DOLAR 32,5980 0.36%
EURO 34,7062 -0.16%
ALTIN 2.521,331,50
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 1990198-0,66%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kamu avukatlarından özlük hakkı talebi

Kamu avukatlarından özlük hakkı talebi

ABONE OL
6 Nisan 2022 10:34
Kamu avukatlarından özlük hakkı talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Barosu Kamu Avukatları Komisyonu olarak kamuda çalışan avukatlar, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

Edirne Adliyesi’nin önünde dün gerçekleştirilen basın açıklamasında, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarında yapılacak iyileştirmelerin devlete bir yük getirmeyeceği vurgulandı.

Edirne Barosu Kamu Avukatları Komisyonu Başkanı Av. Özden İpçi, “Kamu avukatlarının 1982 yılından bu yana özveriyle sürdürdükleri görevleri karşılığı aldıkları ücretlerinin, yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret olmadığını söyledi.

Kamu avukatlarıyla aynı alanda emek veren hakim, savcı, avukat meslek gruplarının ücretleri arasındaki dengenin yok edildiğini söyleyen Av. İpçi şöyle konuştu;

“Anayasa’nın 55. maddesi ile devlete yüklenen “Çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alma” yükümlülüğü çerçevesinde ücretlerinin, kamu avukatlığı mesleğine yaraşır hale getirilmesi gerektiğini, bunun bir anayasal hak olduğunu, çözüm muhataplarına ileterek 40 yıldır hak arayışı mücadelesi vermektedirler. Ne yazık ki bu haklı talep, bugüne kadar muhataplarında karşılık bulmamış, kamu avukatlığı, hak etmiş olduğu statüye kavuşturulmamış, özlük ve mali haklarında herhangi bir iyileştirme yapılmadığı gibi kamu avukatlarının durumu günden güne kötüye gitmiştir. Kamu avukatlarının taleplerinin anayasanın 55. maddesi uyarınca, bütçe olanaklarının adaletli paylaştırılması kapsamında değerlendirilmesi, kamu avukatlarının da bütçeden hak ettiği payı alması gerekmektedir.

Uyarıyoruz, artık sabrımız tükendi. 2019 yılında açıklanan yargı reformu strateji belgesinde ve bu kapsamda yayımlanan insan hakları eylem planının uygulama takviminde, “savunmanın güçlendirilmesi ve avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması” başlığı altında, kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacağı, sorumlu kurumun Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğu ve iki yıllık süre öngörüldüğü belirtilmiştir. Devletimizi verdiği sözü tutmaya ve taleplerimizi yerine getirmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizin, demokratik ve meşru eylemlerle mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.