DOLAR 32,5077 -0.12%
EURO 34,8019 -0.2%
ALTIN 2.419,04-0,44
BIST 9.677,700,34%
BITCOIN 21679320,69%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hızlı Tren’de ilk kaynak yapıldı

Hızlı Tren’de ilk kaynak yapıldı

ABONE OL
9 Haziran 2022 10:24
Hızlı Tren’de ilk kaynak yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Londra’dan Pekin’e uzanan Demir İpek Yolu’nun Avrupa bağlantısını oluşturan Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın ilk ray kaynağı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve AB Komisyonu Avrupa Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye’den Sorumlu Müdürü Henrike Trautmann tarafından yapıldı.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’nin Kesimi İnşası Projesi İlk Ray Kaynak Töreni Havsa’da gerçekleşti. Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık , AB Komisyonu Avrupa Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye’den Sorumlu Müdürü Henrike Trautmann, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, TCDD Genel Müdür Vekili Metin Akbaş, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katılım sağladı. Törende hızlı trenin önemine değinen Karaismailoğlu “Projemiz tamamlandığında, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik güzergahta çift hatlı, 200 kilometre saat hızında, yolcu ve yük taşımak mümkün olacaktır. Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresi 6 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek” şeklinde sözlerine yer verdi.

“SÜPER GÜÇ OLMA YOLUNDA İLERLEYEN ÜLKEMİZ ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR ÜSTLENİYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye olarak jeostratejik konumumuz nedeniyle sadece 4 saatlik uçuşla 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı 38 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan tam 67 ülkenin merkezindeyiz. Bu önemin her geçen gün güç kazandığına da şahit olmaktayız. Bölgemizde yaşanan gelişmelerin de gösterdiği gibi, dünya nereye giderse gitsin, Türkiye’nin stratejik değeri artmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, bu farkındalık ile hareket ediyor, sadece ülkemizin değil, küresel ihtiyaçları da karşılamak adına; projelerimizi devlet aklı ile planlayarak hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızı bu gerçeğin ışığında planlıyoruz. Türkiye’miz dünyadaki ham madde kaynakları ile ekonomik merkezleri buluşturan bir kavşak konumundadır. Bu da Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın sürdürülebilir, kesintisiz ve artan kapasiteyle ülkemizin ulaşım ağları üzerinden yapılması demektir. Bugün ilk ray kaynağını gerçekleştireceğimiz demiryolu hattı; Asya ve Avrupa arasındaki kesintisiz ticarete destek olacak, Avrupa Birliği ile aramızdaki ilişkileri daha da güçlendirecek. Projenin tamamlanmasıyla dünyadaki son gelişmeler nedeniyle stratejik önemi daha da artan, Pekin’den Londra’ya uzanan güvenli ve kesintisiz bir demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Demir İpek Yolu’nun çok önemli bir bölümü yüksek bir standarda ulaşacak. İpek Yolu’nun Orta Koridorunda yer alan Türkiye’mizin uluslararası ticaretteki rolünün önemi reddedilemez boyutlardadır. Biz de bu önemin farkında olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa’ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanmasını her daim önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Küresel lojistik bir süper güç olma yolunda ilerleyen ülkemiz, Orta Koridorda, Asya ve Avrupa arasında alternatif olmanın ötesinde, değerli ve kazançlı bir lojistik ve üretim üssüne dönüşerek önemli sorumluluklar üstleniyor. Başarıyla tamamlayarak hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hatları kullanılarak, 28 Mayıs 2020 tarihinde ilk uluslararası yük taşımacılığı seferini yapan, Demir İpek Yolu’na stratejik bir mesele olarak yaklaştığımızın somut göstergesidir” dedi.

“HALKALI-KAPIKULE TRENLE SEYAHAT 4 SAATTEN 1 SAAT 30 DAKİKAYA DÜŞECEK”

