DOLAR 32,5919 0.34%
EURO 34,8388 0.23%
ALTIN 2.511,061,08
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21036152,22%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kadınlar ev ekonomisine katkı yapacak

Kadınlar ev ekonomisine katkı yapacak

ABONE OL
9 Kasım 2021 11:03
Kadınlar ev ekonomisine katkı yapacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de ‘Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurta Projesi’ kapsamında 350 kadına 36 bin 750 yumurta tavuğunun dağıtımına başlandı. Merkeze bağlı Kemalköy’de dağıtım törenine katılan Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp ile TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal sahanda tereyağlı yumurta pişirdi.

Edirne Valiliğinin destekleriyle Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Kadın Eliyle Gezen Tavuk Yumurta Projesi’nin tanıtımı merkeze bağlı Kemalköy’de Edirne Valisi Ekrem Canalp ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Projenin tanıtım programında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, devletin ve hükümetin temel önceliklerinden birinin, kadınlara yönelik gerçekleştirilen hizmetler olduğunu belirterek, Hayatın her aşamasında gelişmiş ülkelere baktığımızda kabaca sosyal hayatta da ekonomik hayatta da gelişmiş ülkelerde kadınlarla erkeklerin yüzde 50-50 birbirleri ile orantılı bir şekilde yer aldıklarını görebiliyoruz. Bu geri kalmış ülkelerin analizlerini yaptığınız zaman kabaca yüzde 50’lik oranlar bozuluyor. Eğer siz bir ülkeyi gelişmiş ülke kategorisinde saymak istiyorsanız gelişmişliğin ölçütlerinden birisi de ekonomik hayatın içinde, sosyal hayatın içinde kadınların yüzdesel olarak ne kadar yer aldığıdır” dedi.

“KADIN KOOPERATİFLERİ SAYISI 15’İ BULDU”

Edirne İl genelinde Kadın Kooperatifleri sayının 15’i bulduğunu belirten Vali Canalp, “Bu bizim çalışmamızdan dolayı değil. Edirneli kadınlarının sayesinde oldu. Edirne’mizin kadınlarına inanıyor, güveniyoruz. Onlarla yaptığımız her işte bizi başarıya taşıyacaklarına eminiz. Şu anda kooperatiflerimizin bu kaliteli üretimi temin edebilmeleri için ihtiyaç duydukları ne varsa tamamını hediye olarak kooperatiflerimize takdim ediyoruz” dedi.

“KALİTELİ ÜRÜN PAZARLAMADA ÖNEMLİ BİR UNSUR”

Vali Canalp, kaliteli üretimin pazarlamada önemli bir unsur olduğuna dikkat çekerek, “Siz kaliteli üretim yapabilirsiniz ama pazarlamayı başaramazsanız projeleriniz ilerlemez. Uzun vadeli olmaz. Edirne’de yapmış olduğumuz uygulamalardan bir tanesi satış noktalarıydı. Özellikle İlkbahar, Yaz ve Sonbaharın belli dönemlerine kadar şu an 150’yi buldu sayısı. 150 adet satış noktalarımızda kadınlarımızın ürettikleri ürünler gayette güzel kendilerine Pazar bulabiliyorlar. Valiliğimizin bünyesinde açtığımız Şehir Gönüllüleri Vakfı ve bu vakfın içerisinde kadın girişimciliği mükemmeliyet merkezimizde bütün kooperatiflerimizi ve kadın girişimcilerimizi takip etmeye ve desteklemeye, onlarla beraber her aşamada yürümeye devam ediyor. Edirne’nin gönüllü hanımefendilerinin desteğiyle günden güne güçleniyor” dedi.

