DOLAR 32,6001 0.38%
EURO 34,8243 0.24%
ALTIN 2.495,770,47
BIST 9.463,60-0,64%
BITCOIN 21076745,08%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İftar ve sahurun vazgeçilmezi: Demirhindi

İftar ve sahurun vazgeçilmezi: Demirhindi

ABONE OL
24 Mart 2023 10:35
İftar ve sahurun vazgeçilmezi: Demirhindi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan ayında oruç tutanlar için Aktar Gökhan Baraz, sahur ve iftarda tüketilmek üzere Osmanlı döneminde sofralardan eksik edilmeyen demirhindinin kullanılması yönünde tavsiyede bulundu.

Aktar Baraz, Ramazan ayı ile birlikte hem tokluk hissi veren hem de hazımsızlığı gideren demirhindi demirhindi satışlarının arttığının söyledi.

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan demirhindiyi hem iftar hem sahurda tüketilmesi konusunda bilgi veren Gökhan Baraz, “Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilir. a iftarda yemekte 1 saat sonra kullanılabilir. Sahurda tüketildiği zaman ise vücut direncini arttırma, halsizlik ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Demirhindi Osmanlı döneminde sofralarda yaygın olarak yer alığı için günümüzde de faydasını bilenler Ramazan ayı başlayınca gelip alıyorlar” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“HEM SAHURUN HEM İFTARIN VAZGEÇİLMEZİ OSMANLI DÖNEMİNDEN BERİ TÜKETİLEN DEMİRHİNDİ”

Demirhindinin yararlarından bahsederken hem direnç hem hazımsızlığa iyi geldiğini vurgulayarak, yararlarını bilenlerin Ramazan başlamadan demirhindi satışlarının başladığını kaydeden Aktar Gökhan Baraz, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar gerekli alışverişlerini yaptı. İlk gün hava da serin ve hafif yağışlı geçiyor. Ama normalde sıcak havada mide uzun süre aç kalacağı için vatandaşlar iftarda ve sahurda tok tutacak yiyecek ve içeceklere yöneliyorlar. Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan demirhindi satışlarımız da bu dönemde artıyor. Demirhindi hem tokluk hissi veriyor hem de hazmı kolaylaştırıyor. Vakumlanmış halde satışını yapıyoruz. O yüzden bir kibrit kutusu kadar büyüklüğündeki demirhindiyi 1 buçuk litre suya koyup 1 litre kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakılıyor. Çay bardağı ile içilebilir. Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilir. Ama iftarda yemekte 1 saat sonra kullanılabilir. Sahurda tüketildiği zaman ise vücut direncini arttırma, halsizlik ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Osmanlı kültürüne ve mutfağına özgü gelenekleri günümüzde oldukça yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak şimdiki zamanın alışkanlıkları ve yaşam koşullarıyla o zamankiler bir olmadığı için birçok lezzeti de unutmaya başladık. Bunlardan biri de şerbetlerdir. Hindistan ve Sudan ile diğer tropikal ülkelerde yetişen çok uzun boylu bir ağaç olan demirhindi Ramazan ayında en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Demirhindi Osmanlı döneminde sofralarda yaygın olarak yer alığı için günümüzde de faydasını bilenler Ramazan ayı başlayınca gelip alıyorlar. Şerbetin içine karanfil, çubuk tarçın, nane, bal ve limonda eklenilerek tüketilebilir” şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.