DOLAR 32,3698 0.14%
EURO 34,9746 -0.3%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22758111,07%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İki ülkenin kadın örgütleri bir araya geldi   

İki ülkenin kadın örgütleri bir araya geldi   

ABONE OL
28 Ocak 2020 09:55
İki ülkenin kadın örgütleri bir araya geldi   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) ve EKK Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Bulgaristan’ın Plovdiv şehri Kadın Girişimcileri ile bir araya geldi.

25-26 Ocak 2020 tarihlerinde hem Edirne’ye turistik gezi yapmak hem de yerelde çalışma yapan kadın örgütleri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak isteyen Bulgaristan Kadın Girişimcileri, EKAMEDER ve EKK Kadın Meclisi yöneticileri ve üyeleriyle buluştu.

Edirne’deki Sv. Georgi Bulgar Kilisesi kütüphanesinde gerçekleşen buluşmada Bulgaristan Kadın Girişimciler Derneği Genel Başkanı Sosyolog ve işletme sahibi İskra Daskalova, bu buluşmadan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, derneklerinin 2000 yılında kurulduğunu, destek fonları ile seminerler düzenlediklerini, kendi ürettiklerinden bir kısmını ayırarak bağış yaptıklarını söyledi. Daskalova, özellikle kadınların ekonomik ve kültürel gelişimleri ile birbirlerini desteklemelerinin önemine dikkat çekerek, Türkiye’den kadın STK’lar ile bağlantı kurmak ve işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.

Makedonya Kadın Girişimciler Temsilcisi Mariya Gatseva da Makedonya’nın Yunan sınırındaki bir şehirde yaşadığını, yaşadığı şehre bağlı 14 köy bulunduğunu ve bu yerlerde en çok etnik Türk yaşadığını ifade ederek, ‘Bölgemizde çalışmak için gelen yaklaşık 150 bin Türk ailesi var. Amacımız aileleri ve gençleri desteklemek, kız çocuklarının lise eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak. 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile eğitimlerini sürdürmeleri için onlara nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda görüşmeler yapıyoruz. Ve bunda da %50 başarılı olduk. Liseyi bitiren kız öğrenciler bölgemizde bulunan büyük bir otelde hemen iş bulabiliyorlar. Türkiye’de zanaatçılık çok büyük. Buradaki çalışmaları örnek almak istiyoruz. Bunun için karşılıklı işbirliği yapmak istiyoruz’dedi.

EKAMEDER ve EKK Kadın Meclisi üyesi Şahide Ağaoğlu da hoşgeldiniz diyerek bu buluşmadan çok mutlu olduklarını ifade etti. Ağaoğlu ‘Biz, Edirne’de kadın güçlenmesi çalışması yapan derneğin kurucuları, üyeleri ve sürdüren kişileriz. 2009 yılında dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadın sorununun olduğu, can güvenliğinin olmadığı, ekonomik olarak eşit yararlanmadığını biliyoruz. Bundan dolayı kadın çalışmalarını başlattık. Sadece bu işi yapmak iseyen gönüllü kadınların yan yana gelişiydi. Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi oluşumunu başlattık. Türkiye’nin bütün şehirlerinde artık kent konseyleri belediye yönetimlerine sivil toplumdan destek olan örgütlerdir. Bunların içinde kadın çalışmasını hedefleyen kadınlardık biz de. Karşılıklı işbirliği yapmamız, deneyim paylaşımlarımız biribirimizi daha da güçlendirecektir” dedi.

EKAMEDER Başkanı Hülya Bodur da bu buluşmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kadın sorununun partiler üstü olduğunu, ortak çalışmaların kadınların ekonomik, politik ve kültürel güçlenmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

EKK Kadın Meclisi Başkanı Sevim Karaman ise, el becerilerini geliştiren kadınların ürettiklerini satarak kendi ekonomilerini oluşturduklarını ve bundan da büyük sevinç duyduğunu ifade ederek, festivaller aracılığı ile kadınların ürettiklerini tanıtarak birbirlerine güç katacağını söyledi.

Toplantının ardından Bulgaristanlı kadınlar özel üretim yaptıkları havlu, yaşlıların hobi atölyesinde ürettikleri cam kolye ve kozmetikten oluşan hediyelerini, Edirne’deki kadınlar da Edirne Belediyesince hazırlanan ve içinde mini kispet, aynalı süpürge, mis meyve sabunu ve tanıtım broşürü bulunan hediyeleri birbirlerine verdi.

Edirne Belediyesindeki Atatürk Odasını ziyaret eden Bulgar konuklar Kadın Emek Evi’ni de gezerek kadınların ürettiği ürünlerden aldı.

Birbirileriyle tanışmaktan çok memnun olan gruplar, buluşmayı sağlayan Mariya Çıkırık’a, tercümanlık yapan Vesile Yıldız ve Türk Bulgar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rucinan Ergün’e teşekkür ederek bundan sonraki buluşmayı Plovdivde gerçekleştirmek ve bir protokol imzalamak üzere ayrıldı.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.