DOLAR 32,5895 0.34%
EURO 34,8495 0.32%
ALTIN 2.498,570,58
BIST 9.684,951,68%
BITCOIN 21127854,31%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“İnternet oyunları bağımlılık yaratabilir”

“İnternet oyunları bağımlılık yaratabilir”

ABONE OL
8 Aralık 2022 15:51
“İnternet oyunları bağımlılık yaratabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnternet ve oyun bağımlılığının da diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin gündelik işlevselliğini önemli ölçüde etkilediğini belirten Moodist Hastanesi’nden Klinik Psikolog Damla Özcan; “Özellikle son dönemde pandeminin de etkisiyle evde geçirilen sürenin fazla olması kişilerarası iletişimi azaltırken kişilerin telefon ve bilgisayarda vakit geçirme süresini de arttırdı. Böylece kaygı durumundan kısa süreli de olsa uzaklaşmak isteyen bireyler internet oyunlarına yöneldi. İnternet oyunları kısa süreli kaygıyı azaltsa da uzun vadede bağımlılık geliştirebilir” diyor.

Gündelik hayatın kaygılarından uzaklaşmak bireyleri farklı haz arayışlarına itebiliyor.

Bunlardan biri de internet ortamında oynanan oyunlar. İnternet oyunları bu haz duygusunu yaşayabilmek, hayatın yoruculuğundan uzaklaşabilmek adına kişiler için bir kaçış noktası olabiliyor.

Ayrıca kolay ve çoğuna ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir olması da internet oyunlarına talebi artırıyor.

Moodist Hastanesi’nden Klinik Psikolog Damla Özcan internet oyunlarından elde edilen haz arayışının kısa vadeli olduğunu ve kaygıyı yönetmek için internet oyunlarına yönelmenin kişilerde bağımlılık geliştirebileceğini belirtiyor.

“SOSYALLEŞME OYUN PLATFORMU ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞİYOR”

İnternet ve oyun bağımlılığının da diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin gündelik işlevselliğini önemli ölçüde etkilediğini belirten Klinik Psikolog Damla Özcan; “Eğer internet oyunları kişinin eğitim, iş, sosyal ve aile hayatını önemli derecede etkiliyorsa bağımlılıktan söz edebiliriz. Örneğin bağımlılık geliştiren kişilerde bilgisayar ya da telefon başında yemek yemek artar, artık aile ile beraber aynı masada oturmak ortadan kalkar. Sosyalleşme oyun içerisindeki platformlar vasıtasıyla olur. Yüz yüze görüşmeye ve oyun dışı mecralar üzerinden haberleşmeye gerek kalmaz” diyor.

PEKİ, KİŞİLERİN HAYATINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYEN İNTERNET OYUN BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

·   Kişilerin oyunda geçirmiş olduğu sürelerin git gide artış göstermesi ve kişilerin oyunda geçirmiş olduğu süreler hakkında farkındalığının yetersiz olması ya da olmaması. Örneğin kişi saatlerce bilgisayarın ya da telefonun başında vakit geçiriyordur fakat kendisine sorulduğunda yaklaşık 2 saattir bilgisayarın başında olduğunu söylüyordur.

·  İnternet oyunlarından uzak kaldıkları zaman diliminde huzursuzluk hali, yerinde duramama gibi psikolojik ve fiziksel birtakım yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması.

·  Kişinin tekrar tekrar oyun oynamaya yönelik gün içerisinde yoğun bir istek yaşaması.

·  Kişinin gün içerisinde zihinsel uğraşlarının birçoğunun internet ve oyun oynamaya yönelik olması.

·  Uyku düzeninde bozulmaların başlaması.

·  Kişinin eskiden yapmış olduğu aktivitelere yönelik vakit ayırmakta güçlük çekmesi.

·  Bırakmak istemesine rağmen kişinin oyun oynamaktan kendini alıkoyamaması. 

·  Beslenme düzeninde değişimlerin meydana gelmesi.

GECESİ GÜNDÜZÜNE KARIŞMIŞ KİŞİLER

İnternet ve oyun bağımlılığının ilerleyen aşamalarında sıkça karşılaşılan tablonun gecesi gündüzüne karışmış kişiler olduğunu ve oyun bağımlılığının bir aile hastalığı olduğunu belirten Klinik Psikolog Damla Özcan, bu gibi durumlarda ailenin bağımlı birey ile eş zamanlı olarak ve iş birliği içerisinde çalışılarak yakın takip gerektirdiğini ve tedavinin profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Özcan oyun bağımlılığı olan kişilerin yakınları için şu önerilerde bulunuyor:

·  Bağımlı yakınınız ile birlikte internet kullanım günlüğü tutun ve interneti kullanım sıklığı ile sürelerini beraber takip edin.

· Bağımlı yakınınızın yeni uğraşlar ve yeni hobiler edinmesi için kendisini destekleyin ve beraber yeni uğraşlar edinin.

·  Bilgisayarı bir güç ve otorite savaşına döndürmekten vazgeçin.  Tamamen kısıtlamaktan ziyade kontrollü bir şekilde kullanım için beraber yapabileceklerinize odaklanın.

·  Bir süre bağımlı yakınınızı izleyin ve internette hangi platformlarda ne kadar zaman geçirdiğine dair bilgiler edinin.

·   Mevcut birtakım semptomlarda artışlar meydana geldiğinde ve müdahale etmekte güçlük çektiğinizde psikolog ve psikiyatristten destek alarak tedavi ekibi ile tanışın.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.