DOLAR 32,5611 0.02%
EURO 34,8650 -0.05%
ALTIN 2.427,39-0,10
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2105169-3,13%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karabağ anlaşmasını değerlendirdi

Karabağ anlaşmasını değerlendirdi

ABONE OL
11 Kasım 2020 11:10
Karabağ anlaşmasını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kritik önemdeki Şuşa’nın da Azerbaycan tarafından alınmasının ardından Ermeniler silah bırakmak mecburiyetinde kaldı ve Dağlık Karabağ’da çatışmalara son veren anlaşma Rusya arabuluculuğunda imzalandı. Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, yapılan anlaşmayı değerlendirdi.

Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya, Dağlık Karabağ ve çevresinde çatışmaların sonlanmasına dair varılan anlaşmayı değerlendirdi.

“YENİ KIZIL ELMA’YA ADIM ADIM”

10 Kasım’da savaşın ateşkes sağlanarak sona erdiğini dile getiren Başkan Yakup Öz “Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev askeri kamuflaj ile kameraların karşısına geçerek Ermenistan karşısındaki zaferi ilan etti. Kurulması planlanan; anlaşmanın beşinci maddesinde Yer alan barış izleme merkezinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin olacağını iki kere vurgulayarak açıkladı.  27 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun Azerbaycan topraklarına askeri ve sivil yerleşim yerlerine yoğun topçu ve havan bombardımanıyla başlayan savaş 10 Kasım 2020’de tam bir ateşkes sağlanıp Moskova saatiyle 00:00’da sona erdi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Başdanışmanı Vagarşak Arutrunyan Çatışmaların ilk gününde şu açıklamayı yapmıştı. Karabağ krizi nedeniyle uzun süreli bir savaşa hazırlanmalıyız. Neden mi? Zira bir kez daha söylüyorum orada ana aktör Azerbaycan değil Türkiye’dir. Ankara jeopolitik çıkarlarını göz ediyor. Savaşın süresi askeri faaliyetlerin nasıl gelişeceğinden uluslararası toplumun tepkilerine kadar birçok faktöre bağlı olacak. Üst düzey bir yöneticinin bu ifadeleri Erivanın saldırıyı başlatırken uzun süreli bir savaşı göze aldığını ve uluslararası toplumun daha doğrusu Rusya başta olmak üzere Minsk Grubu’nun duruma müdahale edeceğine inandığını göstermesi açısından önemlidir”dedi.

“KARABAĞ’IN TAMAMI KURTARILMALI”

Anlaşmanın konunun kapandığı anlamına gelmediğini söyleyen Öz “Bu anlaşmaya göre Azerbaycan Misak-ı millisinin gerisine düşmüştür. Karabağ’ın kalan kısmının akıbeti Musul meselesine benzememesi için çalışmalıyız. Türk milleti bütün kazanımlarını tarihte meydanda almıştır bugün de meydanda kazanmıştır. Hiçbir savaş istenen her şeyi elde edilmesi ile bitmez. Elde edilenler çok önemlidir. Rusların bölgede her şeye razı olmasını veya Azerbaycan’a desteklemesi veya Türkiye Türklerinin güney Kafkasya da yerleşmesini beklemek çok mantıklı değil. Ama bütün bunlar konunun kapandığı manasına gelmez. Bu ilk hedefti. Büyük ölçüde gerçekleşti. Sonrası yeni Kızılelma. Birlik böyle devam ederse zaman Azerbaycan başta olmak üzere Türk dünyasının lehinedir. Karabağ’ın tamamı kurtarılmalı Azerbaycan ile Nahçıvan arasına koridor açılmalıdır. Tanrı Türk’ü korusun ve muzaffer kılsın” dedi.

İŞTE KARABAĞ ANLAŞMASI

10 Kasım 2020 Moskova saatiyle 00.00’da Dağlık Karabağ çatışma bölgesinde tam ateşkes sağlandığı ve tüm askeri faaliyetlerin durdurulduğu ilan edilir. Bundan sonra Taraflar olarak anılacak olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bulundukları pozisyonlarda kalır.

Agdam ilçesi, 20 Kasım 2020 tarihine kadar Azerbaycan Cumhuriyeti’ne iade edilir.

Dağlık Karabağ’daki cephe hattı boyunca ve Laçin koridoru boyunca, hafif silahlı 1.960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 otomobil ve özel araçtan oluşan Rusya Federasyonu barış gücü konuşlandırılır.

Rusya Federasyonu barış gücü, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılır. Rusya Federasyonu barış gücünün görev süresi 5 yıl olup Taraflardan hiçbirinin bu hükmün yürürlüğünün sona ermesinden 6 ay önce beyanda bulunmaması halinde, sonraki 5 yıllık dönemler için kendiliğinde uzar.

Çatışan Tarafların mutabakatlara uyup uymadığını izleme verimliliğinin artırılması amacıyla, barış gücü ateşkes kontrol merkezi konuşlandırılır.

Ermenistan Cumhuriyeti, Kelbecer ilçesini 15 Kasım 2020’ye, Laçin ilçesini 1 Aralık 2020’ye kadar Azerbaycan Cumhuriyeti’ne iade eder. Dağlık Karabağ ile Ermenistan’ın bağlantısını sağlayacak ve aynı zamanda Şuşa şehrini etkilemeyecek olan Laçin koridoru (5 km genişliğinde) Rusya Federasyonu barış gücünün kontrolünde kalır.

Tarafların mutabakatı ile Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki bağlantıyı sağlayacak Laçin koridorunun yeni güzergahı için önümüzdeki üç yıl içinde inşaat planı oluşturulacak ve daha sonra bu güzergahın korunması için Rus barış gücü konuşlandırılacak.

Azerbaycan Cumhuriyeti insanların, araçların ve kargoların Laçin koridoru boyunca her iki yönde seyahat güvenliğini garanti eder.

Yerelde yerinden edilmiş kişiler ve sığınmacılar, Dağlık Karabağ topraklarına ve çevredeki ilçelere BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kontrolü altında döner.

Savaş esirleri, rehineler ve diğer tutukluların yanı sıra cenazelerin değişimi gerçekleştirilir.

Bölgedeki tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları üzerindeki blokaj kaldırılır. Ermenistan Cumhuriyeti insanların, araçların ve kargoların her iki yönde sorunsuz şekilde seyahat etmesinin organizasyonu amacıyla Azerbaycan Cumhuriyeti’nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşımın güvenliğini garanti eder. Ulaşımın kontrolü, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Sınır Birimi organları tarafından gerçekleştirilir.

Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni Azerbaycan’ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım yollarının inşası sağlanacaktır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.