DOLAR 32,5121 0.29%
EURO 34,5990 0.26%
ALTIN 2.498,680,64
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 2029337-2,48%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlaçta Euro değeri yüzde 25 artırıldı

İlaçta Euro değeri yüzde 25 artırıldı

ABONE OL
15 Temmuz 2022 11:48
İlaçta Euro değeri yüzde 25 artırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resmi gazetede yayınlanan ilaçlara gelen yüzde 25 zam kararı konusunda Eczacı Şükrü Caravoğlu bir değerlendirmede bulundu. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında karara göre ilaç fiyatını belirleyen Euro değeri yüzde 25 artırıldı.

Her yıl senede 1 defa Şubat ayında yapılan bu zam güncellemesinin bu yıl zorunlu olarak ikinciye güncellendiğini söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Keşke bunu gerektiren sebepler oluşmasa da fiyatlar değişmese hiç bu taraftan da alım gücü sınırları içinde kalabilse ürünler. Ama bunun yanında oluşan gerçekler sonucunda maliyetteki artışlar nedeniyle zam zaman zaman kaçınılmaz hale geliyor. Bunun sürdürülmesi lazım. Yani üç dört aylık periyotlarda mı olur, bu şekilde güncellenerek piyasaya adapte edilmesi lazım. Yoksa öbür türlü ister istemez başka sıkıntılar çıkıyor” şeklinde konuştu

“KEŞKE GEREKTİREN SEBEPLER OLUŞMASADA FİYATLAR GÜNCELLENMESE”

Ciravoğlu, “Genel bakış açısıyla zam hiç kimsenin tercih ettiği bir şey değil. Gerek üretici gerek dağıtıcı, gerek tüketici hiçbir zaman zammı tercih etmez. Bu keşke bunu gerektiren sebepler oluşmasa da fiyatlar değişmese hiç bu taraftan da alım gücü sınırları içinde kalabilse ürünler. Ama bunun yanında oluşan gerçekler sonucunda maliyetteki artışlar nedeniyle zam zaman zaman kaçınılmaz hale geliyor. Yani ilaca yapılan zam da ufak tefek bazı değişiklikler yapıldı. Yani kararnameyle ilgili köklü bir değişiklik yapılmadı. Küçük oynamalarla bir takım kendi içinde değişiklikler yapıldı. Vatandaşa yansıyan bölümünde yüzde 25 bir fiyat artışı söz konusu. Burada da önemli olan yani fiyatın ne kadar ne zaman arttığı değil, sürekli olarak bunun güncellenmesi. Yani piyasada denge bozulduğu zaman zammı gerektiren sebepler her zaman ortada olduğu müddetçe bu sıkıntıları yaşamaya mahkum durumda kalıyoruz. Üretimde problemler çıkıyor. Maliyetini kurtarmayan üretimlere kimse girmek istemiyor. Bunların bir bölümü ilaç yokluğu olarak yansıyor. Keza ithalatta da aynı şekilde. Sorunlar yaşanıyor. Dolayısıyla burada önemli olan yani piyasadaki dalgalanmayı takip edecek şekilde bunun sık sık güncellenmesi” dedi.

“3-4 AYLIK PERİYOTLARLA GÜNCELLENEREK PİYASAYA ADAPTE EDİLMESİ LAZIM”

Ciravoğlu, “Bu ikinci defa oldu bu yıl. Şubat ayında her yıl senede bir defa güncelleme yapılıyordu. Bu sene zorunlu olarak ikinci defa güncellendi. Bunun sürdürülmesi lazım. Yani üç dört aylık periyotlarda mı olur, bu şekilde güncellenerek piyasaya adapte edilmesi lazım. Yoksa öbür türlü ister istemez başka sıkıntılar çıkıyor. Yani kimse tercih etmese de o sıkıntılara düşmeye mahkum oluyoruz bir ölçüde. Bunu da eczaneler açısından çok küçük bazı dilimlerde kendi içindeki kademeli karlı oynamalar yapıldı ama sonuçta bu eczanelere bir şey kazandıracak derecede bir şey söz konusu değil. O tablo geneline bakıyordum ben. Eski tas eski hamam. Devam edecek gibi gözüküyor. Tabii burada ayakta durabilmesi önemli eczanelerinde, yani bunu da işte sürdürmeye devam edecek. Sürdürülebildiği kadar. Yani Kurumların yaşaması lazım hizmet verebilmesi için. Şimdilik direnmeye ve dayanmaya devam edecek meslektaşlarımız, camia olarak hepimiz.  Yüzde 25 otomatik zam var. Bütün fiyatlara zam gelmiş oluyor. Çünkü belirlenmiş bir Euro değeri var. Sembolik olarak alınan bir Euro değeri var. O değer üzerinden fiyatlandırma yapılıyor, TL karşılığı. O yüzde 25 artınca otomatikman bütün fiyatlarda yüzde 25 artmış oluyor. O değerde sembolik bir değer. Yani Euro’nun gerçek değeri değil. 17 küsür Euro değil. Bunu işte 7,68 mi 7,80 o civarda rakamdır. Bunu kabul edelim. Yani bu pazarlık payı gibi düşünün onu devletin. firmalarla. Çünkü tüketimin üretimin çok büyük bir yaklaşık yüzde 90 bölümünü ithalat olsun, üretim olsun. Devlet satın alıyor, sosyal güvenlik kurumları vasıtasıyla. bu da ona bir pazarlık avantajı sağlıyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.