Halkalı Kapıkule arasında 200 kilometre saat hızla yolcu ve yük taşınacağını söyleyen Bakan Karaismailoğlu “Bakanlığımız, Avrupa Birliği ile Ankara-İstanbul Hattı Köseköy-Gebze Kesimi, İrmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı ve Samsun-Kalın Demiryolu Hattı projelerini başarıyla gerçekleştirmişti. İkinci dönemde yer alan bu projede ise, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın, 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşası, Avrupa Birliği ile ortak finanse edilmektedir. Avrupa Birliği’nin Türkiye-Avrupa Birliği mali iş birliği kapsamında yapımı süren en büyük altyapı projesidir. Diğer kesimi oluşturan Halkalı-Çerkezköy bölümünün tamamını ise yurdumuzun dört bir yanında binlerce kilometre demiryolunun inşasında olduğu gibi millî bütçemizle inşa ediyoruz. Projemiz tamamlandığında, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik güzergahta çift hatlı, 200 kilometre saat hızında, yolcu ve yük taşımak mümkün olacaktır. Bulgaristan, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile İstanbul’u hızlı tren ağına bağlayacak proje hizmete alındığında, Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresi 6 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecektir. Devlet aklı ile planlı, gerçekçi ve kararlı bir vizyona bağlı kalarak yatırımlarımızı şekillendiriyoruz. 5 Nisan’da kamuoyu ve tüm dünya ile paylaştığımız, 2053 yılına kadar 189,3 milyar euro değerinde yatırım öngördüğümüz 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız, bu yaklaşımın en güncel örneğidir. Ayrıca 2053 vizyonumuzun sadece bir yatırım programı olmasının yanında, dünyada gelişen eğilimleri göz önünde bulundurarak mobilite, lojistik ve dijitalleşmeyi temel odak alanlarımız olarak belirledik” diye konuştu.

“GÜVENLİ ULAŞIM, GÜVENLİ LOJİSTİK GÜNDEMİMİZDE YER ALMAYA DEVAM EDECEK”

Karaismailoğlu, “Yeter ki, sürdürülebilir, çevreci ve verimli çözümlerle, küresel ticaret kesintisiz ve güvenli bir biçimde devam etsin. Yeter ki, başta Türkiye ve Avrupa Birliği olmak üzere, projelerin paydaşları, bu refahtan paylarını alabilsin. Bu projemizin de bize gösterdiği gibi, eğer ortaya irade koyarsak, yöneticiler olarak büyük projeler konusunda kararlıysak, bunları hayata geçirilebiliyoruz. Önce küreselleşme eğilimleri, sonra salgının etkileri ve son olarak Rusya-Ukrayna krizi. Tüm bunlar gösteriyor ki; güvenli ulaştırma, güvenli lojistik, tedarik zincirinde sürdürülebilirlik hepimizin gündeminde ilk sıralarda yer almaya devam edecek. Toplumlarımızın refahı ve ihtiyaçların tedariki için ortak planlamalara yönelik, daha fazla irade ve kararlılık göstermemiz ve daha fazla ortak projede bir araya gelmemiz çok önemli. Bu nedenle önemle vurgulamak isterim ki; Türkiye, ulaştırma altyapılarında uluslararası iş birliğinde gerekli irade, kararlılık ve proje geliştirme arzusuna sahiptir. İlk ray kaynağını gerçekleştirdiğimiz bu önemli projenin kabulünden, ihale sürecine kadar her aşamasında emeği olan Avrupa Komisyonu yöneticilerine, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkililerine, bakanlığımızdaki çalışma arkadaşlarıma, süreçteki gayret ve çabaları için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

“BU PROJENİN HEM AVRUPA HEM TÜRKİYE’Yİ BİRLEŞTİRECEĞİNE İNANİYORUM”

AB Komisyonu Avrupa Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye’den Sorumlu Müdürü Henrike Trautmann da hattın Londra ile Kapıkule hattını inşa edecek çok önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle küresel ısınmadan dolayı dünyanın kötüye gittiği günlerde bu gibi çevre dostu projelerin önemi çok büyük. Avrupa’da küresel ısınmayla mücadeleyi destekliyoruz. Bu projenin hem Avrupa halkı hem de Türk halkı için çok yararlı olacağına inanıyorum ve birbirlerini birleştireceğine inanıyorum. Türkiye Avrupa Birliği’nin hem ihracat hem de ithalat alanında en büyük partneri konumunda. 2020 yılında Türkiye’nin ithalatının yüzde 42’si Avrupa’dan sağlandı. Yüzde 41 ise Türkiye’den Avrupa’ya ithalat oldu. Arada pandemi dönemi girse de bitiminde şu anda bu rakamlar artarak devam ediyor. Bu demiryolu projesinin bitiminde bu ticari ilişkilerin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve AB Komisyonu Avrupa Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye’den Sorumlu Müdürü Henrike Trautmann ray kaynak atma işleminde temsili olarak birlikte düğmeye bastı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.