DOLAR 32,4942 0.13%
EURO 34,7742 0.12%
ALTIN 2.485,040,94
BIST 9.491,31-0,41%
BITCOIN 20685533,88%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstiklal Marşımız 101 yaşında

İstiklal Marşımız 101 yaşında

ABONE OL
12 Mart 2022 17:15
İstiklal Marşımız 101 yaşında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulünün 101’inci yıl dönümü Edirne’de düzenlenen törenle kutlandı.

Edirne Valiliği öncülüğünde, İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 101. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde program düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemalleddin Çok Amaçlı Kültür ve Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen programa Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Erhan Yeşil, Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya, Edirne Yıldırım Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, veliler katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşması Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Okul Müdürü Tolga Ersoy yaptı.

“MEHMET AKİF HAYATİNİ MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞINA ADAYAN GÖNÜL İNSANIYDI”

İstiklal Marşı’mızın; milletimizin eşsiz bağımsızlık destanı, istiklalimizin sembolü, istikbalimizin teminatı olduğunu ifaden eden Ersoy, “Milletimizin bağımsızlık aşkının, imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakarlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir şaheserdir. Bu anlamda İstiklal Marşımız, milli birlik ve beraberlik duygusunun, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunun, veciz bir biçimde ortaya konulduğu, Milli Mutabakat Metnidir” dedi.

“ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN”

Ersoy, “İstiklal Marşı’nı anlayabilmek için, Mehmet Akif’i iyi bilmek, onu bütün yönleriyle şahsında topladığı, “milli mücadele ruhunu” yakından tanımak, bu ruhu, hakki ile hissetmek gerekir” diyerek şöyle devam etti;

“Peki Mehmet Akif kimdir? Milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner hekim, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk geneline ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı bir politikacı, hayatını milletinin bağımsızlığına adayan bir gönül insanıydı o. Hayata veda edeceği anda. Hocam kalk bir istiklal marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar, diye haykıran talebesine “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanperverdir o. Milletin ıstırabını derinden hisseden Akif, milli mücadelenin ruhuna tercüman olan o büyük, eşsiz şiirini, gece gündüz gözünü bir an dahi kırpmadan Tacettin Dergahı’nın duvarlarında kaleme almıştır. Öyle bir şiir ortaya çıkmıştır ki bu şiir, bir ulusun trajik bir anda var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Büyük Türk Ulusu’nun tarihinin yılmayan mücadele ruhunu yansıtmaktadır. Bir ulusun başka bir ulusun boyunduruğu altına girmeden var olma direncinin sonucudur bu marş, öğreticidir, göstericidir, öğüt ve cesaret vericidir, inancına tutunarak son ana kadar pes etmemenin rehberidir. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken; Bugün ve her daim yüreğimizde Akif, dilimizde hürriyet aşkıyla yürüdüğümüz yoldan şaşmadan, bizi biz yapan İstiklal sevdasını. Geleceğimizin teminatı gen nesillere aktarma görevini borç biliyor ve içimizde: yanan bu meşaleyi, Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi olarak gururla taşıyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmanın ardından ilkokul ve ortaokullar arası düzenlenen İstiklal Marşı’nı ezbere güzel okuma yarışması, Edirne’de ortaöğretim öğrencileri arasından düzenlenen ‘Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet’  konulu kompozisyon yarışması ve Çanakkale Şehitleri isimli şiiri ezbere okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

İstiklal Marşı’nı ezbere güzel okuma yarışması 1’incisi Meriç Küplü Gazi Okulu öğrencisi Elif Takın tarafından İstiklal Marşı okundu.

Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi tarafından 12 Mart anısına hazırlanan video gösterimi sonrası, ‘Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet’ adlı tiyatral oratoryo katılımcılara sergilenmesi sonrası program son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.