DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20789682,74%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İriş, “Yerli üretici teşvik edilmeli”

İriş, “Yerli üretici teşvik edilmeli”

ABONE OL
22 Ekim 2021 11:20
İriş, “Yerli üretici teşvik edilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, gıda ve ihtiyaç ürünlerinin bulunduğu pazarın takip edilmesi gerektiğini ve birkaç aile ve markanın tekeline bırakılmaması, devletin bu pazarı tekrar ele alması gerektiğini savunarak, yerli üreticinin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Av. Sinan Tekin ve partililer katıldı.

“DEVLET PAZARI ELE ALMALI”

Gıda ve ihtiyaç ürünlerinin bulunduğu pazarın takip edilmesi gerektiğini ve birkaç aile ve markanın tekeline bırakılmaması, devletin bu pazarı tekrar ele alması gerektiğini savunan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş “Hava ve sudan sonra gıda gelen hayatımızın vazgeçilmezi gıdalarımızın yeterli, sağlıklı ve erişilebilir olması gereklidir. Gıdaların üretiminde, tarım ve hayvancılık, ayrı bir özene ve çok kapsamlı desteğe ihtiyaç duyar. Tarımda, planlamalar, teşvik ve takipler önemlidir. Üretilen ürünlerin hazırlanıp, tüketiciye kadar ulaştırılması da apayrı bir öneme sahiptir. Aslında, sadece gıda ürünlerinin değil diğer temel ihtiyaçların da tüketiciye ulaştırılması süreçleri çok önemlidir. Tüm gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticareti, büyük bir pazarı oluşturur. Bu pazar 85 Milyon insanımızın pazarıdır. Üretimin her kademesinde gerek kalite gerek fiyat, maliyet çalışmaları, doğru bir şekilde planlanıp yapılırken, pazardaki yapılanmalar da titizlikle takip edilmelidir. Bu büyük pazarın adil, doğru ve faydalı bir yapılanma zeminine oturtulması gerekir.  Bu pazar birkaç ailenin, birkaç markanın gücüne, tekeline bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Gerek üretim gerek ticaret açısından fevkalade bir istihdam ve gelişme potansiyeline sahip bu pazarın, devletimiz tarafından yeniden ele alınması, adilane bir şekilde hukuki düzenlemelerin yapılması zamanı çoktan geldi, geçmektedir” dedi.

“KURU MUHALEFETTE AĞIZ DALAŞINDAN BAŞKA BİR ŞEY OLMAZ”

Eleştirel muhalefet olmak kadar çözüm üreten muhalefette olmanın önemine değinen İriş “Muhalefetin görevi yapılanları iyi analiz edip yanlışları, aksaklıkları dile getirmektir. Ama dile getirmekle iş bitmez. Muhalefet çözüm de önermelidir. Kuru muhalefet kolaydır. Kuru muhalefet de ağız dalaşından başka bir işe yaramaz. Hatta kamplaşmaya, kutuplaşmaya sebebiyet verir. Milli Görüş hareketi olarak 50 yıldan beri ülkemiz ve milletimizin refahı için ne söylediysek arkasındayız. Neye muhalefet ettiysek beraberinde çözümlerimizi de önerdik” dedi.

“YEREL ÜRETİCİLERDEN ÜRÜN ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Türkiye’deki pazarla ilgili düzenleme önerilerinin olduğunu dile getiren İriş, “85 milyon insanımızı ilgilendiren Türkiye Pazarı ile alakalı gayet tabi tekliflerimiz, Hukuki Düzenlemeler; yerel esnafa vergi sigorta ve benzeri konularda özel indirimler uygulanmalı. Sokak arası zincir dükkanlara otopark zorunluluğu getirilmeli. Çalışma saati kısıtlamaları ayarlanmalı. Yerel üreticilerden ürün alma zorunluluğu getirilmeli. İki zincir dükkan arası mesafe sınırlamaları getirilmeli. Çin’den, oradan buradan ithal edilen ürünlere kısıtlayıcı kriterler getirilmeli. Esnafımıza İş Koluna Göre; orta ve küçük ölçekli işletmecilik, müşteri ilişkileri ve ürün tedarik ve yönetimi eğitimleri verilmeli. Modern perakendecilik için sektörel bazda örnek dizayn ve tasarımlar sunulmalı. Araç-Gereç, Bilgi-işlem vs. Konularında Hibeler, faizsiz krediler temin edilmeli. Mevzuat düzenlemeleri yapılmalı, ilgili kurum ve kuruluşlara görevler verilmeli. 85 Milyon insanımızı ilgilendiren, hayati öneme sahip gıda ve ihtiyaç maddeleri pazarının, günün şartlarına uygun olarak, tekelleşmenin ve haksız rekabetin önünü keserek, yeniden yapılandırılması, acilen ele alınması gereken bir konudur. Paylaşım artıkça birlik ve beraberliğimiz de kuvvetlenir” dedi.

“BİZ RASTGELE MUHALEFET YAPMIYORUZ”

Muhalefetinde önemine değinerek kuru muhalefet yapmadıklarını halkın sesi olduklarını aktaran İriş, “Kuru muhalefetin hiç kimseye faydası olmaz. Kuru muhalefetin kimseye faydası olmaz. 50 yıldır söylediklerimizi arkasındayız. Biz rastgele muhalefet yapmıyoruz. Kuru vaatler yapmadık. Muhalefet önemlidir. Bu pazar baştan aşağı tanzim edilmeli. Perakende yasası çıkmalı, gariban esnafın sesini duyan yok. Sessiz kalabalığın sesiyiz. Ucuz politika yapmadık. Doğru adil faydalı olanı yapmalı, haksız rekabetin önü kesilmeli. Paylaşım arttıkça birlik beraberliğimiz güçlenir” dedi.

“İKTİDAR ATEŞTEN GÖMLEKTR, GİYMESİNİ BİLMEYENİ YAKAR”

İktidar olmanın zorluğundan bahseden İriş, “Devlet çok önemlidir. Devletsiz bir millet boşluğa düşer. Sonsuz iktidar yoktur, her iktidar geçicidir. İktidar çok kıymetli ve şereflidir ve ateşten gömlektir, giymesini bilmeyenleri yakar, ama kendisini yaktığı gibi milleti de yakar. Milletimiz inşallah gerçek iktidara kavuşur. Sonuç olarak ülkemizin halkımızın, esnafımızın bütçesi denk olmalı. Denklik sağlanmadığında refah olmaz. Asgari ücret konusunda da yoksulluk sınırının en azından bir tık üzerinde olmalı” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.