“KARAAĞAÇ GÖLGESİNDE YEŞEREN UMUTLAR PROJESİ”

Vali Canalp, yakın zamanda kadın girişimciliğine destek sağlayacağını belirttiği diğer bir proje olan ‘Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi’ne değinerek, “Bu projemizin de İl Özel İdaremizin finansman desteğiyle ve Trakya Kalkınma Ajansı vasıtasıyla da Sanayi Bakanlığı’ndan elde etmiş olduğumuz hibe desteği ile beraber gerçekleştiriyoruz. Yakın zamanda buranında açılışını yapacağız” dedi.

350 kadına 105’er Atak-S cinsi yumurta tavuğu dağıtacaklarını belirten Vali Canalp, projenin kadınların hayatında çok şeyi değiştireceğine inandığını ifade etti.

“KADINLARIMIZ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR”

KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da kadınların karar mekanizmalarında yer almalarının yolunun ekonomik olarak güçlenmelerinden geçtiğini belirterek, “Bir süre önce Kemalköy’e geldiğimizde böyle bir talep gelmişti. Kadınlarımızın tavuk ve yumurta projesi ile ilgili talepleri vardı. Bu projenin Kemalköyden başlamasında da çok mutluyum. İnşallah hayırlı olmasını diliyorum. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, hayatın her alanında yer almaları çok önemli. 21.yüzyılı şekillendirecek olan kadınların hayatın her alanına katılımlarıdır. Kadınlarımızın karar mekanizmalarında yer almalarının yolu ekonomik olarak güçlenmelerinden geçiyor. Bugün bu projeyle de kadınlarımızın ekonomik olarak güçlenmesi, ekonomik hayata, sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlayacak olmaktan mutluyuz. Kadınlarımız güçlerini birleştiriyor ve daha güçlü şekilde hayata katılıyor, aile bütçelerine katkı sağlıyorlar, ülke ekonomisine, çocuklarına katkı sağlıyorlar” dedi.

“350 KADINA 105’E YUMURTA TAVUĞU DAĞITILACAK”

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Beyazıt da proje hakkında bilgi vererek, “350 kadına 105’er yumurta tavuğu dağıtacağız. Toplamda 36 bin 750 adet tavuk dağıtımı gerçekleştirilecek. Bugün dağıtımına başlanıp 8 gün içinde bitecek. Bunun yanında yemlerini de veriyoruz. Tam 210 ton yem. Bunun 105 tonu piliç büyütme yemi 105 tonu da yumurta öncesi yem. 2 aylık süreçte yetiştiricilerimize yemi de vermiş olacağız. Bu gelen tavuklarımız 16 haftalık. Yaklaşık 20 haftalıktan itibaren yumurtlamaya başlayacaklar. En verimli oldukları haftalar ise 22 ve 23.haftalar. Verim ortalaması yüzde 71 gibi. O da 23 ve 24. Hafta da ulaşabiliyoruz. 72 haftada tam 312 yumurta adedine ulaşabiliyoruz tavuklarımızda. 350 işletmemizde 36 bin 750 tavuk, günlük 22 bin ile 25 bin arası tavuk yumurta demek” dedi.

“HAYALLERİNİZİN PEŞİNDE KOŞUN”

Keşan Trakya Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Ayşe Saz ise kooperatifleşmenin önemine değinerek, “2 hafta önce Antalya YÖREX’te idik. Trakya olarak ne kadar önde olduğumuzu gördük. Paketleme olsun, ürün çeşitliliği olsun. Gerçekten pazarlama alanında bizde burada varız onu gördük. Birçok firmadan daha önde olduğumuzu gördük. Buradan Kemalköylü kadınlarımıza da sesleniyorum; hiçbir zaman hayallerinizin peşinden koşmamak gibi düşünmeyin, hayallerinizin peşinden koşun. Başkalarının başarı hikayelerini dinlemeyin kendi hikayenizi yazın. Devletimizin gücü her zaman arkasında” dedi.

Konuşmaların ardından Atak-S cinsi 105 yumurta tavuğu üretici Remziye Çakıcı’ya teslim edilirken Vali Canalp ve eşi Ayten Canalp ile Milletvekili Aksal sahanda tereyağlı yumurta pişirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.