DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 35,0383 -0.19%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.100,040,22%
BITCOIN 2271208-0,55%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kalplerimiz Elazığ için atıyor

Kalplerimiz Elazığ için atıyor

ABONE OL
27 Ocak 2020 12:19
Kalplerimiz Elazığ için atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Cuma akşamı merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Elazığ ve Malatya’da yıkıma neden olan deprem çevresindeki birçok ilde de hissedildi. AFAD, şu ana kadar 22 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise bin 31 olduğunu açıklarken depremin olduğu ilk andan itibaren ise 39 kişinin göçük altından sağ çıkarıldığı bildirildi.

Yaşanan depremin ardından ülkemizin tüm birimleri seferber olurken, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da bölgeye 1 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve bir 112 ambulans ekibi olmak üzere toplam 8 sağlık personeli depremden zarar gören vatandaşlara destek için bölgeye gönderildi. Edirne Belediyesi de depremzedelere yönelik yardım kampanyası başlattı.

Elazığ Cuma günü akşam saatlerinde 6.8 şiddetindeki depremle sarsıldı. 20.55’te meydana gelen depremin merkezi Sivrice ilçesi olarak açıklandı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini ise 5 km olarak açıklarken AFAD depremi 6.8 büyüklüğünde ve yerin 6.7 km altında olarak açıkladı. Deprem Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Suriye ve Irak’tan hissedildi. Vatandaşlar depremle beraber panik halinde evlerinden sokaklara çıktı. Bu depremden sadece 13 dakika sonra 5.4, saat 21.17’de 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

Depremde şu ana kadar Elazığ’da 18, Malatya’da 4 kişi hayatını kaybetti. Elazığ’da 5, Malatya’da 25 binanın yıkıldığı toplamda 39 kişinin enkaz altından sağ kurtarıldığı bildirilirken, arama kurtarma çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.

1031 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Korku ve paniğe kapılanların da aralarında olduğu 1031 kişi hastanelere başvurdu. 382 yaralıdan 128’inin ise hastanede tedavileri devam ediyor. Durumu kritik bir hasta ise yok.

EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ’DAN DESTEK EKİP

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dan bölgeye UMKE aracı ve ambulanslar ile sağlık ekipleri gönderildi. Edirne’den 5 kişilik ekip ve 1 UMKE aracı ile bir 112ambulans, 3 sağlık personeli, Kırklareli’den beş kişilik ekip ile bir UMKE aracı ve Tekirdağ’dan ise bir ambulans ve bir UMKE aracı ile 9 personel depremden zarar gören vatandaşlara destek için bölgeye gönderildi.

BELEDİYEDEN YARDIM KAMPANYASI

Edirne Belediyesi Elazığ’da yaşanan depremin ardından depremzedelere yönelik yardım kampanyası başlattı. Edirne Belediyesinin başlattığı yardım kampanyası büyük destek gördü. Kampanya dahilinde vatandaşlardan giysi, battaniye gibi çeşitli eşyalar toplandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da belediye binası önünde konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyerek, açıklamalarda bulundu. Buradaki açıklamaya Başkan Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Selçuk Çakır, Yaver Tetik ve Hüsnü Güler katıldı.

“DEVLETİMİZ, MİLLETİMİZ BÜTÜN KURUMLARIYLA TEYEKKUZ HALİNDE”

Depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerinde bulunan Başkan Gürkan, şunları sıraladı: “Kış olması sebebiyle soğuk, depremden hemen 2 saat sonra birçok belediye yardım araçlarını gönderdi. Bununla ilgili oradaki yetkililerle görüştüm. Şu anda bir AKUT ya da EDAK gibi ekiplere ihtiyaç olmadığını söylediler. Çünkü toplamda 30 ev yıkılmış, yeteri sayıda ekip olduğunu kurtarma aracının olduğunu söylediler. Tabi devletimiz, büyük bir devlet. Depremden beri hepimizin izlediği gibi devletimiz, milletimiz bütün kurumlarıyla orada teyakkuza geçmiş durumda. Bizim izlediğimiz kadarıyla depremden sonra çok hızlı bir aksiyon alındı. Her şey çalışıldığı gibi gidiyor. Bu işin sevindirici yönü. Hasar tespit çalışmaları yapıldığında, kaç evin oturulamaz olduğu kaç vatandaşın çadıra, giysiye, yiyecek, içeceğe ihtiyacı olduğu o zaman ortaya çıkacak. Şimdilik bunlar geçici tedbirler.”

EDİRNE’DEN ELAZIĞ’A YARDIM TIR’I

Edirneli vatandaşların kampanyaya oldukça duyarlılık gösterdiğinin altını çizen Gürkan, “Bizde Edirneliler olarak, belediye olarak depremden yaklaşık 2 saat sonra bir yardım kampanyası başlattık. Edirneliler her zaman olduğu gibi çok büyük bir duyarlılıkla her türlü giysi yardımı yapıyorlar, destek oluyorlar. Bizde belediye olarak bunu hep koordine ediyoruz hem de bizim dost eller dayanışma evimizde birikmiş olan diğer giysi ve eşyalardan destekler yapacağız. Kısa sürede bunları derleyip toplayacağız. Arkadaşlarımız ambalajlar içinde çalışmalarını yaptılar. Pazartesi sabahı (bugün) erken saatlerde buradan, Edirne halkı adına Elazığ halkıyla bir yardımlaşma dayanışma göstermek amacıyla yardım tırımız yola çıkacak” ifadelerini kullandı.

“SOKAKTA YATMIŞTIK”

Yaşanan deprem dolaysıyla çok üzüldüğünü belirten dolayısıyla Saime Söğürmen, “İki adet battaniye getirdi. Deprem beni çok üzdü. O kadar üzüldüm ki anlatamam. Daha önce bende deprem yaşadım. Sokaklarda yatmıştık. Allah beterinden saklasın, Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

Kampanya destekte bulunan 60 yaşındaki Hasan Yavaş, “İki adet mont birde kaban getirdim. Geçmiş olsun başımız sağ olsun. Allah böyle afetlerden korusun bizleri. Hepimizin başına gelebilir, bizde deprem bölgesinde yaşıyoruz. Onun için elimizden geleni yapmamız lazım. Bugün onlara yarın bizlere” dedi.

Kampanya destekçilerinden Selda Orgun ise “Montlarımı eski kışlıklarımı getirdim. Birkaç eşya daha. Allah yardımcıları olsun bizimde başımıza gelebilirdi. Ben de üzüldüm ve elimden geldiğince yardımda bulunmak istedim” şeklinde konuştu.

KENDİLERİ KÜÇÜK YARDIMLARI BÜYÜK

Anneleri Sema Argın ile birlikte kampanya destek vermek belediye binasına gelen için gelen minik kardeşler Eslem ve Esila görenleri duygulandırdı.

YARDIMLARI AFAD KOORDİNE EDİYOR

Öte yandan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) gereğince kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının yapacakları yardımlar AFAD koordinesinde yürütülüyor. Deprem bölgesine ulaştırılmak istenen yardımların 0 312 258 2323 numaralı telefon aranarak AFAD koordinesinde ulaştırılması gerekiyor.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.