DOLAR 32,3326 0.25%
EURO 35,0475 -0.23%
ALTIN 2.282,820,25
BIST 8.985,822,03%
BITCOIN 22801091,00%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İnternette satılan vitaminlere dikkat!

İnternette satılan vitaminlere dikkat!

ABONE OL
12 Ocak 2021 11:54
İnternette satılan vitaminlere dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgının yarattığı tedirginlik sebebiyle C ve D vitaminlerine artan yoğun talep ve bunu fırsata çevirmek isteyen internet üzerinden satış yapan kişilere karşı Eczacı Şükrü Ciravoğlu vatandaşları uyardı.

C ve D vitaminlerinin son süreçte bağışıklık sistemine katkısı ve koronavirüse karşı vücudu güçlendirmesi amacıyla vatandaşlar vitaminlere akın etti. Ancak internet üzerinde satılan bu vitaminleri ise birçok eczacı tasvip etmezken, vitamin kullanımı konusunda da hekim kontrolüne başvurulması gerektiği söylendi. Covid-19 korkusunu ticarete çeviren internet üzerinden satış yapanlara karşı vatandaşları uyaran Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, “C ve D vitaminlerinin Kovid-19 ile ilgili olarak bağışıklığı arttırdığı ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğu bir gerçektir. Bunu da çeşitli besinlerden sağlamak mümkündür. Vitaminleri temin ederken satılan ürünlerin ticari yarış sonucu sahte olma olasılığına karşı dikkatli olunmalı” şeklinde uyarıda bulundu.

“C VE D VİTAMİNİ CORONAVİRÜS’E KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRDİĞİ BİR GERÇEK”

Vatandaşların salgınla beraber vücut bağışıklığı için C ve D vitaminlerine yöneldiğini ancak besinlerle alınan vitaminlerin sıkıntı oluşturmayacağını dile getiren Ciravoğlu, “Salgın sürecinde D ve C vitaminlerine talep oldukça arttığı gözlemleniyor. Bunların Kovid-19 ile ilgili olarak bağışıklığı arttırdığı ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğu bir gerçektir. Bu konuda yapılmış çok ciddi çalışmalar var. Ancak konuya bir diğer açıdan baktığımızda sağlık yönünün yanı sıra ticari yönü de ortaya çıkıyor. Ticari yönüne bakıldığında özellikle küreselleşmeden sonra artan bir tüketimi pompalama, satışı arttırma yöntemleri neticesinde ticari ürün olarak değerlendirilirse internetten reklamı yapılarak ortaya sürülen bir sirkülasyon söz konusu oluyor. Sağlık yönünden bakıldığında C vitamini için bir problem söz konusu değil. Birçok besinde de olan C vitamini fazla alınsa da sıkıntı oluşturmuyor. Fazlası dışarıya atıldığı için vücut ihtiyacı olan kadarını alıyor. Burada sadece bütçe olarak bir gelir gerekiyor. Ancak D vitamini yağda çözülen bir vitamin olduğu için fazlası zarara yol açabilir. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

“İNTERNETTEN TİCARİ AMAÇLA SATILAN VİTAMİNLER İÇİN VATANDAŞLAR UYANIK OLMALI”

Temin edilen vitaminleri eczacı ve hekim kontrolünde alınması gerektiği, günlük alınan besinlerden de vitaminlerin temin edilebileceği bu yüzden internetten satılan ürünlere dikkat edilmesi çağrısında bulunan Ciravoğlu, “Bunu da çeşitli besinlerden sağlamak mümkündür. Yoğurt, ayran, kefir, peynir, süt, tereyağı, balıkların büyük bir bölümü, karaciğer gibi ürünlerle de D vitamini var. Yetersiz bir beslenme söz konusu olduğunda eksikliği söz konusu olabilir. Ama bunun da doktor kontrolünde olması gerekir. Önce eczacısına danışmalı, kullanım için de doktor tavsiyesi doğrultusunda eksikliği varsa ölçümü yapılıp ona göre kullanılması gerekir. Ne kadar alması gerektiği doktor tarafından belirlenirse daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Küçük miktarlarda alımı söz konusu olabilir ama mümkün olduğunca besinlerden elde edilirse daha iyi olur. Sağlık Bakanlığı’nın bu vitaminler için önlem alması gerekir. Bu konuda vatandaşlar uyanık olmalı. Kendisinin ayırt etmesi gerekiyor. Vitaminleri temin ederken satılan ürünlerin ticari yarış sonucu sahte olma olasılığına karşı dikkatli olunmalı. Bu kargaşalar sonucu yanlışlara sürüklenilebilir” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.