekili Aksal, “Balkan Harbi’nde Edirne’yi savunan tabyalardan en büyüğü olan Hıdırlık Tabyası, 1912 tarihinde cereyan eden I. Balkan Savaşı’nda son derece önemli bir yere sahiptir. Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği Hıdırlık Tabya’da karargâh binaları, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunmaktadır” dedi.

1912-1913 Balkan Savaşlarındaki Edirne Savunmasının simge mekanı kabul edilen Hıdırlık Tabya’nın, 14.01.2010 tarihi itibarıyla aslına uygun olarak restorasyon başlandığını belirten Milletvekili Aksal, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızca sağlanan ödenek ile gerçekleştirilen çalışmalar Edirne İl Özel İdaresi, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Edirne Müze Müdürlüğü ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla yürütülmüştür” dedi.

Hıdırlık Tabyası’nın “Edirne Balkan Tarihi Müzesi” olarak işlevlendirildiğini belirten Milletvekili Aksal, şunları söyledi;

“Edirne Balkan Tarihi Müzesi’’ olarak işlevi uygun görülen yapı; Türklerin Rumeli’ye geçişi ile gerçekleşen Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık tarihini anlatması bakımından büyük bir tarihi öneme sahip. Restorasyon çalışmaları öncesinde metruk olan tarihi yapının restorasyonunu bilimsel, modern ve özgün tekniklerle tamamlayarak Bakanlığımızın desteği ile Kültür Kenti Edirnemize ve ülkemize kazandırdık. Sayın Bakanımızın teşrifleri ve hemşehrilerimizin de katılımı ile tabyamızın resmi açılışını 30 Aralık günü inşallah gerçekleştireceğiz. Edirnemizin kültür potansiyeline büyük katkısı olacak bu eserin restorasyonu dolayısıyla verdikleri destek için Sayın Cumhurbaşkanımıza Sayın Bakanımıza ve süreçte emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.