DOLAR 32,6061 0.11%
EURO 34,9720 0.27%
ALTIN 2.427,930,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094701-3,44%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kahveciler müşteri kaçırmaktan korkuyor

Kahveciler müşteri kaçırmaktan korkuyor

ABONE OL
18 Aralık 2021 11:47
Kahveciler müşteri kaçırmaktan korkuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay gelen zamlarla birlikte esnaflarının zorluk yaşadığı, zam yağmuru yaşayan kahveci esnafının müşterisini kaybetmemek için tarifeye uymadığı için kendilerinin de sıkıntı yaşadığını belirtti.

20 liraya aldıkları ayranın 33 lira, kiloluk sarma şekerin 48 liradan 84 liraya geldiğini söyleyerek geldiğini söyleyerek zamların büyüklüğünü anlatan Gönay, tarifeyi yılbaşına kadar oturtacaklarını aktardı.

“ZAM YAĞMURLARI FİYAT TARİFESİNİ OTURTMAMAZI ZORLAŞTIRIYOR”

Art arda gelen zamlarla kahveci esnafının müşterilerini kaybetmemek için tarifeye uymadığını ve zam yağmurları sebebiyle hem esnafı hem tüketiciyi korumak için tarife oluşturduklarını söyleyen Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay  “Zamlar günlük değil saatlik zamlar. Öyle zamlarla karılaştık ki yüzde 100’e varan fiyat artışları var. Bizim fiyat tarifemizde senede bir tarife yeniliyoruz onu da uygulamada çok büyük zorluklar çekiyoruz. Esnafın toplu bir yere vurup uygulaması çok zor. Şimdi kıyık semtinde 28 esnafımız var iki tanesi fiyat tarifesine uymuyor. Bu da esnaf arasında sorun yaratıyor.  Bunları aşmamız için organizasyon yapıyoruz. Gidip esnafla konuşuyoruz. Zam yağmuru var fiyat uygulamasına geçin diyoruz. Aralarında bir şey yaşanmış uygulamak istemiyor. Fiyat geçişlerinde zorluk yaşıyoruz. Odanın yaptırım gücü olmadığı için bu konuda sıkıntı çektik. Fiyatlar astronomik yükseldi. 20 liraya aldığımız ayran 33 lira oldu, 48 liraya aldığımız kiloluk sarma şeker 84 lira oldu. Sodamız bin 600 lira tekabül ediyor biz 2 liraya veriyoruz, sodanın gelişi bin 375 kuruştu sodanın gelişi geçen, şu anda bin 600 lira oldu. Bir buçuğa satan esnafımız vardı 2 liraya yönlendirdik, zorladık. Bunları yılbaşına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Çünkü günlük saatlik fiyat değişimi var. Aldığını sattığını yerine koyamıyor. Esnaf Covid dolayısıyla 17 ay gibi kısıtlı bir dönem geçirdi. Çok büyük sıkıntılarımız oldu, kredi borçlanmalarımız oldu. Esnafın her gün kazancının düşmesi kapalı alanlara yönelmesi, müşterilerinin girdilerinin artması bunlar hep etken. Dün açıklanan asgari ücretle şu anda bizim esnafımız bu ücreti verebilecek durumda değil. Ben emekliyim 2 bin 900 lira maaş alıyorum, asgari ücret 4 bin 250 lira. Emekli maaşının 2 katına çıktı. Esnafın durumu zorlaşıyor. Onun için esnafın bir an önce bizim verdiğimiz tarifeye uyması lazım. Fiyatların artık stabil duruma oturmasını bekliyoruz yeni tarife çıkaracağız. Her fiyat uyguladığında müşteride kırgınlık oluyor. 1 kişi, 3 kişi, 5 kişi gidiyor. İnsanların artık zamma tahammülü yok. Çünkü tüketicinin geliri artmıyor, gideri artıyor. Her iki tarafı da düşünmemiz lazım. Fiyat tarifesi verirken biz bunu göz önüne alıyoruz. Uygulanabilir fiyatlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.